30-04-09

Cruise op de Li Rivier

banner ok.gif
Maandag 20 oktober 2008 (1)

Als ik opsta, voel ik mijn keel nog een beetje, maar erg is het niet. Om 9 uur vertrekt onze boot voor de “cruise” op de Li Rivier en we moeten er uiteraard een halfuurtje op voorhand zijn. Deze boottocht is één van de belangrijkste toeristische attracties van China en dat betekent natuurlijk véél volk! Aan de kaai liggen een tiental grote boten te wachten om gezamenlijk te vertrekken voor een tocht van 80 kilometer die ruim een halve dag in beslag zal nemen. De boten doen een beetje denken aan de plezierboten op de Rijn en de Moezel in Duitsland, maar deze hier zijn duidelijk niet zo modern.

China 115b

De hele achterkant is een grote open keuken, waarop de koks nu al in de weer zijn om het buffet, dat ons onderweg zal worden gepresenteerd, voor te bereiden. Met hun hoge witte koksmutsen en de dampende ketels, bieden ze een mooi spektakel. Om 9 uur stipt verrekt de eerste boot en de anderen volgen één voor één om gedurende de hele trip een lange colonne te vormen. Samen met Johan en Rita nemen we een mooi tafeltje in, maar het grootste deel van de reis zullen we op het buitendek doorbrengen. Het weer is mooi, maar toch hangt er een nevel die de karstbergen in een wat mystieke sfeer omsluiert.  

We schuiven de hele voormiddag traag over de kronkelende rivier tussen de grillige bergen die vaak met scherpe toppen de oevers omsluiten. Door de nevel krijgen ze een steeds lichtere kleur naarmate ze verder van de oever verwijderd zijn. Dit zijn de landschappen die we kennen van oude Chinese prenten.

China 116

Ook op en langs het water is er voortdurend iets te zien: bamboevlotten met lokale bewoners die allerlei ondefinieerbare klussen aan het opknappen zijn, andere met jongemannen die langszij komen varen om hun koopwaar aan te bieden, maar ook kleine vaartuigjes met toeristen. De urenlange boottocht verveelt geen minuut. Naarmate we onze bestemming naderen, is er ook op de oever steeds meer leven. In deze landbouwstreek zijn boeren op het veld aan het werk of hoeden ze een kleine kudde waterbuffels.  Sommige van deze prachtige dieren hebben het water opgezocht en genieten er duidelijk van om in trage bewegingen door het ondiepe water te waden. Soms komt alleen hun kop met de grote hoornen boven het water uit.

We zien ook hier en daar de befaamde zwarte aalscholvers, die bewegingloos op een vlot zitten te rusten. Deze vogels worden ’s China 117nachts ingezet voor de visvangst. Bij lantaarnlicht worden ze op de rivier gezet en duiken ze naar vis. Doordat hun keel met een touwtje is dichtgebonden, kunnen ze die evenwel niet inslikken en gaan ze die braafjes bij hun baasje inleveren. Ingenieus, maar niet erg diervriendelijk. Dit is een van de vele toestanden waartegen onze Gaia ongetwijfeld zou protesteren. Om elke bocht verschijnt een nieuw mooi tafereel en het gevolg is dat ik veel te veel film. Het zal moeilijk zijn om bij de montage uit de massa beelden een selectie te maken. Tegen de middag wordt een buffet opgediend: het is niet goed, maar ook niet slecht en zo we komen we tenminste zonder honger om 13.30 uur op onze eindbestemming Yangshuo aan.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, guilin, yangshuo, li-rivier |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.