12-06-09

De grootste vismarkt van Sicilië

banner sicilie

Maandag 8 juli 2002  

Voor onze eerste dag staat Catania op het programma. Het is een grote stad met een half miljoen inwoners, die in de loop van de geschiedenis niet van rampspoed gespaard is gebleven. In 121 vóór Christus is de stad volledig onder de lava van de Etna bedolven en in 1169 door een aardbeving totaal verwoest. In 1689 vielen er 16000 doden bij de grootste eruptie uit de geschiedenis van de Etna. Nu nog is de lavastroom, die tot in de zee is gevloeid, zichtbaar. Vandaag is Catania een drukke havenstad met industriële en vervuilde buitenwijken en druk verkeer, en veel toeristen laten het dan ook links liggen. Ten onrechte denk ik, want ik heb gelezen dat hier ook de mooiste, de grootste en de meest levendige vismarkt van Sicilië te vinden is en die willen we absoluut gezien hebben. En druk is het inderdaad! In het centrum is geen parkeerplaats te vinden tot we op een plein één enkel klein plekje ontdekken. Een behulpzame Siciliaan gidst ons met grote gestes en na ettelijke pogingen krijgen we de Stilo in het kleine gaatje gestationeerd. Sicilie 4De man is ervan overtuigd dat het zonder zijn hulp niet zou gelukt zijn maar ik heb eerder de indruk dat hij het mij alleen maar moeilijker heeft gemaakt. In ieder geval claimt hij parkeergeld in ruil voor zijn hulp en voor het bewaken van onze auto gedurende de parkeertijd. Ik ben nogal argwanend en beloof hem te betalen als we terugkomen. Voor de zekerheid vraag ik toch maar aan een politieagent of het parkeren op het pleintje betalend is en dat blijkt niet het geval te zijn. We staan mooi dicht bij het centrum en de mooie Piazza Duomo met de prachtige Sant’ Agata-kathedraal en de gekende fontein met de olifant in zwarte lavasteen. Het plein is jammer genoeg één grote bouwwerf en we kunnen de imposante gevel van de  kathedraal met zijn vele barokke beelden enkel van dichtbij vanop het voetpad bewonderen. De fontein zien we enkel in de verte tussen de bouwmachines. De straten worden omzoomd met talrijke prachtige huizen met barokgevels en –balkons. Alles is wat verwaarloosd en vervallen maar het is toch groots en hier en daar geven de palmbomen de stad een echt exotisch karakter. Daar draagt ook de temperatuur toe bij. Het is nauwelijks 10 uur en al 31 graden. 

We gaan zo snel mogelijk op zoek naar de vismarkt. Naast de kathedraal stappen we onder een poort door en onmiddellijk staan we in de oude wijk midden tussen de viskramen. Wat een schouwspel!

Sicilie 5

Zoveel soorten vis hebben we nog nooit gezien: van klein als wormpjes tot reuzengrote zwaardvis die vakkundig met vlijmscherpe messen in moten wordt gehakt. Rood is de overheersende kleur, niet alleen door de grote stukken verse tonijn, maar de zon die door de rode afdekzeilen straalt, geeft alles een warmrode schijn. Geroep en geschreeuw alhier, gebabbel en gelach aldaar. Gewriemel in de smalle straatjes van het vele volk, en daartussen wij die onze ogen en die van de camera de kost geven. Opletten voor een indigestie. 
De vismarkt strekt zich uit over talrijke straatjes en pleintjes en loopt vloeiend over in een vleesmarkt en daarna een groenten- en fruitmarkt. Op de vleesmarkt zien we een vijftal mannen rond een tafel en dampende kookpotten staan. De verkoper haalt af en toe een stuk maag, darmen (sommige zelfs gevuld met bloed)of hersenen uit de kokende ketel, legt die op tafel en snijdt er kleine kubusjes van. De rest gaat weer in de pot. De omstanders kiezen er een portie uit die ze vervolgens bestrooien met enkele snuiven zout uit een grote pot en dan smakelijk opeten. Een raar en, eerlijk gezegd, weinig smakelijk gezicht. De groenten- en fruitmarkt is nóg kleurrijker door de grote diversiteit van de uitgestalde waren: heerlijk mooie aubergines, tomaten, courgettes, en alle soorten kruiden, perziken, sinaasappelen, citroenen, noem maar op. Ook deze markt overtreft alle markten die we in het zuiden ooit zagen. We kunnen niet weerstaan aan de verleiding van een grote, blozende perzik en kopen ook twee kleine, platte perzikjes die een fantastische, fluweelzoete smaak hebben en een pit zo klein als van een kers. Het sap loopt  ons langs de vingers en de kin. Heerlijk! In de grote kruidenierswinkels is er een onvoorstelbare keuze uit pasta’s, rijstsoorten, olies, kazen, bonen, noten, gekonfijt fruit, kruiden enzovoort. Hier heeft de naam kruidenier nog een betekenis. Er is ook heel wat merkwaardigs te zien: zwartgeblakerde grote uien, casareggia di fichidindia (gedroogde cactusvijgen?), mostarda, cotognate… dingen die we nog nooit gezien hebben en waarvan we ons ook de smaak niet kunnen voorstellen. We lopen intussen al bijna twee uren op de markt en wanneer we denken het ongeveer gehad te hebben, komen we op een pleintje dat zo mogelijk nog schilderachtiger is. Hier geen grote kramen, maar kleine groepjes mannen die enkel een paar kuipen met vis, en soms zelfs maar één bakje, te koop hebben. Hier wordt gekeurd, gediscussieerd en onderhandeld. Er staan en lopen prachtige typen tussen: verweerde en getaande gezichten, sigaret in de mondhoek; opvallend veel mannen. Ik heb ergens gelezen dat op Sicilië de vis aangekocht wordt door de mannen. Vis kopen is namelijk een té belangrijke zaak om ze aan de vrouwen over te laten… 

