14-02-09

De Verboden Stad

banner ok.gif

Woensdag 8 oktober 2008 (2)

We wandelen het plein over en hebben ogen tekort, dus maar filmen en maar fotograferen ... Midden op het plein staat een reuzengrote Chinese lantaarn, versierd met rode en gele bloemen en aan de rand van het plein staan nog grote bloemenstructuren die herinneren aan de recente Olympische Spelen. Overal stralende gezichten. De Chinezen beschouwen hun aanwezigheid op deze plek blijkbaar als een hoogtepunt in hun leven. Ze fotograferen bij voorkeur zichzelf en hun kind  (ééntje maar natuurlijk, want meer mag niet van de wet!), China 18die enthousiast naar de fotograaf moeten wuiven. Ze zijn trouwens ook zeer trots als een buitenlands toerist een foto van hun kind wil maken. Hier en daar wandelt een soldaat in trage militaire pas over het plein om te laten zien dat de wet altijd en overal waakt. Bij de Poort van de Hemelse Vrede heeft de politiewacht zelfs een heuse parasol ter beschikking om zich te beschutten tegen de zon. Voor het eerst in mijn leven zie ik een officiële parasol, waarop niet "Coca-Cola" staat of iets dergelijks, maar "Police".  

Als we de indrukwekkende poort binnenwandelen staan we in de Verboden Stad. Dit enorme complex van gebouwen was eeuwenlang de verblijfplaats van de keizer en het politieke hart van China. De hele site is bijna 1 km lang en 750 meter breed. Doorheen verschillende poorten en tempels kom je op grote binnenplaatsen die aan elke zijde afgezoomd worden door een schitterende hal of paleis. Sinds kort is de hele restauratie afgewerkt en alle gebouwen schitteren in de zon met hun veelkleurig beschilderde gevels China 19en plafonds. De hoofdkleur is weliswaar het bloedrood van de muren, poorten en zuilen maar hier en daar blinkt het goud van de ornamenten.   Het is echter vooral de vorm van de daken met hun boogvormige dakpannen en hun elegant opkrullende daklijn, die aan het geheel die typische Chinese keizerlijke stijl geven. Terwijl Tom de uitleg geeft, staan we ademloos toe te kijken. Dit overtreft nog onze hoge verwachtingen en is zeker van het mooiste dat we ooit gezien hebben. En dat bij dit prachtige weer! Weinigen hebben het geluk de Verboden Stad tegen zó een stralend blauwe hemel te kunnen fotograferen. Christiane laat zich dan ook niet onbetuigd en zal uiteindelijk thuis komen met niet minder dan 185 foto's van de Verboden Stad alleen. 

Het meest indrukwekkende gebouw is de Hal van de Opperste Harmonie. Een lange trap leidt erheen met in het midden een witte marmeren plaat met gesculpteerde drakenkoppen. Hierover mocht destijds alleen de keizer gedragen worden. We kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe men deze reusachtige monoliet hier ooit ter plaatse gekregen heeft, zeker niet als je weet dat hij van 3.000 kilometer ver over ijsblokken werd getransporteerd. Vóór de ingang staan kolossale bronzen vaten, die moesten zorgen voor een watervoorraad in geval van brand. In de winter werden ze trouwens verwarmd om ze ijsvrij te houden. We mogen de hal niet binnen, maar vóór de ingang verdringen de mensen zich om een glimp op te vangen van de imposante zuilengalerij en de prachtig gesculpteerde keizerlijke troon. Van hieruit heb je ook een mooi overzicht over de grote binnenplaats die plaats biedt aan 100.000 mensen. Met een beetje verbeelding kan je je de kleurrijke stoeten en ceremonieën voorstellen die hier ter ere van de keizer werden georganiseerd. Op het einde bereiken we ook het gedeelte van de stad waar "The Last Emperor" werd opgenomen, de beroemde spektakelfilm van Bernardo Bertolucci. China 20Ik herken onmiddellijk het straatje waar de laatste keizer Puyi, die jarenlang in zijn paleis werd opgesloten gehouden, met zijn fietsje rondreed. Tom vertelt ons dat Bertolucci de eer kreeg om als eerste in de Verboden Stad te filmen, op voorwaarde dat hij zelf dit gedeelte van het paleis restaureerde. Hier kunnen we ook een paar gebouwen binnengaan en een klein beetje een idee krijgen over het leven binnen de Verboden Stad. We bezoeken de vertrekken van de keizerlijke concubines maar voor een uitgebreider bezoek aan de rest van de paleizen, hebben we jammer genoeg geen tijd. Het is trouwens intussen middag en dus tijd voor de lunch.

klik hier voor het vervolg

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, beijing, verboden stad |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.