09-01-12

De rustige wijken van New York

Banner NY.jpg

Zaterdag 8 oktober 2011 (1)


Het was een korte nacht: van 1 tot 7 uur. Vandaag beginnen we in Soho, een andere hippe wijk in Downtown Manhattan, ten zuiden van Houston Street. Vandaar de naam: SOuth of HOuston Street. We nemen meteen de metro tot Spring Street en hopen daar wel iets te vinden om te NY 23.gif.jpgontbijten. De ooit verpauperde wijk met leegstaande fabrieksgebouwen werd in de jaren zestig ingenomen door kunstenaars, die er nieuw leven brachten. Nog steeds is het een van de hippe wijken van New York.  Kenmerkend voor de buurt zijn de smeedijzeren brandtrappen en balkons die zigzag over de grote gevels lopen en de vrij smalle straten met veel winkels en dure boetieks. West Broadway is de hoofdstraat en daar stuiten we onverwacht op Dean & Deluca, een van de beste delicatessenzaken van New York, meteen onze kans voor een lekker ontbijt. Eerst kuieren we door de uitgestrekte en chique delicatessenzaak waar je zowat alles kan vinden van groenten en fruit, over gebak, vlees- en viswaren tot kazen en alles wat maar eetbaar is. Een prachtige zaak waar het water ons in de mond komt. Rechtstaand aan een hoge tafel eten we er een superlekkere cheesecake en een scone with blueberries en een met chocolate chips. Heerlijk! En dan beginnen we aan wandeling n°2 uit onze 100% New York-gids, slenterend langs de winkeltjes en voortdurend stoppend om een foto te maken. Het weer is opnieuw fantastisch en het is heerlijk wandelen. Ten Noorden van Houston Street komen we in Greenwich Village dat met zijn vele bomen in de smalle straten

NY 24.jpg

inderdaad meer de allure van een dorp heeft. Brede trappen leiden naar de voordeur van statige en zeer goed verzorgde huizen, met een uitbundig versierde façade en vaak met een klein voortuintje. Dit is een zeer gezellige maar ongetwijfeld ook een zeer dure buurt om te wonen. Bewijs daarvan vinden we in een winkeltje in Bleecker Street. De straat heeft zo een hoge status dat je er een postbus kan huren zodat je met een eigen Bleecker Street-adres kan uitpakken. Hier stappen we binnen in de oude Magnolia Bakery, die mee de cupcakes, die momenteel ook in Europa furore maken, terug op de kaart heeft gezet. We kunnen niet nalaten een paar van de felgekleurde gebakjes te proeven en we kopen er ook een leuke t-shirt voor ons kleindochtertje. In Bedford Street staat het smalste huisje van New York. Het draagt het huisnummer 183 1/8 want het is maar één achtste van een gevel breed en verdient dus ook maar één achtste van een huisnummer; de andere zeven achtsten zijn voor de buur. Nu wandelen we door West Village naar het veelgeprezen Meatpacking District, opnieuw een gerestaureerde oude wijk waar vooral voormalige slachthuizen en vleesbewerkingsbedrijven zijn omgebouwd tot moderne lofts en hippe winkels en restaurants. Blikvanger is hier High Line Park, een oud spoorwegviaduct dat is omgetoverd tot een ‘hangende tuin’ waar doorheen een 2,5 kilometer lang wandelpad loopt. Interessant, maar minder indrukwekkend dan ik verwacht had. Van boven in het park hebben we een uitzicht over de Hudson River en aan de andere kant over de buurt met zijn opgeknapte pakhuizen. De zon brandt en we hebben stilaan trek gekregen in een drankje. We hopen dat te vinden op het dakterras van het Gansevoort Hotel, maar we vinden het niet. Ook een voorbijganger kan ons niet helpen, dus we wandelen maar verder.

 

Het is al een stuk over de middag als we bij Washington Square Park aankomen, een grote groene oase vóór de gebouwen van New York University. Bij dit mooie weer (het is “over the eighties”, d.w.z. meer dan 27°C) zijn zeer veel mensen hier wat afkoeling komen zoeken en er heerst een vrolijke zomerse sfeer. Hier zullen we zeker een leuk terrasje vinden voor de lunch. Althans dat hopen we, maar de schaarse terrasjes die er zijn, zitten allemaal vol. We wandelen NY 25.jpgdoor het park waar mensen languit in het gras liggen te zonnen of op een bank in de schaduw zitten kaart te spelen. Overal huppelen grijze eekhoorns vrolijk en onbevreesd rond al knabbelend op alles wat ze kunnen vinden. In het midden van het park staat de Washington Square Arch, een indrukwekkende triomfboog  en in een zijstraat heeft een marktje plaats. Zeer kleurrijke stofjes en kleren en dampende eetkraampjes zorgen er voor een zuiderse sfeer. Hier vinden we eindelijk -de honger begint echt te knagen- een restaurant: de Knickerbocker Bar and Grill. We eten er een stevige Angus Beef Burger met bacon en salade en drinken er een al even stevige pint bier bij. We zitten wel niet buiten, maar het smaakt toch prima! Na het eten zetten we onze wandeling verder en komen in East Village. Op 3rd Avenue is het zeer druk. Het is vooral leuk om hier naar de mensen te kijken want bijna iedereen is op een of andere manier wel een beetje excentriek: een opvallende bril, een apart hoofddeksel of helemaal crazy gekleed. Er zijn ook opvallend veel hondjes, zeker in Tompkins Square Park, waar we even op een bankje wat uitblazen. Op een groot podium verstoort een rock band de rust en de stilte. We zijn op het einde van onze wandeling beland, dus we zoeken de metro op. Onderweg komen we nog langs  een heuse frituur: “Pommes Frites” waar ze “authentic Belgian fries” verkopen. Ongetwijfeld uitgeweken Belgen, alhoewel, de frieten zijn misschien wel Belgisch, maar de witte puntzakken ontbreken. De frieten worden verkocht in grote “brown bags” en dat lijkt me toch eerder Amerikaans.

 

vorige                                                                      volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, new york, citytrip |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.