24-09-08

Naar een ander Spanje

Jarenlang had ik een eenzijdig en stereotiep beeld van Spanje. Het was voor mij hét land bij uitstek voor massatoerisme dank zij zijn zonnige stranden en zijn bloeiend nachtelijk uitgangsleven en omdat het bovendien veel goedkoper was dan de andere Zuiderse landen. Geen wonder dus dat wij het nooit als vakantiebestemming vlag spanjehadden overwogen, op uitzondering van 1979, toen we naar de Costa Brava trokken omdat de dokter ons had aanbevolen om Hendrik na zijn operatie in het zonnige Zuiden te laten recupereren. En… toen werden al onze vooroordelen bevestigd. Ik had natuurlijk al dikwijls gehoord dat het Spaanse binnenland helemaal anders en best leuk en interessant was, maar dat het er in de zomermaanden véél te heet was. In 1985 hadden we het genoegen enkele dagen in Andalusië door te brengen omdat ik er voor Volvo een aantal managementseminaries moest leiden. Granada, Marbella en de hele omgeving bevielen ons ten zeerste en zelfs Torremolinos, dé massatoerismestad bij uitstek, bleek zijn charmes te hebben. Spanje had inderdaad nog een ander gezicht. Later, in 2000, maakte ik (Christiane was er jammer genoeg niet bij) kennis met het culturele Spanje toen ik vanuit het bedrijf een studiereis mocht ondernemen naar Madrid en Valladolid. Ik was meteen overtuigd en in 2002 trokken we met ons beiden naar Madrid om er de kerstdagen door te brengen. We genoten van deze prachtige stad en zijn schitterende gebouwen en musea en proefden er niet alleen de traditionele Spaanse keuken (tapa’s en vooral de befaamde Ibericoham), maar we maakten ook voor het eerst kennis met de nieuwe Spaanse keuken. Een openbaring! En meteen was ook dát vooroordeel over Spanje van de baan. 

Nu ik sinds 1 april mijn actieve beroepsloopbaan had beëindigd en we dus voor het eerst buiten de vakantie op reis konden, drong Spanje zich op om deze nieuwe fase in ons leven in te zetten. In een aantal toeristische artikels en tv-documentaires hadden we Santiago de Compostella leren kennen en dat leek ons een mooi einddoel voor een rondreis door het Noorden van Spanje. Toen ik “Een omweg naar Santiago” las, was ik ronduit geïntrigeerd door de bijzonder lyrische en boeiende beschrijvingen van Cees Noteboom, wiens enthousiasme voor zijn tweede vaderland helemaal op me oversloeg. Ik werd vooral overtuigd door zijn bewering dat hij voorheen dweepte met Italië, maar dat hij nu vond dat Spanje zoveel interessanter en mooier was. Een video met diezelfde Noteboom, waarin we kennis maakten met de schitterende cultuursteden León, Burgos en vooral Salamanca, nam alle laatste twijfel weg. 

We documenteerden ons verder en gingen op zoek naar andere bezienswaardigheden die we dan konden samenbrouwen tot een afwisselende rondreis van een paar weken. Op het vakantiesalon van Antwerpen konden we veel en vooral zeer mooie brochures bemachtigen en zo kreeg ons traject stilaan vorm. We wilden absoluut Bilbao (het Guggenheim Museum), León, Salamanca, Avila, Segovia en Burgos zien en op aanraden van Hendrik kwam daar ook San Sebastian bij. In deze laatste stad zaten we trouwens in het hartje van het gastronomische mekka van de nieuwe Baskische keuken. Bij het uitwerken van de route bleek algauw dat Santiago de Compostella een té grote omweg betekende en aangezien ik bovendien wat schrik had voor de regenachtige reputatie van Cantabrië en Asturië maar vooral Galicië, besloten we Compostella te schrappen. Om niet voortdurend in de auto te moeten zitten en voldoende tijd te hebben om de aangedane steden rustig te bezoeken, maakten we relatief korte etappes (op één uitzondering na 100 tot maximum 200 kilometer) en namen we in de meeste steden twee overnachtingen. Dank zij het internet (Bookings.com) vonden we voor gunstige prijzen – we slaagden erin om gemiddeld onder de 100 Euro per nacht te blijven voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt- konden we al onze hotels vooraf vastleggen, zodat we ook daaraan ter plekke geen tijd moesten verliezen. 

Het werd een prachtige reis waarin cultuur en geschiedenis de hoofdtoon vormden. We namen een aanloop door Frankrijk waar we in Saint-Jean-de-Luz overnachtten en kwamen in het meest Zuidwestelijke tipje van Frankrijk Spanje binnen in Irún. De eerste dagen doorkruisten we een flink deel van Baskenland, of Euskadi in het Baskisch, waar we San Sebastian en Bilbao aandeden. Daarna doken we Castilla-y-León in, waarbinnen het grootste deel van onze reis zich verder afspeelt. We reden van stad tot stad en deden achtereenvolgens León, Zamora, Salamanca, Avila,  Segovia en Burgos aan, stuk voor stuk culturele parels. Op de terugweg reden we via de wijnstreken van Rioja en Navarra terug naar Frankrijk, waar we nog een laatste Baskische halte hielden in Biarritz. In totaal legden we 4395 kilometer af.

09:34 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.