21-12-11

De dag dat Steve Jobs overleed

Banner NY.jpg

Donderdag 6 oktober 2011 (1)


Ik heb weinig geslapen. Het bed en de kamer zijn oké, maar ik zit duidelijk nog in het Europees biologisch ritme. Om 1u30 word ik wakker door een loeiende sirene in de straat en ik probeer stil te blijven liggen om weer in te slapen, maar dat lukt me niet. Rond 3 uur moet ik toch terug ingedommeld zijn, maar om 4 uur ben ik opnieuw klaar wakker. Ik hoor dat ook C regelmatig wakker is. Om 5 uur neem ik me voor om nog een uurtje stil te blijven liggen maar om 6 uur hoor ik dat C nog lekker ligt te slapen en ik houd mij nog even stil. Op straat hoor ik het gestommel van de vuilkar en stel vast dat het straatlawaai op de 39e verdieping net zo goed doordringt als op pakweg de 3e of 4e. Om kwart na zes houd ik het niet meer uit en knip het licht aan. C blijft rustig doorslapen. Ikzelf heb amper 3,5 uren geslapen maar ja, 7 uren plat liggen zal ook wel rusten zijn zeker? In ieder geval loopt er voldoende adrenaline door mijn lichaam om met voldoende energie een nieuwe drukke dag te beginnen. Ik bekijk nog even de wandeling voor vandaag en stel vast dat die voor een groot deel samenvalt met wat we gisteren al deden. Daarenboven staat er later op de week nog een halve dag shopping op het programma en dat zal waarschijnlijk ook weer 5th Avenue zijn. Ik besluit om voor te stellen dat we de wandeling van vandaag combineren met de shopping, dan zijn we daar meteen vanaf en hebben we meer ruimte voor de andere dagen. De dames zullen wellicht ook wat meer op hun gemak zijn als de boodschappen gedaan zijn. Voor alle volgende dagen wordt zon voorspeld. Ik zal proberen alvast de boottocht op de Hudson te boeken voor vrijdag en dan kunnen we ook de rest van het programma vastleggen. Om 7 uur loopt (eindelijk) de wekker af. Het is nog tamelijk donker maar de zon komt op boven Manhattan. Ik zet koffie en neem een douche terwijl ook C zachtjes aan wakker wordt.

 

Om 8 uur treffen we iedereen stipt aan in de lobby en het voorstel van programmawijziging wordt prompt aanvaard. We hebben besloten om ’s ochtends niet in het hotel te ontbijten en elke dag op zoek te gaan naar een typische bar of deli waar we veel goedkoper en vooral typisch Amerikaans kunnen ontbijten. Voor vandaag hebben we ons oog laten vallen op de befaamde Carnegie Deli op NY 9.jpgde hoek van 7th Avenue en 55th Street, recht tegenover Carnegie Hall. Het is maar een kleine wandeling en als we er aankomen zien we dat de gevel verborgen zit achter stellingen voor verbouwings- of herstelwerken. Op de luifel boven de deur staat bescheiden: “World’s Best”, dus hier kan het niet slecht zijn.  We stappen binnen en staan meteen voor een lange toonbank met een grote keuze aan ontbijtformules, gaande van allerlei soorten eiergerechten en broodjes tot belegde bagels en pannenkoeken.  We houden het bij eggs and bacon on a bagel en delen een cheesecake. Beide zijn typische Newyorkse specialiteiten. Ze smaken lekker, maar om nu tezeggen world’s best... Veel wordt duidelijk als we buitenstappen: door de stellingen hebben we ons van deur vergist en zijn bij de buren in Premier Deli terechtgekomen.  Grote hilariteit, maar geen nood, we komen hier nog wel terug.


Het is nu 9 uur en we kunnen onze wandeling beginnen. Het is maar een stap naar Central Park, maar we houden het bij een eerste blik, want hier komen we zondag terug voor een fietstocht. Wandeling nr3 uit de 100% New York-gids loopt langs het park in oostelijke richting tot aan 5th Avenue. Hier springen we even binnen in het luxueuze Plaza Hotel om ons te vergapen aan de weelderige lobby met zijn hoge zuilen, marmeren vloeren en schitterende glazen koepel. Ik ben duidelijk minder onder de indruk dan de vorige keer. Ben ik veranderd of is het hotel wat op zijn teruggang? Buiten staan we vóór de Apple Store op 5th Avenue en we besluiten om maar meteen ook daar binnen te stappen. Elk van ons is immers van plan om, voor zichzelf of op bestelling van de kinderen, een iPad2 of een MacBook Air te kopen. Vóór de deur heerst er echter een drukte van jewelste: een massa volk en journalisten en cameraploegen verdringen elkaar. Hier moet een celebrity op bezoek zijn en we haasten ons om hem of haar niet te missen.

NY 10.jpg

Als we naderbij komen is echter meteen duidelijk wat er aan de hand is: iedereen verdringt zich rond een berg bloemen, aangebeten appels en geschreven boodschappen die opgestapeld zijn rond foto's van Steve Jobs, de charismatische stichter van Apple. Hij is na een slepende ziekte vannacht gestorven en iedereen wil hem hier hulde komen brengen. Er zijn cameraploegen van over de hele wereld die van hieruit live verslag uitbrengen en interviews afnemen. We blijven even kijken maar willen niet téveel tijd verliezen, dus stappen we de store binnen. Ik ben verrast dat het er niet groter is, maar druk is het wél. Tientallen verkopers in blauw t-shirt staan er de klanten te woord en demonstreren één van de Apple-producten. Aan een lange desk zitten evenveel kassiersters en er staat een rij mensen aan te schuiven om een bestelling te doen. Het duurt niet lang voor ook onze iPad besteld en geleverd is en dan mogen we aan een hoge tafel plaatsnemen voor een korte introductie van onze nieuwe aankoop. We zijn trots en blij als een klein kind en vanaf nu zijn wij ook één van de vele Apple-adepten in de wereld. Ook Cl en A en M en MA geraken bediend, al moeten Cl en A later nog eens terugkomen want hun MacBook moet aangepast worden aan de Europese standaard. Het is intussen 11 uur en omdat we niet de hele dag met onze iPad willen rondlopen, moeten M en ikzelf even over en weer naar het hotel om onze aankopen in de kluis te deponeren. Niet zo ver denken we, maar dat valt tegen en zo is het toch bijna 12 uur als we terug zijn en de rest opnieuw vervoegen. Zij hebben intussen een bezoek gebracht aan FAO Schwarz, de grootste speelgoedwinkel van de stad.

 

vorige                                                                       volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, new york, citytrip |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.