24-01-09

De voorbereiding


banner ok.gif

Nog nooit zijn we zo goed voorbereid op reis vertrokken als dit jaar. Dat komt natuurlijk omdat we vooraf meer wilden weten over de geschiedenis en de cultuur van China, dat onmetelijke, verre en toch nog steeds mysterieuze land. Tot voor enkele jaren was het overigens nooit in ons hoofd opgekomen om er heen te reizen, het was in onze ogen een gesloten, onvriendelijk, arm en onderontwikkeld land waar nauwelijks toeristische accommodatie aanwezig was en waar je hooguit een primitief en vooral onhygiënisch onderkomen kon vinden. Om van het sanitair nog maar te zwijgen… Vooral de gebeurtenissen van de jongste halve eeuw onder de culturele revolutie van Mao Zedong en het strakke communistische regime hadden voor dit beeld gezorgd. Ik las verschillende boeken over deze periode (o.a. Wilde Zwanen van Jung Chang, Het Lelietheater van Lulu Wang en Dochter van de Rode Zon van Jaia Sun-Childers) en was zo gechoqueerd door de wreedheid ervan dat ik me begon af te vragen of dit land wel ons bezoek verdiende. Nee, China stootte me evenveel af dan het me aantrok. Om beter te begrijpen, las ik een boek over de geschiedenis van China en een over het hedendaagse China. Verder las ik Chinese mythen en sagen en zelfs een beetje Chinese poëzie. En ik werd steeds meer geïntrigeerd. 

De laatste jaren bereikten ons echter steeds andere, meer positieve verhalen. China had een totale metamorfose ondergaan en was nog steeds bezig met een sensationele economische opmars. Ja, het was niet alleen een enorme potentiële markt voor de Amerikaanse en Europese industrie, maar het vormde zelfs meer en meer een bedreiging voor de westerse economie. De Olympische Spelen in Beijing deze zomer hadden hier het overweldigend bewijs van geleverd. Jarenlang had China zich hier op voorbereid en Beijing was intussen omgetoverd tot een moderne wereldstad. De spelen waren een groot succes: een vlekkeloze organisatie en een zonnige en kleurrijke sfeer. Vooral de sensationele openingsceremonie in een regie van Zhang Yimou had de wereld met verstomming geslagen. Dit kon tot nu geen enkel land evenaren, zegden velen. 

Maar in de aanloop naar diezelfde Olympische Spelen liet China ook zijn ander gelaat zien: meedogenloos werden duizenden mensen uit hun huizen verdreven om plaats te maken voor de olympische stadions; in Tibet werd de opstandige bevolking bloedig teruggewezen en de grenzen werden voor buitenlanders volledig afgesloten. China zou kost wat kost een goede indruk maken op de wereld en alle negatieve kanten van het land moesten verborgen blijven voor de buitenlandse pers.  Het gevolg was natuurlijk dat we hier overspoeld werden door kritische tv-reportages en krantenberichten: de onverbiddelijke repressie van dissidenten door het centrale bestuur, de ongebreidelde vervuiling van het milieu, de uitbuiting van miljoenen arbeiders bij de bouw van de olympische accommodaties, de onveilige Chinese producten, het melkpoederschandaal en nog veel meer.  China werd daarenboven zwaar door het noodlot getroffen toen in de  maand mei in de provincie Sechuan een aardbeving het leven kostte aan tienduizenden mensen, maar ook daarvoor kreeg de Chinese staat zware kritiek te verduren omdat corrupte lokale partijfunctionarissen er onveilige scholen hadden laten bouwen. Beijing deed echter zijn uiterste best om zichzelf lof toe te zwaaien voor de efficiënte hulpverlening en voor de nieuwe openheid naar de buitenlandse pers. Meer dan ooit werden de positieve klanken over China overstemd door negatieve berichten. De regering deed dan ook haar best om het Chinese imago op te poetsen: om de verontreiniging te verminderen werden talloze fabrieken gesloten, het verkeer in Beijing werd gehalveerd, er werd zelfs gezegd dat ze kunstmatig regenval uitlokten om de lucht te zuiveren. Ook de bevolking werd “de les gespeld”: spuwen en rochelen werd verboden, kledij met meer dan 3 verschillende kleuren werd afgeraden, enz. Steeds meer werden we geïntrigeerd door dit land en werden we nieuwsgierig om een en ander met onze eigen ogen te gaan bekijken. 

Klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.