08-11-09

Rotstekeningen van de Bosjesmannen

Banner ZA
Maandag 12 november 2001 (2)

Om 16 uur trekken we de bergen in, op zoek naar de historische rotstekeningen van de Bosjesmannen. Het is een flinke klim en er wordt menige zucht gelaten. We klimmen door een weiland waar we een echte weelde aan bloemen aantreffen en bereiken een overhangende rots van waarop een smalle waterval naar beneden stort. In de bescherming van de rots hebben hier ZA 62eeuwen geleden Bosjesmannen gewoond die er op de rotsen primitieve tekeningen achtergelaten hebben. De ouderdom van deze tekeningen kan moeilijk geschat worden, maar kan variëren van enkele honderden tot een paar duizend jaren. Ze zijn meestal in bruine of zwarte kleuren die gemaakt zijn met behulp van oker, klei, urine en bloed. Als penseel zijn struisvogelveren gebruikt. De tekeningen beelden vooral jachttaferelen af: jagers, elanden, luipaarden, enz. Over heel Zuid-Afrika verspreid bestaan er nog meer dan zesduizend van, maar ze moeten thans goed beschermd worden tegen al te ijverige toeristen die, om ze beter te zien of te fotograferen,  de tekeningen willen natmaken en ze aldus dreigen te beschadigen.  

Anthony, de eigenaar van het hotel is onze gids en hij vertelt ons over het grote watertekort in Zuid-Afrika. Het is daarom ook moeilijk hier grote kudden vee te laten grazen. Hij beweert dat er één hectare nodig is per 4 koeien. Aan hectaren hebben ze echter geen gebrek. Het gevolg is ook dat alle uitheemse planten en bomen, die te gulzig water opslorpen, niet alleen geweerd maar zelfs uitgeroeid moeten worden. Dat geldt in het bijzonder voor de Australische acacia. Het water wordt in de bergen verzameld in een groot reservoir en dient enerzijds om een hydrocentrale te voeden, maar anderzijds wordt het ook van hieruit naar de provincie Gauteng geleid om Johannesburg en Pretoria van drinkwater te voorzien. Hiervoor moet het op een bepaald punt zelfs 450 meter over een bergkam geheveld worden. Anthony wijst ons op een watermolen die uiteindelijk fake blijkt te zijn en in feite een gsm-mast die op die manier vermomd is om het landschap niet te verstoren. Goed gevonden. We kijken uit op Mont-aux-Sources. De naam is niet gestolen, want daar ontspringen niet minder dan 4 rivieren en het opmerkelijke is dat de bergketen zich op de grens bevindt van de afwateringsgebieden waardoor twee van de vier rivieren afvloeien naar de Atlantische Oceaan en de andere twee naar de Indische. Het landschap is groen en glooiend en in de achtergrond zijn de Drakensbergen indrukwekkend. Jammer genoeg hebben we niet de tijd om deze streek dieper te gaan verkennen. Zo missen we een beter zicht op het Amfitheater en krijgen we ook de tweede grootste waterval ter wereld niet te zien. (de hoogste zijn de Angel Falls in Venezuela). Er staan hier nu al drie hotels en ik vermoed dat deze streek nog verder uitgebouwd zal worden tot een groot toeristisch centrum. Althans zo zou het in Europa zeker gaan. Het is wel te warm voor wintersporten, alhoewel hier in de winter regelmatig wat sneeuw valt. Intussen zijn er donkere wolken dreigend komen opzetten en net voor we thuiskomen krijgen we een fikse bui over ons hoofd. Frans, die niet was meegewandeld, komt ons met paraplus tegemoet en vertelt ons dat er in de buurt van JFK in New York een Airbus van American Airlines is neergestort en dat er voor een nieuwe terreuraanslag wordt gevreesd.  We volgen gespannen de gebeurtenissen op CNN en de hele sfeer wordt zowaar bedrukt. De herinnering aan 11 september  wordt zeer levendig en het feit dat we zó ver van huis zitten, maakt het allemaal nog beklemmmender. 

’s Avonds na het dinner zitten we met de hele groep gezellig samen in het salon van de lodge en spelen er een leuk gezelschapsspel met houten blokjes. Er wordt een grote toren gebouwd en om beurten moet iemand een blokje wegnemen zonder de toren te laten instorten. Iedereen gaat er in op en de sfeer is zeer goed. De air crash is al vergeten. Later vernemen we trouwens dat het geen aanslag, maar een technisch defect bleek te zijn. Buiten regent het nog steeds.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, drakensbergen, kwazulu-natal |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.