26-02-09

De Grote Muur

banner ok.gif

Donderdag 9 oktober 2008 (3)

En dan gaan we op zoek naar de muur. Een korte klim tussen twee rijen kraampjes brengt ons naar een kabellift die ons tot op de muur zal brengen. Daar staat ons een wandeling van een uur te wachten over het grootste bouwwerk ter wereld. We zijn benieuwd, want de Chinese Muur boezemt voor de hele wereld toch wel een enorm ontzag in en is het levende bewijs tot welke onvoorstelbare krachttoeren dit volk in staat is. Deze muur is eigenlijk slechts één van de grote muren die ooit gebouwd werden om het land te beschermen tegen de Noordelijke barbaren, in eerste instantie de Mongolen. Inderdaad zijn er onder de verschillende dynastieën meerdere verdedigingsmuren gebouwd, waarvan deze, de Mingmuur, niet eens de langste is. Hij slingert zich over meer dan 6.000 kilometer op en tussen de bergkammen van West naar Oost. Op deze plek is het een heus fort: hij is gemiddeld 8 meter hoog en 6 meter breed (hij moest immers ruimte bieden aan 4 paarden naast elkaar) en om de 200 meter een poort of uitkijktoren. Je kan je niet voorstellen hoeveel mensen hieraan gewerkt hebben. Schattingen spreken van 300.000 soldaten en 500.000 dwangarbeiders. Men schat ook dat er 200.000 mensen het leven bij gelaten hebben. Hun lijken zouden in de muur zijn begraven. China 31Het stuk dat wij bewandelen is in zeer goede staat, maar dat is niet overal het geval. Op sommige plaatsen blijft van het bouwwerk amper een hoopje stenen over. Pas in 2005 is er trouwens een beheerscomité opgericht dat de instandhouding van de muur moet verzekeren. Van de steile en hoge treden, waarvoor iedereen ons waarschuwde, is op deze plek geen sprake zodat het een rustige wandeling wordt. Behalve onze eigen groep is hier trouwens amper een toerist te bekennen, ideaal dus voor mooie foto’s. Het is daarenboven wat nevelig en dat geeft aan het uitzicht nog meer karakter: kilometers ver kunnen we de muur als een slingerend lint over de bergkammen zien lopen om uiteindelijk in de nevel te verdwijnen. Ronduit indrukwekkend! Na de verboden stad is dit ongetwijfeld een tweede hoogtepunt van onze reis. 

Wanneer we na een uurtje de muur verlaten en afdalen door het bos, begint het te regenen. Gelukkig worden we door de bomen beschermd, maar het bospad naar beneden ligt er tamelijk glibberig bij. China 32We worden toch goed nat, want na de mooie dag van gisteren hadden we de paraplu op de kamer gelaten. Zweten doen we wél en het is nu al duidelijk dat we veel te veel warme kledij hebben meegebracht. Daarenboven geraak ik door het frequente filmen steeds achterop en moet ik me voortdurend reppen om de rest in te halen. Zo kom ik de laatste beneden en krijg ik opnieuw te weinig tijd om de fruit- en souvenirkraampjes te bekijken en… te filmen. Om 14.45 uur zitten we terug op de bus voor de terugreis naar Beijing. We rijden door een landbouwstreek en overal liggen stapels maïs of aardappelen langs de straat, evenals vele kraampjes met appels. Dit is onze eerste kennismaking met het platteland en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Dit is helemaal geen achterlijk en armtierig land en overal is het eerder proper, we hebben elders al veel erger gezien. Maar ja, zo dicht bij de hoofdstad en middenin toeristisch gebied zal deze streek wel niet representatief zijn voor de rest van China.

Klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (1) | Tags: china, beijing, chinese muur |  Facebook | |

Commentaren

Prachtig reisverhaal Heb intens genoten van je prachtig reisverhaal. Wij vertrekken 14.9.09 met AdA. Hoop spoedig verder te kunnen lezen. Mijn man, Johan, filmt ook en huppelt ook altijd aan het staartje vd groep. Zo herkenbaar. Proficiat met je verhaal.

Gepost door: arianne van damme | 27-02-09

De commentaren zijn gesloten.