31-03-11

De grootste stad van het land

 

banner NZ.jpg

Woensdag 17 november 2010 (1)


Om 2 u heb ik amper een halfuur geslapen en C al niet veel meer. Voortdurend werd ik gewekt door het 'fasten seatbelt' signaal. Van mijn Chinese buur heb ik geen last behalve één keer, wanneer hij na het eten van een appeltje, een luide boer laat. Om 3 uur, het is dan 8 uur in Auckland, beslis ik wakker te blijven en mee te doen met de Nieuwzeelandse tijd. Ik kijk dan maar naar een film (een Duitse thriller). Op de rij vóór mij ontstaat plots beroering. Stewardessen lopen aan en af. Er is een vrouw onwel geworden en ze heeft medische hulp nodig. Men rukt een zuurstoffles aan en vraagt naar een dokter onder de passagiers. Na vrij lange tijd meldt zich een vrouwelijke dokter en de patiënte wordt naar achter in het vliegtuig gebracht. Ze kan niet meer op eigen benen staan. Het blijft verder rustig, maar het is toch best eng… Tegen 9.30 begint men het ontbijt te bedelen. We hebben nog een kleine 2,5 uren te vliegen en er is nog steeds veel turbulentie. We vliegen over Sydney en vatten de laatste oceaanoversteek aan. Door al die tijdsverschillen zou een mens wel in de war geraken. Als ik het uur op mijn gsm vergelijk met dat van Auckland, merk ik dat er maar elf uren verschil is. Mijn Chinese buurman had dus toch gelijk! Bij het ontbijt slaag ik erin om fruitsap te knoeien. Ik heb overigens bij zowat elke maaltijd wel iets geknoeid zodat ik mijn intrede in NZ niet alleen zal moeten doen met een stoppelbaard, maar ook met een besmeurde pull. De bediening op deze vlucht is niet zo goed als op de vorige: we moeten lang wachten op eten, de koffie wordt pas opgediend na het ontbijt, …

 

Om 11u55 plaatselijke tijd komen we aan in Auckland. Volgens de piloot is het er 19°C, maar het lijkt ons duidelijk warmer.  De thermometer van onze huurauto geeft later trouwens 24° aan.  We komen zeer snel aan onze bagage en dan moeten we een hele weg afleggen en aanschuiven bij Immigration en douane.  Intussen loopt een drugshond snuffelend tussen de passagiers en blijft regelmatig hangen bij een koffer, die dan uiteraard door de douanebeambte doorzocht wordt. Alles verloopt vrij vlot, maar dan wacht ons nog een lange wachtrij bij de ‘Bio Security’ waar men enkel geïnteresseerd is in voedsel, fruit en schoenen: ze willen vooral weten of je van plan bent rugby te spelen of aan hiking te doen. In dat geval moet je je sportschoenen laten zien om te controleren of er geen modderresten zijn blijven aanhangen. Het duurt ruim een half uur voor we hier doorheen zijn en dan kunnen we op bellen naar Apex, de autoverhuurmaatschappij waar we een huurauto besteld hebben.  Binnen enkele minuten komt een shuttlebusje ons ophalen en brengt ons naar het kantoortje even buiten de luchthaven. Hier staat een splinternieuwe grijsblauwe Toyota Corolla, met amper 7 kilometer op de teller, op ons te wachten. Het is warm en we puffen in onze veel te warme kledij en door het sleuren met onze reiskoffers. Het is precies 14 uur als we van de parking wegrijden, voorzichtig en nog wat onwennig langs de linkerkant van de rijweg en met een rechtsgestuurde wagen. Het verkeer is druk, maar zeer beleefd.  Onderweg valt ook hier de netheid van de omgeving op: geen vuil, netjes gemaaide grasperken, verzorgde nieuw-zeeland,noordereiland,aucklandreclameborden, goede wegen en nette huisjes vaak in cottagestijl. We hebben niet veel tijd om rond te kijken want de weg is nogal complex, maar dank zij een goede wegbeschrijving en de perfecte navigatie van C, bereiken we probleemloos het centrum van Auckland. Hier geraken we even het Noorden kwijt, maar net als we besluiten de weg te vragen, staan we met onze neus vóór ons hotel. Het is amper 14u30 als we de moderne lobby van het Rydges Hotel binnenstappen en ons aan de balie aanmelden. Eerst willen we toch even wat op adem komen op de kamer: iets drinken, valiezen uitpakken, een douche nemen, scheren, andere kleren aantrekken. Ik wil ook de gratis wifi in de lobby uittesten en enkele e-mails verzenden naar het thuisfront om te melden dat we goed zijn aangekomen.  Dat lukt me niet meteen en het maakt me een beetje nerveus. Later nog maar eens opnieuw proberen…

