06-01-10

Onder de indruk van Pompei

banner Napels
Vrijdag 15 juli 2000

Als we opstaan is het nog zwaarder bewolkt dan gisteren en het begint opnieuw te regenen.  Eerst blijven we nog wat hangen op onze kamer en daarna gaan we naar de haven van Sorrento om eens te zien hoe en waar we later op de week de boot naar Capri kunnen nemen. Het weer klaart een beetje uit en we besluiten om vandaag naar Pompei te trekken. Het is een reisje van amper 35 kilometer door de bergen in het achterland van de kust. Een mooie en tamelijk rustige route. Net voor we er zijn, kunnen we niet anders dan de autosnelweg op te rijden en na amper 500 meter hebben we al de afrit naar Pompeï. Dat belet de Italianen niet ons voor die halve kilometer 2.000 lire tol te laten betalen! Maffiapraktijken noem ik dat.  

Om halftwaalf gaan we de site van de bedolven stad binnen. Het is heel indrukwekkend. We betreden een vrij grote stad met talrijke straten en pleinen. Je loopt écht in een stad en het kost weinig moeite om je voor te stellen hoe het hier destijds was. De voetpaden, de huisgevels (of wat er nog van rest), de karrensporen in de straatstenen en de grote stapstenen als oversteekplaats voor voetgangers geven het gevoel alsof het leven hier nog maar pas is stilgevallen. Het meest opmerkelijk vind ik de vele bakstenen muren. Napels 20Zelfs heel wat zuilen zijn met baksteen opgetrokken en daarna bepleisterd. Ik dacht dat in de Romeinse oudheid alleen met marmer en zandsteen werd gebouwd. Er staan verschillende mooie huizen, sommige met binnentuintje, en in het interieur zijn nog prachtige muurschilderingen of mozaïeken te zien. De mooiste zijn echter in het archeologisch museum van Napels ondergebracht. We zien ook een aantal winkeltjes en herbergen waar de toonbank met de gaten voor wijn- en andere vaten nog intact zijn. Ik had nooit gedacht dat dit mij zo zou boeien en ik krijg er niet genoeg van. Gelukkig is het nog steeds bewolkt en wordt ons de verschroeiende zon bespaard. We krijgen zelfs één klein buitje over onze kop. Na het eten komt de zon er tóch door en wordt het warm, alhoewel wat gemilderd door een koel briesje. We eten binnen de site en al gauw zijn we terug op pad. We kunnen niet alle straatjes en huizen aandoen, maar we laten er toch niet teveel onbezocht. We ontdekken het ene mooie hoekje na het andere en bezoeken er nog de publieke baden, het forum en de arena. In de verte ligt de nu rustige Vesuvius en we trachten ons de paniek voor te stellen in de stad toen de alles vernietigende lavastroom met grote snelheid kwam aangestormd. Er was geen ontkomen aan. 

Om halfvijf zijn we rond en nog niet té erg vermoeid. Vóór de terugreis drinken we op een terrasje een vers geperste appelsiensap en daarna rijden we terug naar Sorrento. Het verkeer is citroendruk maar vlot. In Sorrento gaan we op zoek naar het restaurant Caruso dat in onze reisgids als zeer goed staat aangeschreven. Op het opgegeven adres is echter geen restaurant te vinden en een voorbijganger stuurt ons verschillende straten verder, maar ook daar geen Caruso. Dan maar naar de Antiqua Trattoria in de stad, een ander gerenommeerd restaurant. Het met druivenranken overgroeide binnentuintje zit nagenoeg vol, maar we leggen toch nog beslag op het laatste vrije tafeltje. Een man speelt op de Napolitaanse mandoline en zingt voor elke tafel een “aangepast” liedje. Fransman, Duitser of Amerikaan, voor iedereen weet de man een bekend melodietje. Wanneer wij hem zeggen dat wij “nederlandstalige” Belgen zijn, weet hij niets beters te verzinnen dan “twee ogen zo blauw” maar op zijn mandoline klinkt het als een heus Napolitaans lied. Het eten is een culinair hoogtepunt: eerst pasta met sardientjes en mosselen en daarna elk een (grote) gebakken zeebaars. Een frisse Fiano di Avellino en als toetje een panna cotta en tiramisù. Heerlijk! Ons genot wordt verstoord door dikke regendruppels. Gelukkig hebben we net onze espresso op en is het bedtijd geworden. 

klik hier voor het vervolg

 

08:01 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, sorrento, pompei, campania |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.