24-08-11

Holocaust Monument

banner berlijn.jpg

Dinsdag 10 mei 2011 (2)

 

We zijn aangekomen op de Potsdamer Platz, een ander centraal punt uit de DDR-periode. Ooit was dit één van de levendigste pleinen van Europa, maar na de bombardementen in 1943 is het onder Oost-Duits bewind vervallen tot een troosteloos en leeg niemandsland. Na de val van de Berlin 13.jpgmuur in 1989 is het echter met indrukwekkende moderne hoogbouw geleidelijk aan weer opgebouwd tot één van de drukste zakencentra van Berlijn. Het doet echter plein kil aan en is absoluut niet gezellig. Blikvanger is het Sony Center, een ultramodern complex van winkels, restaurants en bioskopen. De binnenplaats met fontein en terrasjes heeft een opvallende glazen overkoepeling. Het is intussen al 16 uur en we beginnen een beetje honger te krijgen (het is geleden van ons uitgebreid ontbijt deze morgen...). We vleien ons neer in de comfortabele zetels van het chique terras van “Oscar & Co” en eten er een knapperige bruschetta met verse salade. De temperatuur is heerlijk: lekker warm maar niet té heet, beter dan in het Zuiden! Na een Berlin 12.jpghalfuurtje rust gaan we alweer op pad. Langs de brede Ebertstrasse wandelen we richting Brandenburger Tor, nóg zo een symbool van de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn. Onderweg komen we langs het prachtige Holocaust Monument, een enorme golvende vlakte die wordt gevuld met 2.700 betonnen blokken van verschillende afmetingen. Alle blokken zijn uniek. Je kan er in alle richtingen doorheen wandelen en elke positie biedt een ander zicht. Mooi ook voor de foto’s! Op het plein bij de Brandenburger Tor is het zeer druk. Toen in 1961 de Berlijnse Muur vlak langs de Brandenburger Tor werd gebouwd, werd de poort een symbool van de splitsing van Duitsland. Na de val van de muur in 1989 kwamen de inwoners in drommen bij de heropende poort samen om de omwenteling te vieren.  Alweer een historische plek dus.

 

De vermoeidheid doet zich nu stilaan voelen en we besluiten dan ook maar de wandeling hier af te ronden. Er rest ons alleen nog de Reichstag, maar die bezoeken we vrijdag toch nog. We nemen de metro en rijden via de Potsdamer Platz terug naar de Wittenberg Platz voor een bezoek aan het Kadéwé, het Kaufhaus des Westens, een groots en luxueus grootwarenhuis dat destijds wat
berlijn, citytrip, duitslanddiende om het oosten te provoceren. Sommigen vergelijken het met het Londense Harrod’s en vooral de gourmetafdeling op de bovenste verdieping schijnt een bezoek waard te zijn. Onze verwachtingen zijn dus hoog gespannen. Het is inderdaad een mastodont van een grootwarenhuis: 60.000m² verkoopruimte, 2.400 personeelsleden en niet minder dan 380.000 verschillende artikelen. We trekken natuurlijk meteen naar de gourmetafdeling maar die ontgoochelt een beetje: er is wél verse vis, vlees, kaas en gebak maar geen groenten en fruit en overigens is er vooral een groot aanbod van dozen, flessen, blikjes en potjes. Elders zagen we al vaak kleinere maar berlijn, citytrip, duitslandmeer aantrekkelijke eetzaken. Vanop de zevende verdieping geniet je hier wel van een prachtig uitzicht over de stad. Op verzoek van onze buurvrouw gaan we nog even op zoek naar een cd van Max Raabe en het Palast Orchester, wandelen nog even door de grote afdeling van dameskleding en daarna nemen we de metro terug naar ons hotel, waar we tegen 18u45 aankomen. Het was een behoorlijk vermoeiende dag maar een douche doet wonderen zodat we weldra terug op stap zijn richting Savigny Platz, op zoek naar een restaurant voor het diner. Het is er opnieuw vrij druk maar deze keer kunnen we toch nog een tafeltje bemachtigen bij Brel, waar we genieten van een heerlijke lamscarré. Op de terugweg naar het hotel kunnen we niet weerstaan aan de verleiding voor een ijsje bij Häagen Dasz op de Kurfürstendamm. Het is een mooie zachte avond, maar er is toch wat bewolking komen opzetten. Wat zal het morgen zijn? De weersvoorspellingen geven 6 tot 20° en 35% kans op onweer. We zullen wel zien.

 

vorige                                           volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: berlijn, citytrip, duitsland |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.