28-05-10

Blauwe en oranje dampen

banner yellowstone
Zondag 18 juli 1999

Aangezien we overal lezen dat je 's morgens vroeg de meeste kans hebt om een beer te zien, zijn we vandaag al om 6u30 opgestaan en om 8 uur vertrokken.  Maar helaas! Dat is waarschijnlijk nog niet vroeg genoeg. We rijden langs het prachtige meer voor de onderste lus van het achtvormige circuit doorheen Yellowstone Ntl Park. Onze eerste stop is West Thumb Geyser Basin. We ontmoeten er dezelfde West-Vlamingen van gisteren. Het is een verzameling van talloze dampende pools in alle tinten blauw. Sommige vloeien uit in het heldere water van het meer. Een van de geisers, de Fishing Cone, ligt zelfs in het meer met zijn topje even onder het wateroppervlak. Daarna gaat de tocht naar de fameuze Old Faithful Geyser, wellicht één der beroemdste plaatsen in de USA. Dat is ook te merken aan de massa toeristen: honderden mensen wachten geduldig op de volgende uitbarsting van de "ouwe getrouwe". Na enkele schuchtere pogingen als voorbode, die telkens op licht geroezemoes worden onthaald, barst hij inderdaad in zijn volle kracht uit.  Het is de grootste geiser in Yellowstone en ook de meest regelmatige: om de 79 minuten barst hij gegarandeerd uit en spuit gedurende 2 tot 5 minuten een massa water tot 50 meter hoog de lucht in. Het is een schitterend schouwspel en het is alsof het door mensenhand gestuurd en perfect georganiseerd is. Merkwaardig! Na de "vertoning" is het etenstijd. We gaan de beroemde Old Faithful Inn binnen en in de enorme inkomhall staan we even sprakeloos van het indrukwekkende houtwerk en de reuzengrote open haard. Alles is hier uit boomstammen gemaakt en het houten geraamte is zichtbaar tot in de nok van het dak. Het eten is niet slecht, maar de bediening is verschrikkelijk traag. Wanneer we buiten komen is de geiser aan een nieuwe uitbarsting toe, zodat we - ditmaal vanop grote afstand - een tweede keer getuige zijn van het spektakel. We hebben nog heel wat op het programma staan voor vandaag en besluiten daarom de 2 uren durende wandeling in de Old Faithful Area niet te doen.  Zo missen we de Morning Glory Pool, maar ja, een mens moet soms kiezen in het leven. 

Wij kiezen om onmiddellijk door te rijden naar het Midway Geyser Basin, ook al omdat de West-Vlamingen van gisteren dit het mooiste vonden. We beklagen het ons niet. Dit is ook voor ons het mooiste dat we in Yellowstone te zien kregen: vooral de Grand Prismatic Spring is onvergetelijk!  De kleuren zijn niet te beschrijven: oranje, rood, bruin, geel, wit, zwart, groen, blauw, en alles wat daartussen ligt. Je gelooft het of niet, maar zelfs de damp is blauw en oranje gekleurd. Het valt ons moeilijk om hier weg te gaan. We geraken niet uitgekeken. Toch moeten we verder en de Firehole Lake Drive brengt ons langs de Great Fountain Geyser en de White Dome Geyser. Geen van beide is momenteel aktief. We ontmoeten er een charmante vrouwelijke ranger, die haar controleronde doet. Ze vertelt ons dat we toch wel geluk hebben met het weer. Gisteren was er hier een zwaar onweer en naar het schijnt kan je in Yellowstone in elke maand van het jaar sneeuw hebben. Maar, niet vandaag! Er staat een stralende zon. Op en rond Firehole Lake zien we hier en daar kleine erupties van geisers. Eén van hen draagt de leuke naam 'Young Hopeful Geyser'. Hij is nog klein, maar blijkbaar veelbelovend. Misschien wordt het ooit nog wel iets? Dan gaat het naar de Fountain Paint Pot. Iets heel anders en opnieuw fascinerend. Hier staat een dikke blubberende brij te borrelen. Voortdurend springen grote en kleine bubbels in de modderpoel met een doffe plof open. Elders spuiten fijne fonteintjes af en toe een modderstraaltje de lucht in. Het landschap met zijn witgeblakerde dode boomstammen tegen een kleurrijke achtergrond heeft iets onwezenlijks. Ook hier loopt het pad over houten staketsels. We staan een tamelijk volwassen geiser te bekijken wanneer plots iemand roept: "Look a fox!". Het is geen vos, maar een eenzame coyote die over de vlakte loopt en onverstoord tussen de toeristen het staketsel oversteekt. Iedereen staat hem stokstijf na te kijken. 

Het wordt tijd om naar het hotel terug te keren, want we hebben nog een hele tocht te doen langs het Lake en we moeten opnieuw de files van de wegenwerken voorbij. Maar we kunnen niet nalaten nog even te stoppen aan het Biscuit Basin.  Het staat met moeite in de gids vermeld, maar is daarom niet minder mooi. Je denkt dat je het wel gehad hebt, maar toch val je nog voortdurend in aangename verrassingen: een leuk fonteintje, een speciale kleur, een plots gesis. Onderweg gaat plots een verklikkerlampje branden: 'check oil soon'. Dat kan toch niet? We laten het eens controleren aan een benzinestation en daar stelt de bediende ons gerust. Geen zorgen maken. Alles Ok! We hebben de hele dag stralend weer gehad! We hebben ons goed ingesmeerd met zonne-olie, zodat we deze keer niet verbrand zijn. Ik heb echter wel last van blaren op mijn voeten en van...muggenbeten. Wanneer we in Lake Village aankomen, gaan we nog even filmen aan het meer en komen er vrij dicht bij een grazende bizon. 

's Avonds eten we in ons hotel voor het eerst deze reis een volwaardig menu, inclusief een fles wijn! We hebben gisterenavond gereserveerd, maar wanneer we ons om 8 uur aanmelden, moeten we toch nog wat wachten in de lounge. We krijgen een eigenaardig toestelletje in onze handen gestopt. Het is een rechthoekig doosje met lampjes langs de randen, die beginnen te flikkeren en te zoemen, wanneer het onze beurt is. Het eten is lekker: een fresh salad vooraf, dan sappige New York strip steak with broccoli and roast potatoes en voor dessert fruit crisp (C) en fresh fruit and sherbet (ik). We genieten. Er heerst een speciale sfeer in het grote en drukke restaurant en er zitten veel rare mensen.  Of zouden zij dat van ons ook denken? Het was een schitterende dag!  We hebben zoveel gezien dat ik vandaag niet minder dan 90 minuten videofilm gedraaid heb.  Een record denk ik. We hebben ook onze kaartjes gekocht voor het thuisfront, maar... we zijn te moe om ze te schrijven. Morgen dan maar.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, yellowstone, wyoming |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.