18-07-10

Bologna

banner Noord-Italië
Woensdag 8 juli 1998
 

Ik zei reeds hoe mooi ons hotel gelegen is: vlak onder de toren van de hoofdkerk aan de meest centrale plaats van Bologna. Maar dat blijkt ook nadelen te hebben: 's morgens heel vroeg worden we gewekt door de klokketoren vlak bij ons raam: 6 slagen. Na ongeveer een minuut nog eens 6 slagen voor diegenen die het niet gehoord zouden hebben of zich eventueel misteld... Wij zijn in ieder geval ruim op tijd wakker voor een uitgebreid bezoek aan de stad. Er valt een en ander te zien. Nog voor de middag leggen we het volgende parcours af: Piazza Maggiore, Fontana di Nettuno, Torri delli Asinelli e Garisenda (véél schever dan die van Pisa!), Abbazzia di Santo Stefano, San Domenico, Piazza Cavour, Archigimnasio met het Teatro Anatomico. Het blijft de hele voormiddag evenwel bewolkt, maar de temperatuur is zeer aangenaam. Er is op de middag een zware stortbui nodig om plaats te maken voor de zon, die dan verder de hele namiddag van de partij blijft. Maar zo'n bui heb ik nog zelden gezien! Het water valt gedurende een half uur met bakken uit de hemel. Het duurt echter opnieuw maar een half uurtje vooraleer alle sporen van de bui zijn opgedroogd. 

Na de middag dolen we nog wat verder door de stad: Mercato dell' Erbe, Chiesa San Pietro. Er overkomt mij iets wat me voorheen op reis nog nooit is overkomen: ik word moe! De hitte waarschijnlijk én gisteren volgens mij wat té veel gegeten. Even uitrusten op een bankje in het park, later een terrasje, maar... ik blijf moe! Rond 4 uur besluit ik toch maar even te gaan uitblazen op bed in ons hotel en ik slaag er voorwaar in hier in Bologna op woensdag 8 juli 1998 van 16 tot 17 uur plaatselijke tijd, op 48-jarige leeftijd voor de allereerste keer in mijn leven een middagdutje te doen! En... het doet nog deugd ook. In de abdij van Santo Stefano kopen we onze ansichtkaartjes bij een oude witte pater. Hij is zo onhandig dat hij ze bijna niet ingepakt krijgt. Ze kosten hier slechts 300 lire (6 frank) per stuk, waar je er op sommige andere plaatsen 1500 lire voor betaalt! 

's Avonds vinden we in een stil straatje een leuk restaurantje met een nogal creatieve keuken en een zeer verzorgde bediening. Op het terras staat een tv-toestel klaar om de liefhebbers de WK-wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië niet te laten missen. Wanneer de match begint, blijkt echter nagenoeg niemand te kijken...Ik kan me voorstellen hoe anders het zou geweest zijn indien Italië er nog bij was geweest. We bestellen een fles Lambrusco alleen al om te weten hoe fris ze die hier schenken. In een ijsemmer, dus fris en C vindt het lekker. Ik minder. Overigens is mijn maag nog altijd wat "overdone" en ik beperk mij tot één gerecht. Ik krijg zelfs dat maar half opgegeten. Misschien morgenmiddag toch maar eens een maaltijd overslaan?

klik hier voor het vervolg

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.