20-01-10

Griekse tempels en mozzarella di bufala

banner Napels
Donderdag 20 juli 2000

Vandaag staat Paestum op het programma. Het is een hele trip, zo’n 80 km verder zuidwaarts. We besluiten niet de kustweg te nemen wegens de kronkelende baantjes en het drukke verkeer en we opteren voor de A3-autosnelweg richting Salerno. Daarvoor moeten we eerst door de bergen langs een rustige en mooie weg. Die is echter al even kronkelend en we doen bijna een uur over de eerste 27 kilometer! Daarna hebben we autostrade tot Salerno en vervolgens een tamelijk drukke secundaire baan.  Er is onderweg niets te zien: een streek met veel tuinbouw (tomaten) en mozzarella kaasmakerijen. Voor de rest is het vuil, onverzorgd en armtierig. Mensen gooien allerlei afval zomaar langs de weg: bouwafval, frigo’s, matrassen en overal ligt papier. We zien ook veel auto’s langs de weg met koopwaar, vooral fruit, watermeloenen en dergelijke maar ook schoenen en zelfs één met telefoontoestellen en gsm’s.  

Na twee uren zijn we in Paestum. Het weer is prachtig en de zon brandt. Mijn voet houdt zich heel goed en ik pikkel zonder veel moeite de ganse site af. Er staan drie indrukwekkende Griekse tempels waarvan de grootste twee jammer genoeg in de steigers staan voor restauratie. De Tempel van Ceres gelukkig niet zodat we tenminste toch nog één exemplaar in zijn volle grootsheid kunnen bewonderen. Napels 31Eigenlijk is dit voldoende om er toch een indruk van te krijgen. Er is een groot verschil met wat je op foto’s ziet. Als je zelf aan de voet van de enorme zuilen staat, ervaar je pas de kolossale omvang ervan. De rest van de site is echter minder indrukwekkend, zeker na Pompeï. Daarna brengen we een bezoek aan het Nationaal Museum, een mooi modern gebouw dat prachtige Romeinse en Griekse kunstwerken herbergt. Absoluut de moeite waard! Het is twee uur als we er buiten komen en we gaan eten in de tuin van een restaurantje aan de basiliek. Hier is het zalig zitten ook al maken de plaatselijke heren, jong én oud, er nogal wat lawaai met hun gebabbel en gelach. We eten er een immense portie caprese: tomaten uit de streek en mozzarella di bufala, zoals we hem nog nergens gegeten hebben. Daarbij een karafje witte wijn en de dag kan weeral niet meer stuk. Het smaakt heerlijk! 

Voor we de terugreis aanvatten kopen we nog twee terracotta beeldjes aan 2.000 lire per stuk, amper 40 frank. Ze zijn natuurlijk waardeloze kitsch, maar we vinden ze toch een mooi souvenir. Ik moet er ook een extra videocassette kopen, want ik heb mijn vier cassettes al bijna vol. We rijden terug langs de drukke kustweg. We zien talrijke campings, winkeltjes en strandjes maar ook hier is alles nogal vuil en armtierig. De Italianen rijden hier als gekken. Het eigenaardige is dat ze steeds voor alles alle tijd van de wereld schijnen te hebben, maar van zodra ze in hun auto stappen of op hun scooter kruipen, zijn ze plots heel erg gehaast. Dat laten ze merken door zo dicht mogelijk tegen uw achterbumper te rijden en van zodra ze een gaatje zien –ook al is er Napels 32geen- voorbij te steken.  Ze zijn wel zo vriendelijk eerst eens te claxonneren. Machogedrag! Na Salerno volgen we opnieuw de Costa Amalfitana en het verkeer gaat veel vlotter dan gisteren. Om kwart voor zes zijn we dan ook terug in Ravello. ’s Avonds eten we in de Villa Maria. Klasse! Eigenlijk is het te koud en te winderig om op het terras te zitten, maar het is er zo mooi en het uitzicht zo prachtig dat we het toch maar doen. We bellen Hendrik op die momenteel op vakantie is op Corsica. Het is er zeer mooi en warm, zegt hij. Ik betwijfel dat het daar beter is dan hier.  Maar hij zal momenteel wel van het tegenovergestelde overtuigd zijn denk ik. Zo moet het ook!

klik hier voor het vervolg

08:01 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, ravello, paestum, campania |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.