30-04-09

Cruise op de Li Rivier

banner ok.gif
Maandag 20 oktober 2008 (1)

Als ik opsta, voel ik mijn keel nog een beetje, maar erg is het niet. Om 9 uur vertrekt onze boot voor de “cruise” op de Li Rivier en we moeten er uiteraard een halfuurtje op voorhand zijn. Deze boottocht is één van de belangrijkste toeristische attracties van China en dat betekent natuurlijk véél volk! Aan de kaai liggen een tiental grote boten te wachten om gezamenlijk te vertrekken voor een tocht van 80 kilometer die ruim een halve dag in beslag zal nemen. De boten doen een beetje denken aan de plezierboten op de Rijn en de Moezel in Duitsland, maar deze hier zijn duidelijk niet zo modern.

China 115b

De hele achterkant is een grote open keuken, waarop de koks nu al in de weer zijn om het buffet, dat ons onderweg zal worden gepresenteerd, voor te bereiden. Met hun hoge witte koksmutsen en de dampende ketels, bieden ze een mooi spektakel. Om 9 uur stipt verrekt de eerste boot en de anderen volgen één voor één om gedurende de hele trip een lange colonne te vormen. Samen met Johan en Rita nemen we een mooi tafeltje in, maar het grootste deel van de reis zullen we op het buitendek doorbrengen. Het weer is mooi, maar toch hangt er een nevel die de karstbergen in een wat mystieke sfeer omsluiert.  

We schuiven de hele voormiddag traag over de kronkelende rivier tussen de grillige bergen die vaak met scherpe toppen de oevers omsluiten. Door de nevel krijgen ze een steeds lichtere kleur naarmate ze verder van de oever verwijderd zijn. Dit zijn de landschappen die we kennen van oude Chinese prenten.

China 116

Ook op en langs het water is er voortdurend iets te zien: bamboevlotten met lokale bewoners die allerlei ondefinieerbare klussen aan het opknappen zijn, andere met jongemannen die langszij komen varen om hun koopwaar aan te bieden, maar ook kleine vaartuigjes met toeristen. De urenlange boottocht verveelt geen minuut. Naarmate we onze bestemming naderen, is er ook op de oever steeds meer leven. In deze landbouwstreek zijn boeren op het veld aan het werk of hoeden ze een kleine kudde waterbuffels.  Sommige van deze prachtige dieren hebben het water opgezocht en genieten er duidelijk van om in trage bewegingen door het ondiepe water te waden. Soms komt alleen hun kop met de grote hoornen boven het water uit.

We zien ook hier en daar de befaamde zwarte aalscholvers, die bewegingloos op een vlot zitten te rusten. Deze vogels worden ’s China 117nachts ingezet voor de visvangst. Bij lantaarnlicht worden ze op de rivier gezet en duiken ze naar vis. Doordat hun keel met een touwtje is dichtgebonden, kunnen ze die evenwel niet inslikken en gaan ze die braafjes bij hun baasje inleveren. Ingenieus, maar niet erg diervriendelijk. Dit is een van de vele toestanden waartegen onze Gaia ongetwijfeld zou protesteren. Om elke bocht verschijnt een nieuw mooi tafereel en het gevolg is dat ik veel te veel film. Het zal moeilijk zijn om bij de montage uit de massa beelden een selectie te maken. Tegen de middag wordt een buffet opgediend: het is niet goed, maar ook niet slecht en zo we komen we tenminste zonder honger om 13.30 uur op onze eindbestemming Yangshuo aan.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, guilin, yangshuo, li-rivier |  Facebook | |

28-04-09

Traag internet

banner ok.gif
Zondag 19 oktober 2008 (4)

De wandeling duurt tot 15.15 uur en dan rijden we terug naar Guilin. Om 17.00 uur zijn we terug aan het hotel en we krijgen de keuze: een parelbedrijf gaan bezoeken of wat relaxen in het hotel. De meesten kiezen voor het laatste en dat doen wij uiteindelijk ook, want dat soort bedrijfsbezoeken is meestal in de eerste plaats commercieel en we willen nog even van het gratis internet gebruik maken. Naast onze G-mailbox en onze eigen CenC-blog, gaan we nog op zoek naar wat nieuws op de site van De Standaard, maar alles is zo ontmoedigend traag, dat we er al vlug de brui aan geven. Het raadplegen van onze Skynet mailbox gaat zelfs helemaal niet. Ik vermoed dat die gecensureerd is. We maken van de vrije tijd tevens gebruik om onze valiezen even te herschikken en… ons resterend geld te tellen want morgen is de laatste dag dat we onze yuans kunnen gebruiken. In Macao en Hongkong hebben ze immers hun eigen munt. Ik heb nog een 1.000 yuan, waarvan ik er nog 550 nodig heb voor de show van Zhang Yimou in Yangshuo. Meer dan genoeg dus, en als ik nog over heb, kan ik nog altijd de bankbiljetten omwisselen in het hotel. Om 19 uur gaan we nog even naar buiten vooraleer we om 20.00 uur terug met de groep verzamelen voor het diner.

We willen even de stad inwandelen, maar op de eerste straathoek treffen we op het terras van een China 115Duits café het Antwerpse deel van onze groep. We drinken samen met hen een Duvel (45 yuan of 4,5 euro!) en de sfeer is al gauw uitgelaten, om niet te zeggen luidruchtig. Niet echt voor ons, maar ja… Het diner vanavond heeft weer plaats in het Sheraton Hotel, maar deze keer in een afzonderlijk zaaltje. Het is er zeer chique en het eten is zeer goed. In de grote zaal naast ons heeft een bruiloft plaats, maar in tegenstelling tot wat we vreesden, leidt dat niet tot geluidsoverlast. Er is veel volk, maar helemaal geen sfeer en het feest is al afgelopen om 21 uur. Na het eten trekken we nog even naar de bar voor een koffie. Hij is heerlijk sterk en we krijgen er drie lekkere koekjes bij. Op een podium staat een vleugelpiano helemaal alleen te spelen. Het surrealistische is dat er niet alleen pianomuziek uitkomt, maar de klank van een heel orkest. Bizar. Ik heb een beetje een geïrriteerde keel en we besluiten toch maar tijdig onder de wol te kruipen. Voor alle zekerheid neem ik neusdruppels in en een Dafalgan om erger te voorkomen. Morgen staat een lange boottocht op het programma en een fietstocht, dus ik zal maar beter fit zijn.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, guilin |  Facebook | |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende