28-11-08

Een van de 100 mooiste dorpjes van Frankrijk

Zaterdag 14 juni 2008

Net zoals vroeger vertrekken we om 5 uur (5.05 uur om precies te zijn, ook net zoals vroeger…). Het is grijs weer maar het is droog en zo blijft het ook tot Arras. Daar maken de wolken plaats voor een blauwe hemel. Ondanks het straaltje zon is de temperatuur echter gezakt tot 8 à 9 graden en al gauw doemen er weer wolken op. We volgen de A26 naar Reims, meestal een rustige baan en ook nu is er weinig verkeer. Toch komt het toeristisch seizoen er duidelijk aan: de trek van Noord naar Zuid is begonnen, er zijn vooral Belgische en Nederlandse auto’s op de weg, maar ook heel wat Nordiens en in iets mindere mate Duitsers en Engelsen. Er zijn nauwelijks vrachtwagens, dus het is aangenaam en rustig rijden. Alleen aan de péage is er even een kleine file want er is maar één cash-loket geopend. Ter hoogte van Reims houden we even halt voor een koffie met croissant (traditie…) en verder gaat de rit langs Troyes, Chaumont en Dijon. Tegen de middag zijn we in Beaune waar we in een Autogrill snel een broodje eten. Het is er zeer druk omdat er ook een paar bussen hebben halt gehouden met oudere Fransen op uitstap. Er is steeds meer zon en inmiddels zijn de temperaturen opgelopen tot 19°,  later zelfs tot een aangename 21 à 22°.

De reis verloopt verder zeer rustig over Chalon-sur-Saone en Mâcon en tegen 12.30 uur bereiken we Lyon waar het verkeer steeds drukker wordt. Onze GPS meldt voortdurend verkeers-problemen, maar daar is op de weg niets van te zien. In Châtillon echter waarschuwen elektronische borden evenals de radio voor files. We besluiten dan maar om de A6 te verlaten en Lyon links te laten liggen richting Grenoble en Saint-Etienne. Ook hier is het vrij druk, maar het verkeer verloopt toch vlot en tegen 90 km per uur. Om 14.30 uur bereiken we Vienne en moeten we nog slechts 150 kilometer doen naar onze bestemming. Daarenboven meldt de radio 20 km files op de A7 zodat we maar beslissen om hier de autosnelweg te verlaten en verder de beruchte N7 te nemen. Dit is de oude weg naar het Zuiden waar vroeger de toeristenstroom zich samen met honderden vrachtwagens en caravans door de smalle dorpskernen moest wurmen met alle oponthoud van dien. Tot nu hebben we een mooi gemiddelde van 100 kilometer per uur kunnen aanhouden, inclusief de stops voor koffie, eten en benzine.  Op de N7 is het nu dankzij de A7 rustig, maar wegens de vele verkeerslichten schieten we toch niet snel op. We besluiten dan maar ook die te verlaten en verder de departementale wegen te nemen, de “gele baantjes” van vroeger. Dit is het échte Frankrijk zoals we het kennen van 30 jaar geleden, het bestaat wel degelijk nog! Het valt ons wel op dat de dorpjes er nog even rustig en verlaten bij liggen als vroeger, maar alles is véél properder. De huizen zijn verzorgder, de wegen en voetpaden zijn vaak nieuw aangelegd en de vele rotondes zijn mooi aangeplant en goed onderhouden. De boulanger heeft vaak een nieuwe grote zaak buiten het dorp, waar ook de “grandes surfaces” er beter verzorgd uitzien. De reclameborden zijn er nog overal, maar lijken toch wat minder lelijk en schreeuwerig (alhoewel, er zijn er toch nog die … enfin ja, ook dát is Frankrijk).  

