14-07-10

Parma en Modena

banner Noord-Italië.jpg
Maandag juli 1998 
 

Deze morgen lig ik al om 6 uur wakker en loop ongeduldig in gedachten vooruit op de komende dag. Ik kan de slaap maar niet vatten maar uiteindelijk heb ik om 8 uur toch nog moeite om uit bed te stappen. Buiten is het al warm! Er hangt wat nevel over Piacenza, maar om 10 uur is er volle zon! De autosnelweg naar Parma is zeer druk. Het kost enige moeite voor we vinden waar het in Parma precies te doen is, maar uiteindelijk vinden we toch de ingang van de Toschi parking, vlakbij het centrum. De wandeling door de stad confronteert ons met een drukte van jewelste: auto's, brommers, vespas, maar vooral zeer veel fietsers. Wij bezoeken nog vòòr de middag de kerk Santa Maria della Steccata, het klooster van San Giovanni Evangeliste en vooral de Duomo en het Battisterio met zijn prachtige schilderijen van Il Correggio. Op een terras van de Piazza Garibaldi eten we 's middags een broodje met... parmaham. Zeer lekker, maar het frisse bier en aqua minerale smaken nog veel beter. 

Na de middag wordt het voor enkele uren duidelijk veel stiller. Dit is het uur van de siësta en het duurt tot 16 uur vooraleer de winkels opnieuw opengaan en de drukte herneemt. Het is natuurlijk ook het heetste van de dag. In een snikhete kelder onder de piazza telefoneren we naar bomma, terwijl het zweet me letterlijk afdruipt. We vernemen dat het thuis nog altijd fris en wisselvallig weer is. Na een kort bezoek aan het mooie Parco Ducale verlaten we Parma om 14u30 en zetten koers naar Modena. Deze autostrada is nog drukker dan die van deze morgen, maar gelukkig is er enkel in de tegenovergestelde richting een lange file. Het kost ons wat moeite om in Modena ons hotel te vinden, maar ook dat lukt uiteindelijk. Gelukkig is er een parking bij het hotel, maar we moeten wel onze autosleutels afgeven. 500 meter wandelen naar het centro città. Ik weet niet waarom, maar ik heb zo het idee dat Modena (de stad van Pavarotti) één van de minder interessante steden van de reis zal zijn. Daar blijk ik me sterk in vergist te hebben! Er zijn prachtige gebouwen, mooie pleinen, leuke straatjes en ... veel sfeer. Ook hier valt het groot aantal fietsers op. Ik ben er zeker van dat onze burgemeester zijn inspiratie voor een verkeersarm en fietsvriendelijk stadscentrum in Italië gehaald heeft. Hier is dat voortreffelijk gelukt! Hopelijk lukt het in Gent even goed, al heb ik daar mijn twijfels over!  

We beginnen met een zalige succo di pompelmo op een terras waar de ober ons straal negeert zolang hij met een andere klant bezig is. Beurt afwachten! We hadden hier ook kunnen kiezen voor een "Pavarotti Martini": één tiende liquore balsamico en... negen tienden vodka! Maar goed dat we het bij een fruitsap hebben gehouden want anders hadden we nooit geweten of de toren van de duomo nu écht zo overhelt of of het de alcohol was...De kerk is werkelijk schitterend. Vooral het vroeg-romaans interieur is zeer speciaal. Er zijn opvallend veel gebeeldhouwde afbeeldingen van dieren en vooral van leeuwen. 's Avonds proeven we in een prima restaurantje van de meest vermaarde culinaire specialiteiten van de streek: parmaham, vlees met aceto balsamico en parmigiano eveneens met aceto balsamico. En niet te vergeten  een liter witte wijn, die opnieuw ondeugend op de tong sprankelt.

 

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.