15-08-11

De befaamde Berliner Currywurst

banner berlijn.jpg

Maandag 9 mei 2011 (1)

 

We vertrekken op maandagochtend om 7u30 en het is al tamelijk druk op de E40. Deze keer hebben we ervoor gekozen om met de auto naar Zaventem te gaan en gebruik te maken van het Carhotel in Melsbroek, een niet goedkope oplossing (86 € voor 5 dagen), maar gezien onze eerdere ervaringen met het openbaar vervoer (zie verslag Nieuw-Zeeland e.a.), hebben we het ervoor over. Door wegenwerken sukkelen we even om het Carhotel te vinden, maar eens aangekomen loopt alles op wieltjes. Een shuttlebusje brengt ons door het luchthavengebied tussen grote gebouwen van transport- en expeditiebedrijven door en tussen prikkeldraadomheiningen en slagbomen naar het luchthavengebouw. We zijn zeer ruim op tijd: we hebben nog twee en een half uur voor onze vlucht vertrekt. Inchecken gaat zeer vlot want dankzij onze elektronische tickets komt er geen enkel papieren document bij te pas: paspoort tonen is voldoende. We doden de wachttijd met het gebruikelijke rondslenteren door de shops en een koffietje mét croissant bij Starbucks. Om half twaalf kunnen we aan boord stappen van het kleine Avrotoestel van SN Brussels en met een tiental minuten vertraging gaan we de lucht in voor een vlucht van een klein anderhalf uur. Met onze goedkope b-line tickets hebben we aan boord geen recht op eten noch drank. We vliegen over Düsseldorf en Hannover en het weer is relatief mooi: transparante sluierwolken. Bij het naderen van Berlijn vliegen we over een streek met talrijke meren en de velden kleuren niet alleen groen maar ook geel door het bloeiende koolzaad. Om 13u20, precies op tijd, landen we op Berlin Tegel, één van de twee internationale luchthavens van Berlijn. Het is zonnig en 21 graden warm. We gaan meteen op zoek naar bus X9 die ons naar het centrum moet brengen en om amper 13u45 zijn we al onderweg. De chauffeur legt ons uit waar we bij aankomst terecht kunnen voor een City Tour Card die ons recht geeft op gratis openbaar vervoer in en om Berlijn voor 5 dagen. Voor deze rit rekent hij ons niets aan. De kaart kost ons 34 € per persoon maar we zullen er de hele week veel gebruik van maken. Vanop de bus zien we meteen hoe groen deze stad is en hoe rustig het verkeer. Na nauwelijks 15 minuten bereiken we het station Zoologischer Garten waar we onze City Tour Card kopen en vervolgens de U-Bahn nemen naar Kurfürstendamm, het metrostation dat het dichtst bij ons hotel ligt. We moeten de U9 nemen en al bij het eerste station uitstappen, dus binnen de kortste tijd staan we op onze eindbestemming. Nu nog even zoeken naar ons hotel en dat blijkt... vlak naast de uitgang van het metrostation te liggen. Vlotter kan het niet gaan!

 

We logeren voor 5 nachten in de Joachimsthaler Strasse in het splinternieuwe H10 Hotel Ku’dammdat deel uitmaakt van een Spaanse hotelketen. Het is pas twee maanden geleden geopend en is ondergebracht in een gerestaureerd oud gebouw in rode baksteen, dat er van buitenuit wat streng en saai uitziet, maar de binnenkant is indrukwekkend: grote lichte ruimtes met veel marmer en overal moderne kunstwerken aan de muren. De immense lobby is zeer strak evenals het meubilair. We krijgen een kamer op de eerste verdieping en ook hier is het interieur luchtig en modern: het slaapgedeelte en de badkamer zijn van elkaar gescheiden door gekleurd glas met een reusachtige fotoprint in zwart en geelgroen. We hebben geluk want we zitten aan de stille achterkant van het gebouw zodat geen enkel geluid van de straat doordringt. We nemen rustig de tijd om onze koffers uit te pakken en om 15 uur trekken we de stad in voor een eerste kennismaking. 

Berlin 2.jpg

Maar eerst willen we toch iets te eten zoeken, want sinds deze morgen vroeg hebben we niets meer gehad. 200 Meter van ons hotel komen we op de Kurfürstendamm, de mondaine boulevard die destijds gebouwd is naar het model van de Parijse Champs Elysées. In het midden staan twee rijen bomen en aan weerskanten van de straat lopen brede trottoirs langs de chique etalages van de dure winkels. De hemel is blauw en de zon is lekker warm, dus er is veel volk en er hangt een gezellige sfeer. Meteen zijn we gecharmeerd door deze groene en vrolijke stad. Berlin 1.jpgDe terrassen van de Ku’damm, zoals de Berlijners voor het gemak zeggen, zitten bomvol maar we vinden in een zijstraat toch plaats op een kleiner terrasje waar we ons maar meteen wagen aan de befaamde currywurst, hét culinaire visitekaartje van Berlijn. Een vettige worst wordt geserveerd met friet en ketchup of mayonaise en daar overheen gaat currypoeder, waarbij je kunt kiezen tussen “leicht, mittel oder stark”. Daar hoort natuurlijk een fris glas bier bij en het moet gezegd: het smaakt! Niet omdat het een culinair hoogstandje is, maar omdat we zó een grote honger hebben. Enfin, dat hebben we dan ook eens geproefd, maar we hopen dat we de volgende dagen iets beters vinden...

 

vorige                                                      volgende

08:01 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, berlijn, citytrip |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.