 

vorige                                                                  volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuw-zeeland, noordereiland, auckland |  Facebook | |

28-03-11

Toch geslapen

 

banner NZ.jpg

Dinsdag 16 november 2010

 

We vliegen op een hoogte van 10.000 meter en aan een snelheid van een kleine 1.000 km per uur. Het slaappilletje doet zijn werk: tussen 1u30 en 6u30 heb ik hoofdzakelijk geslapen. Als ik wakker word, vliegen we over Calcutta, vandaar gaat het over Birma naar Thailand en Maleisië. We hebben nu nog 3 uren en 45 minuten te vliegen tot Singapore. We zijn dus al flink opgeschoten. C slaapt rustig verder en ik ga me wat verfrissen en exploreer even de computergames. De keuze is enorm,maar dit is niet echt mijn ding. Van film kijken komt trouwens ook helemaal niets in huis. Tegen half acht gaan de lichten aan en we krijgen  een heet doekje en ontbijt. Lekker. We voelen ons beiden tamelijk fris dank zij de 6 à 7 uren slaap. De tijd is verrassend vlug voorbij gegaan. Het was ook leuk en gemakkelijk om mijn dagboek direct op mijn notebook te kunnen uitschrijven.

 

Om 17u20 landen we op de luchthaven van Singapore (10u20 onze tijd). We hebben er 12u en 20 minuten over gedaan en 10.277 kilometer afgelegd en hebben nog 8.410 kilometer te gaan naar Auckland. Het is zwaar bewolkt en de temperatuur bedraagt 27°C. We zijn terechtgekomen op Terminal 2 waar we ons vergapen aan de immense shopping area waar alle chique merken te koop zijn. Wat een luxe!  We hebben 4 uren te overbruggen naar onze volgende vlucht en nemen rustig de tijd om rond te kijken en onze stramme benen te strekken.

nieuw-zeeland,singapore

Behalve de vele winkeltjes is hier ook een mooie tuin met varens, orchideeën en een vijver met grote kois. Er is zelfs een heuse vlindertuin. Hier en daar is er al kerstversiering te zien, maar de kerstsfeer is hier toch anders dan bij ons: alles draait hier vooral om speelgoed en de hitte past niet goed bij de opgeroepen wintersfeer mét sneeuw. We kopen hier de adaptor plug voor NZ die we in Zaventem niet vonden.  En dan nemen we de Sky Train die ons naar Terminal 3 brengt: een zo mogelijk nóg grotere hall met nóg meer en nóg chiquere winkels. Alles lijkt hier splinternieuw en ongelooflijk netjes. Er ligt geen papiertje op de grond. In Singapore riskeer je trouwens een strenge boete als je vuil op de grond gooit en dat geldt niet enkel op de luchthaven, maar ook op straat. We lopen langs ontelbare restaurantjes: Chinees, Thais, Japans, Indisch en drinken een espresso aan een… Belgische koffie- en chocoladebar van Guylian. 

 

Om 19u45 gaan we naar de gate, waar onze vlucht vertrekt om 21u30 (15 min vertraging). We zitten elk aan andere kant van de gang. Het vliegtuig is volgeboekt dus we kunnen niet meer van plaats veranderen.  C heeft geluk en krijgt opnieuw niemand naast zich. Ik zit naast een Chinees koppeltje uit Shenzhen, met wie ik in een verwarrende discussie geraak over tijdsverschillen. Hij gelooft niet dat het tijdsverschil tussen Europa en Nieuw-Zeeland 12 uren bedraagt en beweert dat het tijdsverschil tussen Singapore en Auckland 5 uren is. Ik geraak er niet meer uit. De voorziene duur van deze vlucht is 9 uren en 45 minuten.  Formulier invullen voor ‘entrance’ in NZ waarin we o.a. moeten verklaren dat we het laatste jaar niet in de bak gezeten hebben. Voor de rest verloopt de vlucht opnieuw volgens hetzelfde scenario: veiligheidsfilmpje, handdoekje, koptelefoons, sokken, menukaart… aperitief. Ik kies voor een ‘Singapore Sling’:  dry gin, Dom Benedictine, Cointreau, cherry brandy, citroen en ananassap, angostura bitter. Het drankje blijkt niets bijzonders en smaakt eerder slapjes. Het is naar het schijnt beroemd geworden door het befaamde Raffles Hotel en uitgegroeid tot een icoon.  Voor het eten is het daarna lang wachten tot 23u30. Er wordt vervolgens zeer snel afgeruimd en om 0u30 gaan de lichten uit om te slapen. Deze keer neem ik voor de zekerheid maar een half slaappilletje.

 

vorige                                              volgende

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuw-zeeland, singapore |  Facebook | |