03-11-11

La Grande Epicerie de Paris

Banner Paris 2011.jpg

Zaterdag 17 december 2011 (2)

 

In de rue de Sèvres komen we eerst bij het chique warenhuis Au Bon Marché en daarna bij La Grande Epicerie de Paris. Wat een sensatie voor ons foodies! Dit hebben we nog nooit gezien: 3 citytrip,frankrijk,parisverdiepingen grootwarenhuis met alleen voeding. Hier vind je echt alles. Er zijn hele rayons per product: alle soorten zout, olies en azijn, pasta’s, thees en koffies,...; uitgestrekte afdelingen voor groenten en fruit, vis, vlees, bakkerij en patisserie, wijn en drank,...; er zijn afzonderlijke rayons die aan één land gewijd zijn: Italië, Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië, USA, ... En achter de schermen de traiteursafdeling met niet minder dan 300 m² keuken en evenveel ruimte voor de bakkerij waarin alle dagen 25 chefs, 20 bakkers en 20 patissiers actief zijn. We kunnen jammer genoeg niets meenemen en geven dus vooral onze ogen en camera de kost. Buiten gekomen slaan we de rue du Bac in met haar talrijke leuke winkeltjes en vergapen ons in de rue Grenelle aan de vele luxueuze schoenenwinkels. Op de Place Saint-Sulpice met haar monumentale fontein stappen we even de gelijknamige kerk in die een belangrijke rol speelde in de fameuze Da Vinci Code. Het is er zeer donker en er valt eigenlijk niet veel te zien. Nu zijn we in Saint-Germain-des-Prés, de pittoreske wijk waar in de helft van de vorige eeuw kunstenaars en filosofen zo graag vertoefden. Ook nu nog is het een drukke maar zeer gezellige wijk. Vooral rond de kerk heerst een echte dorpssfeer. We vinden nog net een plaatsje op het grote en chique terras van Les Deux Magots,

citytrip,frankrijk,paris

de ideale plek om rustig naar de voorbijgangers te kijken. Ook Jean-Paul Sartre was hier vaste klant. Dit is een heuse “place m’as-tu vu”. Aan de voet van de kerk en onder de witte parasolletjes met groen- en goudgekleurde luifeltjes zitten chique mensen én toeristen een (dure) koffie te drinken. Je waant je eerder in een klein Frans dorpje dan in Parijs. Daarna slenteren we door enkele van de talrijke gezellige straatjes van Saint-Germain-des-Prés: winkeltjes, kunstgalerijtjes, restaurants. Op een schilderachtig pleintje is een acteur met veel pathos gedichten van Prévert aan het voordragen voor een paar schaarse voorbijgangers. In de rue Jacob heeft de Huilerie Artisanale J. Leblanc et Fils een piepklein winkeltje waar ze op traditionele manier geperste olijfolie verkopen. We kunnen het niet laten om een flesje huile de pépins de raisin te kopen, druivenpittenolie. Bij de rue de Buci komen we op bekend terrein, deze buurt hebben we al eerder bezocht. Ook hier zijn talrijke eetwinkels en terrasjes. We gaan nog even citytrip,frankrijk,parisbinnen bij Kusmi Tea in de rue de Seine, een van onze lievelingstheemerken. De rekken staan vol met de ons vertrouwde felgekleurde doosjes, maar we kopen die net zo goed bij ons thuis. Even verder ontdekken we echter de winkel van Mariage Frères, één van de beroemdste theehuizen van Frankrijk. Het interieur is prachtig en de winkelbedienden in witte katoenen kostuum geven een heel speciale Oosterse sfeer. Hier willen we wél iets kopen, maar het is zeer moeilijk om uit de immense theekaart een keuze te maken. Met de hulp van de verkoper kiezen we voor een groene thee uit de Gouden Driehoek: “La Route du Temps” en een blauwe of gedeeltelijk geoxideerde thee uit China: Ti Kuan Yin.  Langs de rue Saint-André-des-Arts komen we op de Place Saint-Michel waar we de metro nemen naar ons hotel. We houden de rest van de wandeling door l’Île de la Cité voor bekeken gezien het gevorderde uur en omdat we dit gedeelte van de stad al vaker gezien hebben.

 

Op de metro wordt de rust verstoord door een luidruchtige “rapper” die evenwel geen succes heeft. Deze keer gaan we vanuit de Gare Montparnasse tevoet naar ons hotel en merken dat dat amper 10 minuten ver is. Ook hier is het op deze zaterdagmiddag zeer druk. Het is 18:30 uur als we op onze kamer aankomen en we zijn duidelijk veel minder vermoeid dan gisteren. We nemen snel een douche en zakken dan af naar de bar waar we het gratis welkomstdrankje nemen waarvoor we gisteren geen tijd hadden. Tegen 20 uur trekken we naar de Boulevard du Maine citytrip,frankrijk,parisnaar het restaurant Vin et Marée, een visrestaurant dat GaultMillau quoteert op twee toques. We hebben van thuis uit een tafeltje gereserveerd en dat is maar goed ook, want de zaak zit bomvol. We eten er zeer lekker, maar het is zeker geen culinaire hoogvlieger zoals gisterenavond. Alles is supervers en lekker, maar nogal braaf. Daarenboven heerst hier niet de gezelligheid van een leuke bistro; je krijgt meer het gevoel van een onpersoonlijke “grande boîte”. We hebben nauwelijks aan tafel plaatsgenomen of we zien buiten de paraplu’s opengaan. Als we om 22 uur buitenkomen, regent het nog. Lekker verfrissend, al is het vanavond minder warm dan gisteren. Op de kamer kijken we terug op alweer een zeer mooie en goedgevulde dag. Het weer was ideaal voor een stadswandeling: geen zon, maar droog en een goede 20 graden. We hebben weinig gemerkt van de Journées du Patrimoine en van de Techno Parade, die ook vandaag door Parijs is getrokken, hebben we zelfs helemaal niets gemerkt. Gelukkig maar. We gaan slapen met een beetje een bang gevoel voor het weer van morgen.

 

vorige                                                                             volgende

10:38 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citytrip, frankrijk, paris |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.