02-12-09

Standbeeld voor een hond

Banner ZA
Dinsdag 20 november 2001 (1)

Als we opstaan regent het pijpenstelen en de zichtbaarheid is bijna nul. Vandaag staat een rondrit op het Kaapse Schiereiland op het programma. We vertrekken al om 8 uur en gezien het slechte weer valt het aanvankelijk wat tegen: niks zon, niks blauwe zee, niks hagelwitte villas en kleurige tuinen… We rijden langs een troosteloos Camps Bay, nochtans ‘the place’ voor de jetset. Hier hebben Madonna, Michael Jackson, Julio Iglesias en vele anderen een villa. Voor de Britse rijken is het blijkbaar enkel goed genoeg voor hun familieleden: niet Lady Di maar haar broer, niet Margareth Thatcher maar haar zoon hebben hier een optrekje. Als het weer niet verandert –en daar ziet het niet naar uit! - dreigt het een triestige dag te worden. Eerste halte is Hout Bay. Hier  wacht de boot ons voor een tochtje naar een eiland waarop een grote kolonie pelsrobben huist. Verkleumd van de kou en bescherming zoekend tegen de bijtende wind en de regen, staan we op de kaai op de boot te wachten. Het vraagt enige verbeelding om je de schoonheid van dit liefelijke vissershaventje voor te stellen. De zee is natuurlijk zeer woelig en op de boot worden zwarte regencapes uitgedeeld zodat we er uitzien als een groep kloosternonnen op hun zondagse uitstap. De tamelijk kleine boot deint op en neer op de schuimende golven en laveert tussen de rotsen om zo dicht mogelijk bij de robben te komen. Dit lijkt me niet zonder gevaar, maar wat we te zien krijgen is wél de moeite waard. Op en rond het eiland wemelt het van de zeehonden. Op het land liggen ze lui en vadsig, de een naast de ander, en er is nauwelijks een plekje onbezet. Ze geven een lompe indruk maar van zodra ze in het water komen krijgen ze een speelse soepelheid en lijken ze de elegantste van alle diersoorten. Ik kan me in de deinende boot nauwelijks overeind houden om te filmen en af en toe spat het water tot op mijn lens. Benieuwd of hier wat bruikbare beelden zullen tussenzitten. De tocht heeft ongeveer 45 minuten geduurd en wanneer we terug de bus opstappen heeft het zowaar opgehouden met regenen. 

We besluiten het beroemde wijnhuis “Groot Constantia” links te laten liggen om tijd te winnen en omdat het volgens Frans nagenoeg hetzelfde is als Boschendal. De rit gaat langs False Bay waar we een mooi uitzicht hebben op de weidse baai met de grote golven die een waar paradijs zijn voor de talloze surfers. Even verder komen we langs het ‘droge dorp’ Fish Hoek waar tot 1994 alle alcohol verboden was. Nu nog is er geen enkele drankwinkel te vinden. In Simon’s Town bezoeken we in de Boulders Nature Reserve de pinguïnkolonie. Heel eigenaardig: hier heeft een kolonie van honderden kleine pinguïns (‘pikkewijnen’ zeggen ze in het Afrikaans) een vaste stek gevonden. Ze bevolken het strand en staan er stokstijf naast elkaar. Hier en daar waggelt er eentje op zoek naar een beter plekje en een enkeling waagt zich even in zee voor een zwempartijtje, maar in het algemeen zit er weinig beweging in. In Simon’s Town staat een standbeeld van een hond waaraan een prachtig verhaal verbonden is. De hond is een Deense dog en heet Just Nuisance (alleen maar last). Hij was de mascotte van de Britse mariniers die in de stad gelegerd waren en had het statuut van matroos verworven in de British Navy. Dit is het verhaal: de hond was de vaste gezel van de mariniers op hun dagelijkse treinreis naar Kaapstad en toen de treinmaatschappij eiste dat ook voor hem een ticket werd genomen, kon dat niet voor de legerautoriteiten tenzij hij een stamnummer kreeg. Om dat te kunnen moest hij niet alleen een naam, maar ook een voornaam krijgen en zo werd hij ‘Just’ Nuisance. De hond bleef trouw meereizen tot hij in een auto-ongeluk de dood vond. De droefenis bij de mariniers was zo groot dat hij een heuse staatsbegrafenis kreeg waarop niet minder dan 200 mensen aanwezig waren. Uiteindelijk werd hij zelfs vereeuwigd in dit standbeeld.

klik hier voor het vervolg

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, westkaap, kaaps schiereiland |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.