08-09-10

La Table de Julien

banner ZFrankrijk.jpg

Vrijdag 4 juni 2010

Om 7 uur stroomt de zon binnen in onze kamer en rondom hoor ik de vogels fluiten. Zelfs midden in de nacht heb ik hier een vogel horen zingen. Van onze gastheer verneem ik later dat het een nachtegaal was.  Ik heb trouwens zeer goed geslapen. Ondanks het open venster hebben we geen last gehad van muggen, hooguit één keer van een bromvlieg, maar die vond al snel de weg terug naar buiten. Er is geen wolkje te zien en dus kunnen we heerlijk buiten ontbijten. De tafels staan gedekt met allerlei heerlijkheden en het zijn vooral de huisgemaakte confituren die indruk maken. Overigens is er op een blokje La Vache qui Rit ook hier alleen maar zoetigheid. We zitten aan tafel met een jong koppel Luxemburgers (zij was het die ons gisteren verwelkomde). Zij zijn hier al enkele dagen en hebben nog geen mooi weer gehad. Ze vertrekken vandaag naar huis en zijn dus een beetje jaloers op ons. Om kwart voor tien trekken we naar het centrum van Saint-Quentin-la-Poterie, waar vandaag de wekelijkse markt gehouden wordt. Al sinds de 14e eeuw is Saint-Quentin een centrum van de keramiek. Op vandaag kan je er niet minder dan 20 pottenbakkersateliers bezoeken. Er zijn mooie dingen te zien, maar ook zeer veel kitsch. Op de saint quentin.jpggrote gemeentelijke parking onder een soort hangar heeft de wekelijkse markt plaats. In twee lange rijen kramen bieden plaatselijke land- en tuinbouwers er allerlei verleidelijk ogende etenswaren aan. We vinden er de olijvenboer die onze B&B-madame ons heeft aanbevolen en kopen er een paar flessen van zijn olijfolie die dit jaar in Parijs een 'Médaille d'Or' won. In een ander kraampje kopen we een landwijntje in vrac, 5 liter voor 11 euro. Op de markt heerst een gezellige drukte. C fotografeert er op los, maar achteraf blijken alle foto's van vandaag mislukt: zonder dat ze er erg in had, is het fototoestel op nachtstand blijven staan. Een politieagent is op zoek naar de eigenaar van een fout geparkeerde auto. Die blijkt van één van de marktkramers te zijn en in plaats van de man te beboeten, vraagt de agent hem zijn sleutels en gaat zelf de auto elders parkeren. Hier is blijkbaar de politie nog écht je vriend... Hierna wandelen we het stadje in. Het is snikheet maar de schaduw van de smalle straatjes maakt de hitte draaglijk. Veel is er niet te zien, maar de felgekleurde gevels en vensterluiken bieden toch een leuke sfeer en leveren mooie plaatjes op. Op een pleintje klinken uit een gebouw vrolijke kinderstemmen. We gaan een kijkje nemen en vinden er een groep kleuters die zeer enthousiast leren boetseren en schilderen. De toekomst van de keramiek moet in een stadje met deze naam nu eenmaal verzekerd worden. 

Tegen de middag zakken we af naar Uzès. Tijd voor een snelle lunch. We vinden een koel plaatsje onder de arcades in "La Petite Coffee" en eten er een frisse salade Niçoise met een karafje roséwijn. Daarna slenteren we door de oude stad, straatjes in en uit, pleintjes op en af. Overal zijn er terrasjes en zon, zon, zon. Dit is op en top Provence! We genieten. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot 30°. We drinken nog een koffie op een terrasje en wandelen dan terug nar de auto om nog een toertje te doen in de omgeving. Zo komen we in Arpaillargues en Serviers-et-Labaume, twee kleine dorpjes die er heel verlaten bijliggen en waar verder ook niet veel te beleven valt. Dan maar naar Saint-Laurent-la-Vernède om wijn te kopen. Tijdens onze wandeling door Saint-Quentin deze morgen, stopte een vriendelijk meisje ons een reclamefolder in onze handen voor aardbeien- en kersenpluk in het Domaine Natura. Ze verbouwen er ook wijn en dat interesseerde ons meer, dus we kunnen al net zo goed eens gaan kijken. We treffen er een verzorgde zaak en we mogen alle wijnen proeven. De wijn valt best in de smaak en we kopen enkele flessen rood en rosé. Intussen hebben we ook al ontdekt dat de meeste van onze foto's mislukt zijn en we hebben nog net de tijd om even te stoppen in Saint-Quentin-la-Poterie  waar we op een schaduwterras de namiddag afsluiten met een fris wijntje. Het is nog steeds 30° ( op een parking gaf de thermometer van de auto zelfs 37° aan!) maar ook nu maakt een fris windje het heel draaglijk en zelfs aangenaam.

Vanavond gaan we eten in "La Table de Julien", het restaurant dat ons door onze gastvrouw is aanbevolen. Vooraf hebben we echter nog de tijd voor een heerlijk verfrissende duik in het zwembad. Onze gastheren gaan uit vanavond en er zijn geen andere gasten. We hebben dus het kot voor ons alleen. Vóór ze vertrekken krijgen we nog instructies hoe we alles goed kunnen afsluiten én de raad om toch niet te laat te vertrekken naar ons restaurant. "Ne partez pas trop tard, sinon le service sera trop long..." zegt madame, julien.jpg"Ils sont tout seuls." We volgen (eens te meer) haar goede raad op en vertrekken ruim op tijd naar Saint-Maximin, een klein dorpje op de weg tussen Uzès en de Pont du Gard. Al van ver zien we het dorpje liggen boven op een heuvel. We parkeren de auto aan de kerk recht tegenover "La Table de Julien". We hebben geluk: wegens het mooie weer is er gedekt op het terras. Alles zit al goed vol, maar ons tafeltje staat inderdaad gereserveerd op naam van de Mas du Caroubier. De sfeer is op en top zomers: een zwoele temperatuur en een massa krijsende zwaluwen die hoog door de avondlucht zweven. We eten er inderdaad lekker, zij het niet topklasse, zoals onze gastvrouw liet uitschijnen. Er dreigt even een probleempje wanneer blijkt dat de machine voor de betaalkaarten defect is, maar ik heb gelukkig net voldoende cash op zak. Het is pikdonker als we terug naar onze B&B rijden en de gps leidt ons niet langs de grote baan, maar door smalle kronkelende veldwegen. Plots kruist een vos ons pad, maar hij weet ons snel te ontwijken. We zijn blij als we eindelijk onze slaapplaats terug bereiken, maar op het padje van de parking naar de mas, moeten we elkaars handje vasthouden, zó donker is het.

klik hier voor het vervolg

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: provence, frankrijk, gard, saint-quentin-la-poterie, uzès |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.