06-10-10

Een universiteitsprofessor als haringboer

 

banner Noorwegen.jpg

 

Maandag 14 juli 1997

 

We zijn vroeg wakker deze ochtend, want er staan 232 km op het programma vandaag. We zijn dan ook om 8 uur al onderweg. C heeft wat minder goed geslapen en voelt iets meer pijn dan gisteren. Aangezien we er niet helemaal gerust in zijn, besluiten we onze huisarts in Gentbrugge te bellen. Zij stelt ons gerust en raadt aan bij de apotheker een pijnstiller te halen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de apotheken zijn hier veel dunner gezaaid dan bij ons. In Grodås, het dorpje waar we ons bevinden, gaan we op zoek maar vinden niets. Dan maar inlichtingen gevraagd in het postkantoor en, jawel er is een apotheek 150 meter verder. Wij begrijpen niet goed dat we die niet gezien hebben en gaan terug op zoek. Maar opnieuw vinden we geen apotheek. Ten einde raad gaan we een grote speelgoedwinkel binnen en... we zijn aan het goede adres! De speelgoedhandelaar blijkt er een mini-apotheek op na te houden. Hij trekt een klein kastje open en tovert er tot onze grote verbazing de gevraagde Ibuprofen uit te voorschijn. Van dan af zijn we geruster en is C ook van alle pijn verlost. 

 

Wanneer we ‘s middags langs de weg picknicken, staan we met 3 auto’s op de parkeerplaats en het zijn alledrie Belgen! We zouden hier bijna een vervroegde nationale feestdag kunnen vieren... We vernemen dat het in België, maar vooral in Duitsland en Polen, verschrikkelijk veel geregend heeft en dat er overstromingen zijn. En hier blijft het zonnig, warm en droog. Niet te geloven! Even verder, in Vanylven, trekt een harington langs de weg, met daarop de tekst “Sild” (haring), onze aandacht. We besluiten het smalle weggetje in te rijden en eens te gaan kijken. Misschien kunnen we hier onze pick-nick voor morgen inslaan? Na wat zoeken blijkt het te doen te zijn in een grote schuur, waar een groepje mensen van de rust en de zon zitten te genieten aan een grote tafel. Een slordige man met stoppelbaard staat ons te woord in behoorlijk Engels, en wanneer hij verneemt dat wij Belgen zijn, steekt hij de loftrompet over de goede restaurants in Brussel. Maar, hij wil mij ook eens iets laten zien en leidt mij de schuur binnen. Hier staat een lange tafel met banken en aan het plafond hangt een oude vissersboot. “Hier, “ zegt hij “ houden wij gastronomische parties!” en hij laat mij het menu zien van het vorige weekend: gerookt hart van hert met boschampignons, St-Jacobsschelpen, Noorse zalm, hertefilet en ... beer! Ik sta perplex en roep C om haar dit mee te laten beleven. Wanneer de man haar ziet met ingepleisterde arm, vertelt hij ons dat hij dokter is en professor aan de Universiteit van Oslo. Hij brengt hier elk jaar zijn vakantie door en beoefent er zijn hobby: koken en... haring inleggen. Hij verkoopt ons 4 halve haringfilets en pakt ze goed in, zodat we ze zonder probleem in onze frigobox tot morgenmiddag kunnen bewaren. Van een opmerkelijke ontmoeting gesproken...

 

Verder valt de streek wat tegen. Alhoewel... we zijn duidelijk verwend geraakt! Een fjord of een waterval moet al zéér sensationeel zijn, willen we er niet (bijna minachtend) voorbijrijden. Eigenlijk is er toch nog veel te zien. Ørsta, ons eindpunt voor vandaag, valt echter wél echt tegen: een vrij groot wintersportcentrum, gelegen aan een fjord en tussen sneeuwbergen, maar volledig verwaarloosd, hier en daar in verval en zelfs vuil. Waarschijnlijk wordt dit in de winter allemaal door de sneeuw verdoezeld. Daarenboven is er geen kat te zien. Al snel vinden we er de verklaring voor: al om 16 uur zijn alle winkels gesloten! Ook het hotel is niet veel zaaks. Het past goed bij de rest van Ørsta, maar toch moet gezegd dat we er ‘s avonds goed gegeten hebben: timian laks met geitost-saus (geitenkaas), worteltjes en asperges. Vanavond is er echt dreiging van regen, maar... er valt geen druppel uit. Onze bestofte Volvo snakt nochtans waarschijnlijk naar een frisse douche. Morgen misschien.

 

klik hier voor het vervolg

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noorwegen, grodas, vanylven, orsta |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.