06-11-09

Naar de Drakensbergen

Banner ZA
Maandag 12 november 2001 (1)

Ik had me voorgesteld dat we in Afrika dagelijks getuige zouden zijn van schitterende zonsondergangen. Dat is echter nog nauwelijks gebeurd en ik besluit het eens te wagen op een zonsopgang. Ik moet er  wel om 4.30 uur voor opstaan en eventuele malariamuggen riskeren, maar ik word voor mijn moeite beloond: boven het ZA 38schitterende panorama over de Pongolarivier en met de exotische vetplanten op de voorgrond zie ik in een kwartier tijd de hemel verkleuren in alle mogelijke tinten van oranje en geel. Schitterend! We worden overigens vroeg gewekt vandaag want we hebben een rit van 450 kilometer voor de boeg naar de Drakensbergen. Om kwart vóór zeven zijn we al op de baan. Bij het verlaten van Mvubu worden we uitgewuifd door nyala’s, impala’s, gnoes en wrattenzwijnen.

En dan nog wat uitkijken vanuit de bus naar het dagelijkse leven in Kwazulu-Natal. Opnieuw hele horden schoolkinderen in uniform. Je vraagt je af hoe ze er in deze stoffige omgeving zo smetteloos wit kunnen bijlopen. Naar het schijnt lopen sommige kinderen dagelijks 10 tot 20 kilometer tevoet van en naar school. Wij kennen die situaties nog slechts van onze ouders die vóór de oorlog blijkbaar bij ons hetzelfde moesten doen, zij het toch wel wat minder kilometer dacht ik. Frans vertelt ons nog iets meer over zijn land en zo leren we de betekenis van de veelkleurige Zuid-Afrikaanse vlag: zwart staat uiteraard voor de grote zwarte meerderheid, goud voor de minerale rijkdom, groen voor de natuur, blauw voor de lucht, wit voor de vrijheid en rood voor het bloed dat voor die vrijheid is vergoten. We vernemen ook  dat Kwazulu-Natal nog steeds een koninklijke familie heeft, die weliswaar geen officiële macht meer heeft. Zij stammen af van de beruchte Zulu-koning Shaka en de naam van de Inkathapartij onder de leiding van Walter Uselezi betekent niets anders dan "Partij van de Zulu’s". Overigens, merkt Frans op, worden ‘slechts’ enkele van de 7 provincies geleid door het ANC. Eens te meer een poging om onze visie op het huidige regime wat bij te sturen. 

Het landschap wordt steeds heuvelachtiger en in de verte zien we weldra de bergketen van de Noordelijke Drakensbergen. Het toeristische gedeelte van de Drakensbergen strekt zich uit over 250 kilometer. In de buurt van Louwsburg en de beroemde Itala Game Reserve maken we van het mooie panorama gebruik om een groepsfoto te maken. Douw heeft letterlijk zijn handen vol met al onze fototoestellen. Vervolgens doorkruisen we de streek van de Battlefields waar in de 19e eeuw de Anglo-Boerenoorlog werd geleverd en waarvan de Slag om Bloedrivier de bloedigste was. In Dundee bezoeken we het Talana Museum dat niet alleen aan de oorlogen herinnert maar tevens aan de mijnbouw en dat zelfs een bescheiden glasmuseum herbergt. Eigenlijk hebben we hier te weinig tijd en zo missen we compleet het Boerenmuseum dat volgens Dirk en Paula nochtans zeer de moeite waard was.

Na een lange rit bereiken we tegen halftwee onze bestemming: Montusi  Mountain Lodge aan de voet van het majestueuze Amfitheater. Het hotel is een splinternieuw vijfsterrencomplex met afzonderlijke bungalowtjes met salon, open haard, kookfaciliteiten en elk met eigen terras en schitterend uitzicht op de bergen. Er staat ons een maaltijd te wachten met diverse soorten koud vlees en… frieten. We hebben al beter gegeten! Het weer, dat de hele voormiddag prachtig was, begint te veranderen. Er verschijnen meer en meer wolken en we vragen ons af of we vandaag de voorziene bergwandeling zullen doen of morgen. We besluiten het zeker voor het onzekere te nemen en niet te wachten tot morgen, want als het dan regent, kunnen we niet meer uitstellen. Vóór we op pad gaan worden we nog vergast op een demonstratie trapezespringen door Chris, de Amerikaanse schoonzoon van de hoteleigenaar. Hij heeft hier een reuzengrote trapeze geïnstalleerd en een soort circusschool opgericht waar hij enkele moedige zwarten de kunst van het trapezespringen tracht bij te brengen. Of hoe sommige mensen er toch in slagen hun dromen te combineren met een aangenaam én lucratief leventje. Goed bekeken!

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, drakensbergen, kwazulu-natal, mvubu |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.