10-03-09

Chinese massage

banner ok.gif

Zaterdag 11 oktober 2008 (2)

Vooraleer naar de stad terug te keren, maken we een ommetje langs de fabrieken van Janssen Pharmaceutica. Vroeger werd de groep hier voor een kort bezoekje ontvangen, maar dat kan nu niet meer. Baron Paul Janssen is hier in China een hoog gewaardeerd persoon niet alleen omdat hij hier als een weldoener voor de plaatselijke economie ervaren wordt, maar vooral omdat hij voor zijn werknemers een zeer sociale werkgever was, die werkvoorwaarden en lonen aanbood die nergens anders in China bestonden. Zelfs bij het bezoek van onze koning een paar jaar geleden, werd Paul Janssen met meer égards behandeld dan de koning zelf. Nog opmerkelijker is dat bij het bezoek van prins Philippe vorig jaar Marie-Rose Morel van Vlaams Belang, die tot zijn gevolg behoorde, van de autoriteiten meer aandacht kreeg dan de prins wegens haar familiebanden met Janssen. Vlakbij de fabriek bezoeken we vervolgens de oude kruiden- en medicijnenmarkt. In een vuile, oude loods staan hele rijen zakken met daarin de meest rare producten: naast alle mogelijke kruiden, gedroogde champignons, bonen en China 45vruchten zijn er allerlei gedroogde dieren zoals zeepaardjes, slangen, hagedissen, schildpadden en egels. Ze hebben volgens de Chinezen stuk voor stuk geneeskundige en energie- of lustopwekkende eigenschappen. Voor dit laatste zijn vooral gedroogde honden- en hertenpenissen in trek. Toch rare mensen, die Chinezen! We kopen er een flesje “Red Flower Oil”, een rode wonderolie die de Chinezen voor alle soorten kwaaltjes gebruiken. Daarnaast koop ik ook van die fameuze tijgerbalsem tegen spierpijn, 3 kleine potjes voor amper één euro. Je weet wel, die geeft zo een warme gloed op de plek waar je je ingesmeerd hebt. Deze is echter niet zo sterk als die welke we uit Thailand hebben meegebracht, maar bij nader toezien staat er op het potje dan ook geen tijger afgebeeld, maar… een lief klein poesje. 

Terug in Xi’an gaat het naar het Xi’an Museum, dat ondergebracht is in een mooi modern gebouw in de tuinen van de Grote Pagode van de Wilde Gans. Vroeger stond het Museum van de Geschiedenis van Shaanxi op het programma, maar daar is volgens Tom meestal veel te veel volk omdat de toegang er gratis is. Voor het eerst wordt dit nieuwe privé-museum bezocht; ook voor China 46Tom is dit voor het eerst. En het is een voltreffer! We zien er prachtstukken uit verschillende periodes van de Chinese geschiedenis: beelden, vazen, schilderijen. We wandelen rustig door de vele grote zalen en zijn onder de indruk van de mooie kunstwerken, al kunnen sommige zalen ons minder boeien omdat er uitsluitend teksten en kalligrafieën hangen.  Een groot deel van de groep brengt trouwens bijna de hele tijd door op een bankje in de hall. Sommigen zijn blijkbaar moe en hebben stramme spieren overgehouden aan de beklimming van de Chinese muur gisteren. Gelukkig voor hen staat er vanavond nog een voetmassage op het programma. Daar rijden we trouwens onmiddellijk na het museumbezoek naar toe. Het wordt een belevenis: eerst worden onze voeten geweekt in een kruidenmengsel en daarna door een vriendelijk meisje met vaseline ingewreven en gemasseerd. China 47Ze kneedt, drukt, tappeert, wrijft en klopt met een houten hamertje. Intussen krijgen we een lekker theetje aangeboden en een schaaltje met stukjes peer. Het blijft niet bij de voetmassage; ook onze benen, knieën, rug, schouders en nek worden achtereenvolgens onder handen genomen. Het is een zeer aangename gewaarwording en geleidelijk worden we er steeds rustiger en meer ontspannen door, al moet mijn masseuse af en toe eens “more relax” zeggen. Er wordt ook wat gegiecheld langs beide kanten maar een praatje doen met de masseuses is er niet bij, ze spreken noch verstaan Engels. We proberen hen dan maar de “r” te doen uitspreken, maar in grote hilariteit blijft er alleen maar een “l” uit komen. Na meer dan een uur is het afgelopen en we voelen ons een andere mens. Vooral de gewrichten zijn een stuk soepeler en de stijfheid is totaal verdwenen. 

Tegen 19.15 uur zijn we terug in het hotel en we gaan direct naar de Business Room om te e-mailen. Er is een mailtje van Hendrik met nieuwe foto’s van Louisa. Leuk! We sturen snel een antwoordje maar voor de anderen is er geen tijd want we hebben om 20 uur afgesproken met Johan en Rita voor het buffet.  Opnieuw is er een uitgebreide en zeer gevarieerde keuze, weliswaar minder sensationeel dan in Beijing, maar kwalitatief minstens even goed. Deze keer pikken we er alleen maar oosterse specialiteiten uit. Ook nu weer zijn we met ons vieren nagenoeg alleen, want de anderen hebben allemaal al vroeg gedaan. Zij zijn blijkbaar rechtstreeks van de bus aan tafel gegaan. Na het eten slenteren we nog een beetje rond in de winkeltjes van het hotel. Aan een tafeltje in de lobby zit een kunstenaar kleine parfumflesjes aan de binnenkant te beschilderen met een piepklein penseeltje. Zeer fijn en kunstig, maar net iets te kitscherig Chinees om écht mooi te zijn, vind ik, en daarenboven veel te duur. Nog duurder, maar wél heel mooi is een antiek hoofddeksel in fluweel en leder en versierd met vogelveertjes, koraal en jade: 878.000 yuan of meer dan 3 miljoen Belgische Frank! Ik heb moeite om het te geloven. Als het echt zou zijn, dan zou het hier volgens mij toch niet zomaar bloot in een winkeltje liggen zeker? Om 22.15 uur trekken we naar onze kamer. We willen vanavond nog onze koffer inpakken want die moet morgenvroeg al vóór 7 uur op de gang staan.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, xian |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.