29-10-11

Schaken met een overleden kampioen

Banner Paris 2011.jpg


Zaterdag 17 september 2011 (1)

 

De wekker loopt af om 8 uur. Ik heb zeer goed geslapen. Met de vensters dicht drong geen straatlawaai naar binnen, maar het was wel zeer warm op de kamer. Boven de stad hangen dikke hoge wolken maar er is toch ook nog wat blauw in de lucht te bespeuren. Toch wordt het vandaag niet zo mooi als gisteren. Het ontbijtbuffet (met alles d’r op en d’r aan) wordt geserveerd in een zaaltje zonder buitenlicht. Het is er niet al te groot en zeer druk en lawaaierig. Er hangt een wat bedompte sfeer en ook hier is het veel te warm.

 

Om 9:30 uur vertrekken we voor wandeling nr 2 uit onze 100% Parijs-gids: Montparnasse en Saint-Germain. Het is frisjes buiten, maar vooralsnog droog en het is nog stil op straat. We Paris10.jpghoeven geen metro te nemen want de wandeling begint zo goed als in onze straat en leidt ons onmiddellijk naar het Cimetière du Montparnasse, na Père Lachaise het tweede kerkhof van Parijs. Het is zeer uitgestrekt en vormt met zijn oude lanen en hoge bomen een groene oase. In de achtergrond torent de hoge Tour Montparnasse hoog boven de statige appartementsgebouwen uit. Monumentale grafzerken, rouwkapellen en beeldhouwwerken staan er kriskras door elkaar. Hier liggen talrijke beroemdheden begraven: Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Baudelaire, Samuel Becket en vele andere. Op vele grafzerken zijn bloemen of stenen neergelegd, maar één valt op door een hele hoop voorwerpen die het hele graf bedekken. Hier ligt Serge Gainsbourg begraven. Naast bloemen en grote en kleine foto’s van de overledene liggen hier vooral pakjes sigaretten, groene kolen en tientallen metroticketjes. Dit jaar is het exact 20 jaar geleden dat de zanger-acteur-regisseur overleden is. Op het graf van schaakkampioen Aleksander Aljechin heeft iemand een klein papiertje neergelegd met de zetten van een schaakpartij. Het is er waarschijnlijk pas deze morgen opgelegd, wellicht door een bewonderaar die hier af en toe een postuum partijtje schaak komt spelen met de grootmeester. We wandelen tussen de graven door en blijven hier en daar even staan bij een opmerkelijk exemplaar. Hier hangt een heel speciale sfeer: sereen, ingetogen, triest en een beetje luguber maar toch is het hier aangenaam wandelen.

 

We verlaten het kerkhof langs de rue Emile Richard en zetten onze wandeling verder. De Fondation Cartier, een centrum voor hedendaagse kunst op de Boulevard Raspail is jammer Paris11.jpggenoeg gesloten. Achter een hoog gesloten hek ligt even verder de Passage d’Enfer, een privé-straat met een mooi gerestaureerde huizenrij langs beide zijden van de straat. Verschillende huizen hebben op straat reuzegrote jutezakken staan waarin ze een heuse bloemen- of moestuin onderhouden. Je waant je hier bijna op het platteland. Via de rue Campagne Première met een aantal opmerkelijke art-décogevels - deze straat diende als decor voor Jean-Luc Godard’s “A Bout de Souffle” - komen we op de brede Boulevard du Montparnasse. Op het kruispunt met de Boulevard Raspail liggen enkele beroemde brasserieën met grote terrassen die zo typerend zijn voor Parijs. Hier liggen Le Dôme, La Coupole, La Rotonde en Le Bar à Huîtres op een kluitje bijeen. We wandelen ook even de rue Delambre in om ons te vergapen aan enkele aantrekkelijke eetwinkels: vis, kaas, boulangerie. Daarna lopen we door nog een aantal leuke straatjes en de Place Saint-Placide, waar we even verpozen met een koffietje, door de zaterdagse drukte van Montparnasse. In het drukke verkeer overheersen de shoppende voetgangers, maar ook de vele fietsers vallen op. Er wordt zeer gretig gebruik gemaakt van de huurfietsen van Vélib, die je op de ene straathoek kan oppikken en op een andere terugplaatsen. Het succes van deze formule is zo groot dat het autoverkeer in Parijs aanzienlijk is teruggedrongen, helemaal anders dan in Brussel dus. Zo komen we in de rue du Cherche Midi, een vrij lange smalle straat met veel leuke winkels.

Paris12.jpg

Deze straat doet ons sterk denken aan de Bergmannstrasse in Berlijn, dezelfde sfeer en gezelligheid. We stappen even binnen in Serendipity. Hier vind je wat je niet zoekt: extravagante en bizarre designspulletjes, origineel en leuk maar zeer duur. Op het einde van de straat liggen het theesalonnetje Marie Gâteaux en bakkerij Poilâne waar ze op traditionele manier het beste brood van Parijs bakken. Naast de deur kan je het beroemde zuurdesembrood van Poilâne gaan proeven in La Cuisine de Bar. We nemen er voor 13 Euro de Formule Déjeuner en eten een salade maison en een boterham met respectievelijk Crottin Chavignolle en Saint-Marcellin met Jambon de Bayonne. Inderdaad zeer lekker! Er zitten verschillende Vlamingen in het restaurant, allemaal met een 100% Parijs-gids...

 

vorige                                                                    volgende

11:36 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, paris, citytrip |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.