12-03-09

Kunming de bloemenstad

banner ok.gif
Zondag 12 oktober 2008 (1)

Deze morgen aan de ontbijttafel melden een paar groepsleden zich een beetje ziek. Sommigen denken dat het van de massage komt. Op het einde hebben ze ons toen nog een ‘hotstone’ op de maagstreek gelegd die de inwendige energie moest kanaliseren en dat gaf bij sommigen een raar gevoel… Wij voelen ons beiden echter kiplekker. Bij het uitchecken aan de balie, haalt de receptioniste onze postkaartjes terug boven. Ze zijn te weinig gefrankeerd, de voorgedrukte postzegels zijn slechts voldoende voor binnenlandse post. Maar geen nood, ze zullen ze voor ons extra frankeren. Dát vind ik zeer voorkomend, in het Westen zouden ze ze wellicht zo op de post gegooid hebben met het risico dat ze misschien nooit zouden besteld worden. Service! Om 8.30 uur vertrekken we naar de luchthaven voor onze vlucht naar Kunming, hoofdstad van de zuidelijke provincie Yunnan. Er hangt een tamelijk dikke mist deze morgen. Daar kijkt niemand echt van op. Tom zegt dat er in China zelfs streken zijn waar mensen van 30 jaar oud nog nooit een blauwe hemel gezien hebben. De luchthaven ligt op ongeveer 40 kilometer van het stadscentrum en onderweg krijgen we nog een en ander te zien van het dagelijks leven. Zo worden we opgeschrikt door luid knallend vuurwerk op de stoep van één van de toegangswegen tot Xi’an. Het geeft aan dat hier vandaag een nieuwe winkel wordt geopend en met dit kabaal moeten alvast de kwade geesten worden afgeschrikt. Verder vallen ons de lelijke constructies op die bijna elk dak ontsieren. Tom vertelt ons dat het warmwaterboilers zijn. Langs de autostrade, op centimeters van de voorbijzoevende auto’s,  zijn oude vrouwtjes bezig met een zwabber het vuil weg te vegen en af en toe wagen ze zich zelfs op de rijweg om een steentje op te rapen. Onvoorstelbaar! Tom maakt ons ook opmerkzaam op de taxi’s die allemaal zwaar traliewerk hebben geïnstalleerd tussen de chauffeurs- en de passagiersruimte. Dat schijnt absoluut nodig te zijn wanneer dronken restaurantbezoekers ’s avonds naar huis moeten worden gebracht en dat is dagelijkse kost. Wat het restaurantbezoek betreft, vertelt Tom ons nog wat eigenaardigheden, zoals bv de gewoonte om bij het opdienen van een visschotel, de kop van de vis in de richting van de belangrijkste gast op tafel te zetten. In China is het niet moeilijk om in te schatten wie de belangrijkste gast is: dat is meestal de oudste en zoniet kan je heel makkelijk zien wie het meeste respect krijgt van de andere tafelgenoten. Het is dan automatisch ook die persoon die achteraf de rekening krijgt voorgeschoteld. Voortaan dus opletten als we nog eens vis eten! 

Als we aan de luchthaven aankomen, is de mist nog dikker geworden. Als gevolg daarvan is onze vlucht vertraagd zodat onze Boeiing 767 van China Eastern pas om 12.50 uur, China 48met twee uren vertraging de lucht ingaat. We krijgen meteen een lunch aangeboden: rijst met vis en een broodje. Het lijkt me verstandig niet teveel te eten, want straks krijgen we bij aankomst nog een volledig middagmaal. De vlucht duurt dik anderhalf uur en om 14.30 uur landen we in Kunming. De landingsbaan ligt op amper 100 meter van de huizen. We zijn in het Zuiden en dat merk je meteen: ook al staat er maar een waterzonnetje, het is warm en tamelijk vochtig. Kunming ligt op 1893 meter en wordt de bloemenstad genoemd, maar ook de Stad van de Eeuwige Lente. De industrie van de Yunnan-provincie heeft drie belangrijke pijlers: tabak, bloemen en toerisme. Hier in Kunming zijn we in het centrum van de bloementeelt, maar in dit seizoen is daar niet zo veel van te merken. We zien vooral rijst- en groentenvelden. In het seizoen is dat volgens Tom heel anders, dan kan je hier voor 5 frank één kilo rozen kopen! Overigens worden veel bloemen vanuit Kunming uitgevoerd naar… Nederland. Tijdens de Grote Sprong Voorwaarts heeft Mao Zedong niet alleen de landbouw naar hier gebracht, maar ook de zware metaalindustrie zodat deze streek tot één van de meest vervuilde streken van China is geworden. Hier ligt een immens meer dat op de biologische kaarten volledig rood is ingekleurd omdat alle leven eruit verdwenen is.  

Yunnan is verder ook de minderhedenprovincie. 92% van de Chinese bevolking bestaat uit Han-chinezen, de overige 8% wordt gevormd door 55 minderheidsgroepen. In de buurt van Kunming leven vooral de Sani, een deelgroep van de Yi, ook wel de kleurrijke Yi genoemd wegens hun kleurige kledij. Hoe jonger de meisjes, hoe kleurrijker de kledij, maar vooral hun hoofddeksels zijn opvallend. China 49Bij de ongehuwde meisjes is het getooid met een vlinder. Verliefde jongens proberen die aan te raken en wanneer het hen, met de toestemming van het meisje, lukt dan moeten ze 3 jaar gaan werken bij de toekomstige schoonouders. Pas na deze proefperiode beslissen deze of ze al dan niet hun toestemming geven tot het huwelijk. Een ander criterium voor de ideale schoonzoon is een donkere huidskleur als teken dat hij veel op het veld werkt. Dit is zeer uitzonderlijk want in de rest van Azië geldt een blanke huid veeleer als ideaal. Dat komt o.m. omdat de huid van de Chinezen veel minder dan de onze tegen de zon bestand is. Vandaar ook de parasols bij het minste straaltje zon.

Klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (1) | Tags: china, kunming |  Facebook | |

Commentaren

Je blog over China Hallo beste C en C,

ik ben toevallig op jullie blog terechtgekomen en heb vlug alles gelezen. Zeer interessant. Enorm uitgebreid, zeer moedig. Uit ervaring weet ik dat dit veel tijd vraagt. Wij zijn een familie die verleden zomer 4 weken door China gereisd hebben en dan 2 weken in Beijing voor de Olympische Spelen. Je kan onze blog (veel minder uitgebreid) lezen op de bovenstaande URL. Je moet maar eens gaan kijken.

Vele groetjes,

Michael Keymolen.

Gepost door: Michael Keymolen | 14-03-09

De commentaren zijn gesloten.