03-01-12

Wandeling over Brooklyn Bridge

Banner NY.jpg

Vrijdag 7 oktober 2011 (2)


We wandelen naar het metrostation Times Square aan 42nd Street. Hier willen we de metro nemen naar Fulton Street, in de buurt van Brooklyn Bridge want deze namiddag staat wandeling nr 6 naar Brooklyn op het programma, althans een stukje ervan. We moeten wat zoeken naar de goede metro-ingang want dat is hier niet zo simpel: de verschillende richtingen (uptown en downtown) hebben een eigen ingang en zijn soms helemaal aan de andere kant van de straat te zoeken. En daarbij komt nog dat die ingangen vaak slecht en onopvallend aangegeven zijn. Ook wanneer we uiteindelijk in Fulton Street  terug boven de grond komen, is het moeilijk om ons te oriënteren en de weg naar Brooklyn Bridge te vinden. Een vriendelijke voorbijgangster zet ons op de goede weg en wijst ons een leuk adresje aan voor een snelle lunch: Oliva Gourmet aan het City Hall Park. We bevinden ons in een zeer drukke buurt op Broadway, die zo lang is dat hij nagenoeg heel Manhattan van Noord naar Zuid doorkruist. Hier vangen we trouwens een eerste blik op van de nieuwe hoge torens die in aanbouw zijn op Ground Zero. Oliva Gourmet is een belevenis: een lange toonbank met een zeer grote keuze aan koude en warme gerechten, die er stuk voor stuk zeer aantrekkelijk uitzien. Het is er zeer druk en het geheel maakt een nogal chaotische maar sympathieke indruk. De porties zijn zeer groot, maar de Beef Burrito en de Turkish Panini smaken heerlijk. De bediening is snel en efficiënt maar jammer genoeg moeten we achteraf langer aanschuiven aan de toiletten dan aan tafel. Zo is het al een heel stuk in de namiddag als we eindelijk op stap gaan richting Brooklyn Bridge. Het is even zoeken en via de mooie City Hall en de statige gebouwen aan Foley Square bereiken we toch de lange aanloop naar de voetgangersbrug.

NY 19.jpg

Eén lange stroom van toeristen trekt samen met ons op, tevoet of per fiets. Het weer is nog steeds schitterend en de zon brandt. Ik ervaar hier precies hetzelfde als aan de voet van de Parijse Eiffeltoren een paar weken geleden: je kent dit beeld zo goed van de vele foto’s en tv-beelden maar ter plaatse ben je toch geschrokken van de kolossale omvang. We weten niet in welke richting we eerst moeten kijken: het drukke verkeer op en onder de brug, de imposante pijlers en stalen ophangkabels, het silhouet van Brooklyn vóór ons of de skyline van Manhattan achter ons... En natuurlijk staat ons fototoestel niet stil! Daardoor vorderen we natuurlijk niet snel en ik begin mij een beetje nerveus te maken want er blijft steeds minder tijd over voor Brooklyn zelf. We moeten immers vroeg genoeg terugkeren om vanavond tijdig te kunnen vertrekken naar de Blue Note Jazz Club.

 

Het is 16 uur als we aan de overkant komen en er rest ons nog slechts een uurtje voor we de metro terug moeten nemen. Wanneer de rest van de groep niet veel oor blijkt te hebben naar mijn voorstellen en zelf op zoek gaat op een groot stadsplan, wordt het mij even teveel. Ik heb zin om al mijn voorbereidingen te verscheuren en het hen maar te laten uitzoeken. Ik heb het gevoel dat ik mijn grondige voorbereiding voor niets heb gedaan... Mijn reactie doet iedereen een beetje schrikken en uiteindelijk volgen ze mij toch richting Dumbo, de nieuwste hippe wijk van

NY 20.jpg

New York, die op vraag van Cl in het programma was opgenomen. Door onderhoudswerken op de brug missen we tot overmaat van ramp ook nog de juiste weg en moeten we uiteindelijk een hele omweg maken. Op die manier hebben we nóg minder tijd voor een bezoek aan Brooklyn. Meer dan Dumbo zullen we dus niet te zien krijgen. Maar ja, we hadden op voorhand gezegd dat we het programma ter plekke zouden aanpassen. Ik voel me toch wat ongemakkelijk omdat na twee dagen ons programma al behoorlijk overhoop is gegooid. Ik laat het echter niet aan mijn hart komen en geniet van de korte wandeling door Dumbo. In oude industriële panden zijn hier zeer leuke winkeltjes en restaurants ondergebracht en er heerst een gezellige sfeer.

 

vorige                                                               volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, new york, citytrip |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.