14-11-09

Een overgangsdag

Banner ZA
Woensdag 14 november 2001 (1)

Vandaag eindigt het eerste deel van onze reis. Om kwart vóór zeven vertrekken we naar Durban waar we om 12u25 een binnenlandse vlucht moeten nemen naar Port-Elisabeth. De lange rit langs de autosnelweg is opnieuw een goede gelegenheid voor Frans om ons nog wat meer te vertellen over Kwazulu-Natal. Zo vernemen we de betekenis van het woord: Kwa-Zulu betekent ‘dorp van Zulu’s’ en Natal is Portugees voor ‘kerstfeest’ en verwijst naar de periode waarin Vasco da Gama het Afrikaanse continent ontsloot voor de rest van de wereld. We genieten telkens weer van het leuke taaltje van Frans, dat grotendeels Afrikaans is maar toch wel duidelijk aangepast aan Nederlandstaligen: “Goeie morgen skatties, ons rij nu naar Durban”; “Het ulle alles onthou? Brillen, pruiken, prothesen,…”; “Kijk hoe mooi zijn die bloemen op de linkerkant”; “Als ons op die flughawe aankom, moet ulle nie wag nie; ons kan glad doorloop.”  Ik heb intussen een kleine verzameling aangelegd met leuke Afrikaanse woorden en uitdrukkingen. Een kleine greep: hysbak (lift), speknek (dikke nek), padkos (piknik), sonbeesie (krekel), naweeksbestemming (weekendhuisje), perske (perzik), lemoen (sinaasappel), sierlemoen (citroen), duimgooi (autostop), dwelms (drugs), spoedhobbels (verkeersdrempels), appetytwekkertjie (aperitief), schotelgoedwas (vaat), weggooikind (vondeling), velsorgprodukte (cosmetica), kaalgatloop (nudisme). 

We rijden langs Bergville, Winterton en dan op de N3 via Estcount, Mooirivier en Howick naar Pietermaritzburg, de hoofdstad van Kwazulu-Natal. Het is een eerder eentonige rit al valt er onderweg ZA 66toch wel altijd iets te zien. Zo zie ik twee zwarte vrouwen langs de snelweg onkruid uitdoen terwijl een man erbij met een vlagje staat te zwaaien. Duidelijk hoe de verhoudingen van macht en status hier liggen. De zon is inmiddels onvoorwaardelijk van de partij en we zijn ervan overtuigd dat we ze nu niet meer loslaten. Zó hadden we ons het weer in Zuid-Afrika voorgesteld. We zijn ruim op tijd op de luchthaven en hebben de tijd om wat rond te neuzen in de shops. Ik koop er de twee cd’s die Frans mij heeft aanbevolen voor de muziek bij mijn videofilm. Het is een collectie van zowel traditionele als hedendaagse Zuid-Afrikaanse muziek. Ik betaal slechts 220 Rand (1.100 Bfr) voor twee dubbel-cd’s. 

Om 12.25 uur stijgt ons vliegtuig op en zijn we op weg naar het zuiden, naar een totaal ander Zuid-Afrika. We laten het primitieve zwarte Afrika en de bush met de wilde dieren achter ons op weg naar de zee, de Kaaphollandse huizen en dorpen, de wijnlanden en vooral… de zon!

klik hier voor het vervolg

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, kwazulu-natal |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.