Onze GPS leidt ons feilloos langs de mooiste en meest schilderachtige baantjes. Dit is echt een mooie streek: we zijn in de Drôme en in de verte zien we de bergen van de Vercors en de Basses-Alpes, die bij ons ook mooie vakantieherinneringen oproepen. In de brede en vruchtbare Rhônevallei wordt veel aan land-en tuinbouw gedaan: veel fruit en vooral ook veel noten. De zon schijnt en langs de rand van de weg bloeien ontelbare bloemen in alle kleuren, schitterend voor foto en video natuurlijk! Ik kan niet nalaten om even te stoppen bij “Le Musée de l’Ours et de la Poupée”, een bizarre collectie van beertjes en andere poppen die samen met allerlei andere prullaria en kleurige tekstborden een heel huis en bijhorende tuin van boven tot onder sieren. Dit is het werk van een ijverige oude man die met veel geduld en knutselwerk zijn verzameldrang op een originele manier koppelt aan zijn creativiteit en fantasie. Enkele dorpen verder rijden we trouwens door Hauterives waar een gelijkaardige zonderling een nog meer extravagante uitdrukking gegeven heeft aan zijn fantasie. Hier bezochten we 30 jaar geleden het fameuze Provence 5Palais Idéal du Facteur Cheval. De man had heel zijn leven nodig om met de keien die hij op zijn dagelijkse postronde verzamelde, een heus sprookjeskasteel te bouwen. Er moet hier een speciale inspiratie in de lucht hangen. In Soyans stoppen we bij een huisje met een weelderige bloementuin. Dit is de Drôme Provençale. Het landschap is hier op zijn mooist: groene breed glooiende weiden en goudgele korenvelden met als achtergrond de hoge rotsbergen van de uitlopers van de Alpen. Hier en daar staat een eenzame hoeve met bijna plat dak en van die typische ronde terracotta dakpannen. De kleine groepjes canadabomen zien er van ver als cipressen uit zodat je onwillekeurig aan Toscane moet denken. Vooral het stuk van Crest naar Le Poët Laval is zeer mooi. In Pont de Barret komen we langs een klein oud kerkje met een lavendelveld ervoor. De dikke bollen bloeien nog niet; ze hebben nog maar een lichte mauve zweem. We zijn een paar dagen te vroeg. 

Tegen 18 uur bereiken we Le Poët Laval, onze eindbestemming voor vandaag. We zitten ter hoogte van Montélimar en hebben 988 kilometer op de teller. We hebben dit middeleeuwse dorpje gevonden op het internet en er een kamer gereserveerd in hotel Provence 6Les Hospitaliers, dat volgens Michelin over een prima restaurant beschikt. Het hotel is ingericht in verschillende gebouwen van de burcht die hoog boven het dorpje torent en een weids uitzicht heeft op de omliggende vallei. Het dorpje behoort tot de 100 mooiste dorpjes van Frankrijk. We moeten langs een steil baantje en door smalle straatjes tot boven op de heuvel klimmen en vinden er nog net een parkeerplaatsje vóór de deur van het hotel. Dit is een schitterende plek! Het kasteel is gedeeltelijk een ruïne maar de hoofdgebouwen zijn mooi gerestaureerd en omgebouwd tot een luxueus hotel en restaurant; Het was in de 13e eeuw de commanderie van de Ridders van Malta, meer bepaald van l’Ordre de Saint-Jean-de-Jérusalem. We hebben een mooie ruime kamer met uitzicht op de toren en de binnenplaats van het kasteel. Op een tafeltje staat ter verwelkoming een schaaltje met twee glazen en een karafje Rasteau, een zoete rode wijn uit de Vaucluse. We trekken echter onmiddellijk naar beneden voor een fototour in het dorpje. Gezien het gevorderde uur zijn alle toeristen verdwenen en we hebben de smalle straatjes en het hele dorpje voor ons alleen. Dat levert natuurlijk tientallen mooie foto’s en filmbeelden op. Het avondlicht is prachtig en we kunnen er maar niet genoeg van krijgen, achter elk hoekje wacht immers een nieuw schilderachtig plaatje. Voor we het gemerkt hebben, zijn we al ruim een uur aan het filmen en fotograferen. Hoog tijd dus voor een verfrissende douche en een aperitiefje in de avondzon op het terras. Op onze allereerste vakantiedag hebben we het echte Frankrijkgevoel meteen te pakken! Ook onze eerste culinaire ervaring valt mee: het hotel heeft een stijlvol, zelfs chique restaurant en de keuken is zeer klassiek maar lekker. We eten eerst een filet de lisette (een soort makreel), daarna pintade de la Drôme gevolgd door een assortimentje van picodons, kleine geitenkaasjes. Bij het dessert sluiten we de avond af met een glaasje Beaume de Venise, de heerlijke zoete muskaatwijn die hier uit de streek komt.  We geraken aan de praat met de patron die ons een adresje aan de hand doet voor lekkere olijfolie in Nyons (de s uitspreken), waar ze naar verluidt dé beste olijven van Frankrijk hebben. Dat is dan meteen een eerste bestemming voor morgen. Nu gaan we slapen want het is 23 uur en we zijn vandaag al 18 uren op. Dat begint zich te laten voelen, of is het de wijn?

09:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (1) | Tags: frankrijk, provence, drome |  Facebook | |

Commentaren

Hallo
Wij zijn op zoek naar het boek "100 mooiste dorpen van Frankrijk " in het Nederlands.
Kan iemand ons helpen waar we dit kunnen vinden
Dank en met vriendelijke groeten

Gepost door: Jules Zwaenepoel | 17-03-12

De commentaren zijn gesloten.