04-05-09

Spektakel op de Li Rivier

banner ok.gif
Maandag 20 oktober 2008 (3)

Onze laatste yuans gaan op aan een fijn borduurwerkje van de Miao-gemeenschap. Die worden hier ingekaderd om aan de muur te hangen. Er zijn prachtige kunstwerkjes bij met veel kleur, maar ze zijn zéér duur. Finaal beslissen we voor een éénkleurig exemplaar dat een stuk goedkoper is, maar ik moet toch serieus afbieden van 775 naar 250 Yuan. En hiermee zijn onze laatste yuans zo goed als allemaal weg. Op straat worden we nog aangesproken door twee meisjes die met ons op de foto willen. Ze moeten als oefening voor de school in het Engels met toeristen praten en als bewijs een foto meebrengen. We doen het uiteraard met veel plezier. Hun Engels is overigens al vrij behoorlijk. Als we over het bruggetje terug wandelen naar het hotel is het al bijna donker. Plots worden we opgeschrikt door twee grote ratten die voor onze voeten het pad oversteken en in de struiken verdwijnen. Dit is waar Christiane altijd voor vreest en zeker in een land als China is ze er voortdurend op beducht. Niet voor niets blijkbaar. We proberen er verder niet aan te denken. Tegen 19 uur wandelen we met de groep naar een lokaal restaurant voor het diner. China 123Het is gelegen in de West Street in een oud gebouw en heeft een zeer mooi authentiek interieur. Het eten is zeer gevarieerd en biedt opnieuw enkele verrassingen zoals zeer lekkere aubergines en taro, een plant van de aronskelkfamilie waarvan de knollen worden gegeten als een soort zoete aardappel. Hier wordt hij gefrituurd en gecarameliseerd opgediend. Best lekker! We krijgen er een glas osmanthuswijn bij en een klein glaasje Baidjo, een lokale sterke drank van niet minder dan 53 graden.  

Na het eten vertrekt het grootste deel van de groep (alleen de 6 Antwerpenaren gaan niet mee) met de bus naar het klank- en lichtspektakel in een regie van Zhang Yimou, de man die we kennen van de schitterende openingsplechtigheid van de Olympische Spelen van Beijing deze zomer. Hij is ook de regisseur van enkele beroemde films zoals Het Rode Korenveld, De Rode Lantaarns  en House of  Flying Daggers. Deze show is niet voorzien in het programma van Anders dan Anders, maar wordt facultatief ingelast voor de liefhebbers. En laat dit nu net zijn wat ons door Wim en Els zo sterk was aanbevolen. We zagen er dus al een hele tijd naar uit en betaalden met plezier de toegangstickets aan 250 Yuan per persoon. Het hele evenement is een belevenis op zich. Het heeft plaats in een groot park op de oevers van de Li Rivier met een natuurlijke scène van 2 kilometer diep. De brede Li Rivier vormt de scène en de discreet belichte karstbergen in de verte het decor. Adembenemend. Deze show heeft twee keer per avond plaats, zeven dagen op zeven, behalve als het regent. Vanavond is het gelukkig prachtig weer: helder, droog en warm.  

Voor elke voorstelling komen ongeveer 2.000 toeschouwers opdagen en sommige worden met bussen vanuit Hongkong aangevoerd en ’s nachts teruggebracht. China 124In en rond het park heerst dan ook een ongelooflijke drukte. Wij stromen mee met de massa door het donkere park naar een soort tempelgebouw, dat hier speciaal voor dit spektakel is opgetrokken en nemen plaats op de tribunes. De show is een opeenvolging van massascènes op het water met 650 figuranten. Er worden kleurrijk belichte choreografieën opgevoerd in een steeds wisselend decor en met prachtige kostuums. Het doet inderdaad terugdenken aan de Olympische Spelen, al dient gezegd dat die toch door de technische hoogstandjes nóg veel indrukwekkender waren. Ook de uiterst gedisciplineerde en synchrone uitvoering van toen, mis ik hier wel een beetje. Maar goed, het is sensationeel en onvergetelijk!  Ook het Chinese publiek ontbreekt het totaal aan discipline. Gedurende de hele voorstelling wordt er luid gepraat en gelachen en nog voor het helemaal afgelopen is, drummen ze alweer naar buiten. Raar volkje toch. De hele show duurt ongeveer een uur en tegen 22.45 uur zijn we terug in ons hotel. Het was een waardig einde van het écht Chinese gedeelte van de reis. Morgen verlaten we China en gaan naar de “Special Administrative Regio’s” of SAR’s  Macao en Hongkong. We moeten weer vroeg op, dus iedereen trekt meteen naar bed.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, zhang yimou, yangshuo, li-rivier |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.