14-08-10

Messen, koeien en aligot in Laguiole

banner ZFrankrijk.jpg

zaterdag 29 mei 2010 (2)

Tegen 16.15 uur bereiken we Laguiole (spreek uit Layole) waar we vanavond logeren in het Grand Hotel Auguy. Het is een typisch Frans "grand hotel" in het centrum van het stadje: een tamelijk statig gebouw, een beetje gedateerd maar toch gerenoveerd tot  een degelijk driesterrenniveau. Ondanks sommige vernietigende reviews op het internet (de chef zou een bullebak van een vent zijn...) hebben we er toch gereserveerd omwille van... de Michelinster van zijn restaurant. Het hotel valt goed mee: een ruime kamer, proper en netjes maar een interieur dat niet altijd getuigt van een verfijnde smaak. Maar in Frankrijk verrast dat niet echt. De kamer is ook rustig want we kozen de "côté jardin", al is er van een tuin weinig te merken. We hebben nog een drietal uren te doden vooraleer we aan tafel kunnen gaan en trekken dus nog even het stadje in. Er is intussen een beetje zon, maar het is toch nog vrij frisjes. Laguiole is vooral een lange straat met tientallen Laguiole 1.jpgwinkels waar de befaamde laguiolemessen te koop worden aangeboden. De vouwmessen hebben een heel typische vorm. Ze zijn volledig ambachtelijk vervaardigd en vaak zo kunstig bewerkt dat het heuse kunstwerkjes zijn. Bij de overgang tussen heft en lemmet zijn ze versierd met de afbeelding van een bij, wat meteen hét handelsmerk is van de laguiolemessen. Naargelang het materiaal waaruit het heft is vervaardigd (diverse houtsoorten, hoorn, been, zilver of zelfs ivoor) variëert de prijs tussen 85 en 500 Euro of meer. In "La Coutellerie de Laguiole" bij Honoré Durand, meilleur ouvrier de France 2007, kunnen we enkele schitterende exemplaren bewonderen, maar na enig aarzelen besluiten we toch maar om er geen te kopen (waarom zou ik eigenlijk een vouwmes moeten hebben?).  Hier vernemen we ook dat 70% van de laguiolemessen die in Frankrijk worden verkocht, niet origineel zijn maar uit China of Laguiole 2.jpgPakistan komen. Op een terrasje drinken we nog een biertje en daarna klimmen we aan de andere kant van het dorpje tot aan de kerk. Hier hebben we niet alleen een mooi uitzicht over de streek maar ook op de zwarte leien daken van het stadje. Het uitzicht -bij helder weer zou je hier de Pyreneeën moeten zien- is absoluut de klim waard. De oude kerk en de muren er omheen zijn opgetrokken met grote blokken zwarte basaltstenen. Ze zijn in een reusachtige puzzel opeengestapeld en doen denken aan de meesterlijke Incabouwwerken die we in Peru gezien hebben. Als we terug beneden komen, zoeken we onze kamer op, waar we nog een uurtje hebben voor een warme douche en om nog even uit te rusten vóór het diner.

Tegen 20 uur gaan we aan tafel. Het restaurant ontgoochelt een beetje qua interieur en is tot onze verrassing niet gevuld. Integendeel, voor een sterrenrestaurant op een zaterdagavond is er ronduit weinig volk. De fameuze patron heerst inderdaad over de zaal, maar is minder bokkig dan hij op het internet wordt beschreven. Hij slaat graag een babbel aan sommige tafels (niet bij ons...) en verwaarloost daarbij regelmatig zijn service. Hij bedient slordig en traag. De kaart is echter wél op niveau en verantwoordt de Laguiole 3.jpgMichelinster. We kiezen voor het "Menu de Mai" (44 Euro) en genieten o.a. van foie gras de canard, croquant de boudin noir maar vooral van twee streekgerechten die werkelijk prima zijn. Er is eerst de filet de "boeuf fermier Aubrac", een superlekker stuk vlees van het beroemde rund uit de streek en daarna de "aligot", een mengeling van aardappelpuree, tome fraîche (lokale kaas) en room. Deze laatste wordt met een langgerekte sliert op ons bord geschept en is een attractie op zich. Ook de desserts zijn op sterrenniveau, al neigt de presentatie een beetje naar het boertige. In ieder geval zijn we onze reis goed gestart op gastronomisch vlak, al verwachten we natuurlijk véél meer van onze lunch morgenmiddag. Om halfelf liggen we in bed en vallen meteen in slaap. 

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, laguiole, aubrac |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.