10-01-09

Een pikzwart gezichtsmasker

Donderdag 17 juli 2003  

Ik zit al om 7 uur in het zwembad. Heerlijk! Het water is nog steeds even warm als gisterenavond. Ik heb slecht geslapen door mijn beginnende verkoudheid, en daarenboven was er tot laat in de nacht een hels lawaai van krekels en begon om 2 à 3 uur 's nachts een haan uitgebreid te kraaien. Om 9 uur vertrekken we voor een fietstocht van 8 kilometer. Een peulschil, maar… de hellingen zijn zeer venijnig en de fietsen hebben een veel te laag zadel en stuur. Het is al zeer heet onder de brandende zon en het wordt dus zweten en puffen. Thailand 47Gelukkig kan ik af en toe eens stoppen om de prachtige landschappen met rijstvelden te filmen. Voor diegenen die écht niet meer kunnen, volgt een jeep als bezemwagen en de minst moedigen onder ons (slechts een paar) zijn al helemaal niet aan de tocht begonnen. Wij komen beiden in de staart van de groep op onze bestemming: een restaurant van Singha-Tours waar we deze middag ook zullen genieten van een modderbad en het middagmaal zullen gebruiken. Ernaast ligt een heetwaterbron in een klein houten gebouwtje. De temperatuur van het water bedraagt er niet minder dan 70° Celsius en door de zwaveldampen kan je het in het gebouwtje nauwelijks een minuut uithouden. De Thais gebruiken het desondanks regelmatig als een soort sauna. 

Hier vertrekken we voor de volgende etappe van onze sportieve voormiddag: een wandeling van 5 kilometer. Ook hier is het klimmen en dalen, maar het is lang niet zo lastig. De natuur is prachtig: alle mogelijke soorten groen, palmbomen, bananenbomen en bamboe maar weinig of geen bloemen. Ook nu weer ben ik doornat, maar deze keer is het van het zweet en niet van de regen. Blijkbaar was ons tempo toch wat te laag, want vóór we onze bestemming bereiken, moetn we overstappen in de trucks die ons verder brengen tot in het dorp van de Rode Karen.  

Thailand 48

De vrouwen van deze stam, die uit Myanmar is gevlucht, dragen rode kleren en een massa rotanringen rond hun knieën. Oudere vrouwen dragen grote ringen in hun oorlel, die hierdoor tot wel 5 centimeter is uitgerekt. Een beetje een vies zicht. En dan gaat het per truck terug naar het Singha-restaurant waar ons een zeer middelmatig maal wacht, hetzelfde smakeloos Europees eten als gisterenavond. Ook deze keer zijn er frieten bij. Thailand 49Waar zijn die lekkere Thaise gerechten gebleven? We missen ze al! We houden nog even halt bij de Pasua waterval waar we een korte boswandeling maken. De wilde Pai-rivier stort zich tussen grote rotsblokken in twee geweldige stromen met veel gedruis naar beneden. Een paar jonge kerels nemen een, waarschijnlijk behoorlijke koude, gratis douche en genieten er zichtbaar van. Wij leren iets bij over de reuzengrote teakbomen en diverse bamboesoorten. In de top van een boom groeit een prachtige hertenvaren. En dan keren we terug naar de "Mud and Spa" voor een gezichtsmasker met modder. Het voelt zeer fris aan wanneer de pikzwarte modder met een penseel op ons gezicht wordt uitgesmeerd Thailand 50tot nog enkel onze ogen, mond en neusgaten vrij blijven. En dan moet alles gedurende 10 minuten opdrogen tot het niet meer zwart, maar licht grijs kleurt. Intussen is het verboden te lachen, want dat zou de modderlaag doen barsten. Dat valt natuurlijk niet mee, want het is ronduit een lachwekkend gezicht, vooral met die belachelijke plastiekkapjes op onze hoofden. Als alles mooi droog is, moet het masker zijn heilzame en zuiverende werking gehad hebben en mogen we alles afspoelen. Volgens Guido (dat zeg ik er steeds voorzichtigheidshalve bij…) is dit de enige plek ter wereld waar deze behandeling bestaat. Voor ons is het gratis, maar normaal betaal je 50 baht per beurt. 

Tegen 16 uur zijn we terug in het hotel en opnieuw gedoemd om de tijd te doden aan het zwembad. Gelukkig is de sfeer opnieuw uitstekend en er wordt gepraat, gelachen en … afspraken gemaakt om eens we thuis zijn elkaar opnieuw te ontmoeten in een Thais restaurant in Leuven. Het avondeten is deze keer wél Thais, maar niet bijzonder: varkensribbetjes, te hard gebakken rundvlees, veel te zout. Alleen de soep is lekker. Er staan een paar "ceremonies" op het programma vanavond. Het is niet alleen een verjaardagstaart voor Gert, ook Jef en Freya worden gehuldigd als respectievelijk meest sportieve man en vrouw van de dag. Jef heeft zich inderdaad van zijn taaiste kant laten zien tijdens onze fietstocht. Beiden krijgen een beker. Aan tafel wordt een lijst met namen en adressen doorgegeven van de groep. Tot eenieders verbazing staan ook de xxx's erop. Ze wilden nochtans anoniem blijven en hebben zich de hele reis geheimzinnig en vooral asociaal opgesteld. Ze hadden zich daardoor natuurlijk allesbehalve populair gemaakt in de groep en zeker toen bleek dat ze zelfs valse namen hadden opgegeven. Gert trakteert voor zijn verjaardag en daarna heeft Guido nog een quiz voorzien. Het is een reeks schoolse, kinderachtige vraagjes gaande van sport, over muziek en politiek, tot kennis van Thailand. We vormen team met Raymond, Jo en Jef en… winnen de wedstrijd. Voor de eer want er zijn geen prijzen aan verbonden. Voor het slapen gaan geraken we nog in gesprek met een koppel uit de "Mystieke Lotus"-groep. Zij zijn 3 dagen na ons gearriveerd en hebben paraplus en regenjassen nog niet nodig gehad!

09:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: thailand, mae hong son |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.