04-04-09

Bezoek aan een Yi-dorp

banner ok.gif
Donderdag 16 oktober 2008 (2)

Bij de eerste stop na de middag bezoeken we een klein dorpje van de Yi, een minderheid die behoort tot de familie van de Tibetanen-Birmanen. Ze zijn met 5,5 miljoen, waarvan er 3 miljoen in Yunnan wonen.  Het dorpje telt amper enkele huizen en blijkt vooral een houthakkersdorpje te zijn. Overal liggen boomstammen en houten planken in één grote warboel door elkaar. De weg is één modderpoel en alles ziet er zeer armtierig uit. China 82Er zijn weinig of geen mensen te zien, maar tussen de huisjes lopen honden, varkens, geiten en kippen op zoek naar iets eetbaars. Tom brengt ons naar één van de huisjes waar een jonge moeder met haar twee zoontjes voor de deur zit. Tom heeft hen een zak fruit meegebracht die ze in dank aannemen en in ruil mogen we het interieur van hun huisje gaan bekijken. Binnen is het zeer donker. Er is maar één ruimte waarin gekookt, gegeten en geslapen wordt. Kookgerei staat in open rekken en kleren hangen aan een draad. De wand wordt versierd met een poster waarop de 4 laatste presidenten van de Volksrepubliek glimlachend en mooi op een rijtje staan afgebeeld: Mao Zedong, Deng Xiaoping,  Jiang Zemin en Hu Jintao. De grond bestaat uit aangestampte aarde, zeer primitief toch allemaal.

Als we buitenkomen zien we een oude oma op het veld werken en van zodra ze ons ziet, komt ze wuivend en vergezeld van een viertal kleine kinderen op ons af. Ze draagt een immense vierkantige kap op haar hoofd, mooi afgeboord met veelkleurige linten en borduursels. De kleintjes geven met hun vuile en versleten kledij de indruk dat ze van een verkleedpartijtje komen en daarvoor alles aangetrokken hebben dat ze in een koffer op zolder konden vinden. China 83De oma poseert graag voor de camera’s en schuift fier haar kleinkinderen naar voor. Bij het verlaten van het dorp zien we een groepje vrouwen, ook in kleurrijke lange rokken en met die grote zwarte kap, die grote manden op de rug torsen. Mannen zijn er niet te zien tot er plots een man op een klein paardje komt aangegaloppeerd en ons voorbij zoeft. Er zijn intussen nog meer kindertjes te voorschijn gekomen die ons bedeesd aanstaren. Hun vuile en versleten kledij is zielig en meer en meer voelen we ons ongemakkelijk bij dit bezoek. Wat hebben deze mensen er aan dat een bende rijke westerlingen hen hier komt aanstaren? Wat hebben wij er aan?

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (1) | Tags: china, yi |  Facebook | |

Commentaren

Verslag China Reis Beste Christiane en Carlos
Bedankt voor de prachtige verslaggeving en foto's van onze China reis.
Het is werkelijk een opsteker om jullie reiservaring te lezen, eerlijk gezegd er zijn al sommige dingen die we zelf vergeten waren.
Wij zien er al naar uit naar de rest van jullie verslag.
Nogmaals bedankt en tot ziens.

Frieda en Ivan
Vindictivelaan 7/6
8400 Oostende


Gepost door: Ivan en Frieda | 04-04-09

De commentaren zijn gesloten.