28-09-10

Een opmerkelijk vikinghotel

banner Noorwegen.jpg

Donderdag 10 juli 1997


De morgen begint met inkopen op de vismarkt: een halve kilo ‘fresk kökt fjord reker’ of vers gekookte garnalen, en een gevulde krab. Het wordt een rijke picknick vandaag! Voor brood is het echter te vroeg: de bakker is wel open, maar voor 10 uur mag hij nog geen vers brood verkopen... Om 9 uur staan we al aan Troldhaugen, het landhuis van Edvard Grieg even buiten Bergen. Het is schitterend gelegen en het is er zeer rustig. Althans op dit uur van de dag, want wanneer wij de parking verlaten, zijn er intussen reeds 5 à 6 autobussen toeristen toegekomen! 

 

De rit brengt ons vandaag langs de kronkelende en steile wegen van het Bergsdal naar Voss en o.a. Dale, waar we de fabriekswinkel van de beroemde Noorse truien bezoeken. Inderdaad interessante prijzen, maar toch kopen we niet. Zie je ons in België al met zo’n opvallende pull rondlopen? Onze garnalen-picknick houden we in de buurt van Voss, waar we het niet-aflatende gezelschap van een bedelend schaap moeten dulden. We hebben er ons plezier in en laten het als beloning op het einde de rest van ons brood. Kort na Voss stoppen we bij de Tvinnefoss. Wat ons betreft is dit misschien wel de mooiste waterval van de reis. In ieder geval is hij met zijn talloze, over een grote breedte zacht afstromende kleine watervalletjes, niet zo agressief en veel rustiger dan wat we tot nog toe zagen. En dan naar de Stalheimskleiv. Dit is aangeduid als één van de top-attracties van Noorwegen. En terecht! Vanop het terras van het Stalheim Hotel heb je een uniek panorama met heel ver in de diepte de Nærøyfjord, onze eindbestemming voor vandaag. We zien er een lijnbus (de andere wagen er zich niet aan...) moeizaam tegen de enorm steile weg met haarscherpe bochten opklimmen. We wachten verstandig tot hij boven is en vatten dan zelf voorzichtig de afdaling (18 %) aan. Dit is ongelooflijk steil. Groot is onze verrassing -en ons probleem- wanneer we in de eerste haarspeldbocht oog in oog staan met een andere bus. Achteruit maar de berg weer op... maar onze Volvo ziet dat zomaar niet zitten! Met veel damp en lawaai, maar vooral veel stank, lukt het uiteindelijk toch.

 

Nu dalen we tot in Gudvangen. Daar ligt aan de Nærøyfjord het Fjordtel, dat we op basis van de beschrijving in onze Lannoo-gids persé wilden hebben. Dit is morgen meteen de startplaats voor de langste (2u15’) boottocht van onze reis. Het hotel is inderdaad iets speciaals! Behalve door zijn schitterende ligging, valt het vooral op door zijn stijl: het is een vrij recente constructie met als bouwmaterialen glas, hout en rots. Alles is in Vikingstijl ingericht: hoge houten stoelen met leer overtrokken, centraal een heuse troon voor de Viking-hoofdman, een enorme massieve granietblok als buffettafel, enz. Het meest opmerkelijk zijn echter de kamers. In een veelhoekig gebouw liggen 12 identieke kamers naast elkaar, alle op het gelijkvloers. Hier moet je noodgedwongen in contact blijven met de open hemel. In het plafond zit immers een groot venster, dat niet kan afgesloten worden. Het leuke is dat we vanuit ons bed zicht hebben op niet minder dan 3 watervallen die hoog in de bergen naar beneden storten; minder leuk is dat het in de kamer pas donker is als het buiten helemaal donker is! En in dit seizoen is dat dus : nooit. Daarnaast is ook hier alles viking: ruwe houten meubelen, in hout uitgewerkte viking-attributen aan de muur en prachtige koeiehuiden als bedsprei. Toch wel een apart en  onvergetelijk hotel! Op het terras (het weer blijft schitterend!) schrijf ik ‘s avonds eindelijk de kaartjes. Aan tafel in de grote viking-eetzaal zitten we bijna alleen voor het grote buffet met barbecue incluis. Enkel nog een frans echtpaar, waarvan de man dan nog een belg blijkt te zijn. Waar is in godsnaam die massa volk van deze namiddag naar toe?

 

wordt vervolgd

De commentaren zijn gesloten.