27-10-08

We zijn terug!

Dit weekend kwamen we thuis van onze reis door China. Gedurende 19 dagen doorkruisten we dit immense land en deden we onvergetelijke ervaringen op. We bezochten eerst Beijing met de fascinerende Verboden Stad en de indrukwekkende Grote Muur, we zakten daarna af naar Xi'an waar we het indrukwekkende terracottaleger bewonderden om vervolgens naar het zuiden te trekken waar we achtereenvolgens Kunming, Dali en Lijiang bezochten. Van daar ging het naar Zhongdian (Shangri La) in Klein-Tibet, de schitterende rijstvelden van Longsheng en naar Guilin waar we een onvergetelijke cruise deden op de schilderachtige Li-rivier tot in Yangshuo. Via Guangzhu trokken we vervolgens naar gokstad Macao om te eindigen in de wereldstad Hongkong. Het gedetailleerde reisprogramma kan je vinden op de website van Anders dan Anders.

 

Dank zij Tom, onze uitstekende gids, maakten we kennis met de boeiende, maar niet altijd fraaie geschiedenis van China: van de opeenvolgende keizerlijke dynastieën, die krampachtig en meedogenloos probeerden te bewijzen dat ze het vertrouwen van de goden waard waren tot de legendarische en nog steeds verafgode Mao Ze Dong, die in de tweede helft van de vorige eeuw, in een combinatie van blinde ideologie, koppigheid en machtswellust, zijn land in de vernieling en miljoenen mensen in de dood leidde. We zagen met onze eigen ogen hoe China in de eenentwintigste eeuw zijn economische achterstand met spectaculaire snelheid heeft opgehaald en zich verder aan het ontwikkelen is om wellicht binnenkort de wereldeconomie te beheersen.

  

In een hels tempo bracht deze reis ons langs steeds nieuwe ontdekkingen en van de ene verbazing in de andere.  Culturele hoogtepunten wisselden zich voortdurend af met een indrukwekkende natuur: schitterende paleizen, tempels, pagodes, strakke moderne architectuur maar evenzeer lieflijke landschappen met uitgestrekte rijstvelden, grillig gevormde karstformaties en imposante besneeuwde bergtoppen van 4.000 meter en hoger. We maakten ook kennis met de etnische minderheden die zich met trots blijven handhaven tussen de dominante en arrogante massa Han-Chinezen. We observeerden met respect en ontzag de rituelen van  de verschillende religieuze strekkingen en kwamen vooral onder de indruk van de Tibetaanse boeddhisten. Maar het boeiendste was misschien wel de voortdurende confrontatie met de kleinigheden van het dagelijkse leven op straat: de typische markten en de exotische producten die er verkocht worden, de tai-chi beoefenaars ’s ochtends in de parken, de krioelende massa mensen op straat, het chaotische verkeer, de vele fietsen met de meest onmogelijke transporten, enz.  En dan heb ik het nog niet gehad over de zeer gevarieerde en lekkere keuken… We hebben in deze 19 dagen een heel ander China ontdekt, dat niet klopt met het stereotype beeld dat ons in het Westen altijd is voorgeschoteld: niets van dat armtierige, vuile en achterlijke land dat ik me voosrtelde, maar een moderne en welvarende maatschappij met een rijke cultuur, een enorme trots en vooral de sterke overtuiging dat zij “het Rijk van het Midden” zijn, waar de rest van de wereld omheen draait. Uiteraard zal er wel een ander China bestaan, dat wij op deze georganiseerde rondreis niet gezien hebben. Maar één ding is zeker: wat we gezien hebben, hebben we gezien en dat dwingt respect en ontzag af! Je mag op deze blog later een uitgebreid relaas van onze reis verwachten. Ik heb zeer veel nota’s genomen en we hebben duizenden foto’s genomen. Prioriteit gaat nu naar het opmaken van een fotoalbum (ik doe dat met Tictacphoto, naar mijn oordeel de beste van de vele mogelijke websites - ruime variatie in lay-out, prima afdrukkwaliteit) en het monteren van de videofilm, maar daarna volgt een uitgebreid verslag. Dat zal echter niet voor de eerste twee maanden zijn, vrees ik, maar… het is beloofd!

Intussen zet ik vanaf morgen de publicatie van het verslag van onze reis naar Noord-Spanje dagelijks verder.

 

 

 

07:47 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.