30-12-09

Op de Vesuvius

Donderdag 13 juli 2000 (1)

banner Napels
Voor het eerst is het ‘s morgens volle blauwe hemel en staat er een stralende zon. We nemen volop de tijd voor een rustig ontbijt en nemen daarna een taxi naar de Piazza Garibaldi waar we onze huurauto gaan oppikken bij Avis. De Alfa Romeo 156 die ik besteld had en waar ik mij zo op verheugde, is er niet. In de plaats daarvan krijgen we de keuze tussen een beschadigde Opel Vectra (gebroken achterlicht) en een Fiat Bravo XS, turbo-diesel. Ik betwijfel sterk dat die auto’s in dezelfde categorie zitten als de Alfa, maar de Avis-man verzekert mij dat dit wel het geval is. Gezien het gebroken achterlicht van de Vectra kiezen we voor de Bravo, op voorwaarde dat de bagageruimte groot genoeg is voor onze twee koffers. Dat lukt en we nemen hem, ook al is hij eveneens beschadigd. Dat is hier immers geen schande, het valt zelfs niet eens op. Het blijkt een prima autootje te zijn: comfortabel, goede airco en niet te groot. En daar zullen we ons later, op de smalle wegen, gelukkig om prijzen. Over de prijscategorie zullen we ons thuis wel bevragen. 
 

We vinden heel makkelijk de autoweg naar Salerno, die we al even snel verlaten in Ercolano,  van waaruit we richting Vesuvius rijden. Het is een lange klim met talrijke haarspeldbochten. Aan het Osservatorio denken we dat we er al zijn, maar er is niets of niemand. Even vragen en we worden verder gestuurd naar de parking, die inderdaad vol staat met autocars en auto’s. Hier trekken we onze bergschoenen aan en beginnen aan een lange, moeilijke klimpartij (14%!) naar de krater.Napels 14Vooral Christiane heeft het moeilijk en we moeten regelmatig eens stoppen om op adem te komen. We moeten beiden dringend iets doen aan onze lijn… Gelukkig is het bewolkt en blijven we gespaard van de genadeloze zon, waartegen hier geen enkele bescherming is. Even voor de top moeten we nog 9.000 lire per persoon betalen om verder te mogen. Nadat je al die moeite gedaan hebt kan je voor die prijs niet terugkeren natuurlijk. Even verder staan we aan de rand van de grote, uitgedoofde kratermond. Indrukwekkend en zelfs een beetje beangstigend! De laatste uitbarsting dateert wel van 1944, maar er wordt beweerd dat een nieuwe uitbarsting niet uitgesloten is. Eén enkel schamel rookpluimpje ziet er nochtans vrij onschuldig uit en het landschap is iets speciaals: de bodem en de rotsen zijn pure lava in verschillende tinten grijs, maar we merken ook hier en daar een gele, groene en rode schijn. De hele terugweg rapen we beiden stenen die in mijn rugzak verdwijnen. Wanneer ik ze er later uithaal en ze allemaal op één hoop zie, begrijp ik onmiddellijk waarom die zak zo zwaar was.

klik hier voor het vervolg

08:01 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, vesuvius, napels, campania |  Facebook | |

28-12-09

Kippen in de stad

banner Napels
woensdag 12 juli 2000 (2)

Dicht bij het museum vinden we een aangenaam schaduwterras op de Piazza Bellini. Er is een klein parkje met veel groen en rondom staan prachtige gebouwen. In het park een groot standbeeld van de componist. Het is er gezellig en sfeervol en we eten een lekkere insalata caprese: mozzarella, tomaten en oregano. Na het eten hoeven we maar de hoek om te gaan om in het hart van het oude Napels te komen. In de lange Via San Pietro a Maiella komen we ogen tekort om alle winkeltjes, kraampjes, en kleurrijke figuren gezien te krijgen. Bij Napels 12één van de groentenstalletjes voert een oud vrouwtje de resten van haar middageten aan vier kippen, die vrij onder en rond haar kraampje rondscharrelen. De meeste winkeltjes zijn aan het sluiten voor de siësta. Hetzelfde blijkt te gelden voor de vele kerken die we tegenkomen. De zeer interessante San Gregorio Armeno met haar prachtig barokke interieur is in de namiddag zelfs helemaal niet open en ook de Duomo blijkt gesloten evenals de Chiesa San Lorenzo Maggiore. Tot 4 uur volgens onze Capitool Reisgids en we denken het anderhalf uur wel te kunnen overbruggen in de vele straatjes en steegjes. Het enige wat open is, is de ondergrondse archeologische site van het klooster van San Lorenzo Maggiore en dus gaan we hier maar even langs. Het is voor historici waarschijnlijk wel interessant, maar het zegt ons niets. In één van de zijstraatjes bezoeken we een klein ateliertje waar twee meisjes heel geduldig santons zitten te beschilderen. In een ander winkeltje maakt een kunstenaar prachtig aangeklede poppen die met zorg nagemaakt worden van afbeeldingen op oude schilderijen. Wanneer het uiteindelijk 4 uur geworden is, gaat de San Lorenzo Maggiore niet open. Ze blijft gesloten tot 5 uur, net zoals de Duomo. Een nieuw uur wachten is ons te veel, dus we trekken verder naar de Piazza San Domenico Maggiore, waar we eergisteren reeds waren. Hier genieten we van een caffé  freddo, eigenlijk een granita van koffie. Heerlijk van smaak en verfrissend! Intussen is mijn tweede videocassette ook vol: al twee uren film van Napels alleen… Ik koop een cd met Napolitaanse liederen om de beelden van mijn film te ondersteunen en zo mogelijk nóg beter de sfeer weer te geven. 

Vooraleer terug te keren drinken we op het terras van Cafè Gambrinus een aperitief  – een Margarita en een Ferrari – met hapjes en we kijken nog wat Napels 13mensen.  Het is 19 uur als we in het hotel terug zijn en na een verkwikkende douche trekken we om 20 uur naar het restaurant waar gisteren de filmopnamen waren: La Bersigliera. Het waait stevig en het is zó koud dat we een pull-over moeten meenemen. Weldra krijgen we een fikse regenbui en daarna wordt het rustig maar blijft het fris. In het restaurant is het zéér druk. Er zijn ontelbaar veel garçons, maar desondanks moeten we onze wijn zelf inschenken. Ook nu weer begint de grootste drukte pas na 22 uur. Naast ons zit een Belgisch echtpaar met een “kalf” van een zoon van zo’n 18 jaar. Wij zitten hen in stilte gade te slaan en af te luisteren. De zoon irriteert ons met zijn blasé-gedrag en dito taaltje, maar zijn ouders zijn er blijkbaar wél mee opgezet. Voor ons zijn ze een welkome  attractie tijdens het eten.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, napels, campania |  Facebook | |