Het is al flink over de middag als we de laatste marktstraat verlaten. Dit heeft ons niet alleen de adem afgesneden, maar zelfs onze honger doen vergeten, ondanks de overdaad aan lekker eten. We staan terug aan de bouwput van de Piazza Duomo en wandelen de 3 kilometerlange Via Etnea in, de centrale boulevard die kaarsrecht door de stad loopt. We komen langs het Teatro Romano en wandelen door langs het standbeeld van operacomponist Vincenzo Bellini, die in deze stad geboren is. We komen aan bij het mooie park van de Villa Bellini, waar op het op het middaguur zeer heet is en de tropische palmbomen nauwelijks schaduw verschaffen. We zijn er trouwens zo goed als alleen. Kort voor de middag stuiten we op nog een grote markt die op zijn einde loopt en waar de marktkramers aan het opkrassen zijn. Sicilie 6Alles wordt op een gammele kar gestouwd en met vereende krachten afgevoerd. Een schilderachtig tafereel. Het is uiteindelijk al over 2 uur als we na enig zoeken iets te eten te vinden: een authentieke, oude wijnbar (bij ons zou het een bruin café noemen). De Italiaanse sfeer druipt er van de muren en we laten ons de panini met kaas en ham goed smaken. Het is heet en vooraleer terug naar de auto te gaan, eten we nog een lekker ijsje; caffè voor mij, fragola voor Christiane. Wanneer we op de parking komen staat de man van deze ochtend nog steeds in de buurt van onze auto. Hij heeft een groot karton op onze voorruit geplaatst tegen de hitte en hij doet zeer enthousiast als hij ons ziet. Ik geef hem 1 euro en hij lijkt er zeer tevreden mee. Al gekscherend loodst hij ons uit onze enge parkeerplaats en wuift ons lachend na.

Het is nog maar 3 uur en dus nog te vroeg om naar het hotel te gaan. We zakken dus nog maar even af naar Acicastello en Aci Trezza. Om half zes zijn we terug in de Villa Paradiso dell’Etna en nemen meteen een frisse duik in het zwembad. We trekken nog even het dorp van San Giovanni La Punta op zoek naar een restaurant voor vanavond, maar er is niet veel zaaks te vinden. We boeken dus maar opnieuw een tafeltje voor een diner aan het zwembad van het hotel. Deze keer is er live pianomuziek en dat geeft toch een veel rustiger sfeer dan de Italiaanse popmuziek van gisterenavond. Het is dus een zeer stemmige avond en het eten is voortreffelijk: ‘pauro’, een rode vis uit de streek die verwant is aan de ‘dentice’, en daarbij een heerlijk frisse Siciliaanse Chardonnay. Nu weten we waar dit hotel zijn mooie naam vandaan haalt.

klik hier voor het vervolg

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (1) | Tags: italie, sicilie, catania |  Facebook | |

Commentaren

hey Ik wens je nog een fijne vrijdag.

Gepost door: Martin | 12-06-09

De commentaren zijn gesloten.