30-12-11

Cruise bij schitterend weer

Banner NY.jpg

Vrijdag 7 oktober 2011 (1)

 

Ik heb goed geslapen maar ben toch om 6 uur wakker. We verzamelen een halfuurtje vroeger vandaag want deze voormiddag staat de “3 Hour Full Island Cruise” op het programma. Die vertrekt pas om 10 uur maar je kan niet op voorhand boeken en om zeker te zijn van een plaats ben je het best om 9 uur ter plaatse. Het belooft vandaag een prachtige dag te worden en er zal allicht veel volk zijn, dus we willen geen risico nemen en eerst moeten we nog ontbijten. Pier 83 waar de Circle Line-boten vertrekken, ligt niet zo ver af en we besluiten er tevoet naar toe te gaan en onderweg een plaats te zoeken voor het ontbijt. We wandelen langs 9th Avenue zuidwaarts tot 42nd Street en vinden The Bread Factor, weer zo een typisch delirestaurant waar we snel, lekker en goedkoop onze eerste honger van de dag stillen. Als we aan de Circle Line aankomen, zijn we de allereersten in de rij, maar geleidelijk aan stromen de toeristen toe. Het is mooi en zonnig, maar op dit uur van de dag is het in de schaduw nog zeer frisjes. Toch nemen we plaats op het buitendek in het zonnetje, maar van zodra de boot zich in beweging zet, wordt het tamelijk fris. Toch blijven we, op MA na, de hele tijd buiten want we willen niets missen van het uitstekende uitzicht op de skyline van New York. Mooier dan bij dit weer, bij een wolkenloze

NY 17.jpg

blauwe hemel, kan je ze immers niet te zien krijgen, dus we maken foto’s met de honderden. Aan boord is een uitstekende gids die live commentaar en duiding geeft bij alles wat we zien: Downtown Manhattan, Financial District, de nieuwe Twin Towers in aanbouw,... Al gauw komt het silhouet van het Vrijheidsbeeld in zicht. We naderen langzaam en kruisen regelmatig andere boten terwijl in de lucht helicopters aan en af vliegen. Iedereen wil absoluut zo dicht mogelijk bij het wereldberoemde monument komen. Wij varen tot vlakbij, maar aan wal gaan we niet, evenmin als bij Ellis Island, waar destijds alle immigranten hun avontuur in de Nieuwe Wereld begonnen. In zekere zin jammer, maar je moet nu eenmaal keuzes maken. We keren terug en ronden het meest zuidelijke puntje van Manhattan en varen de East River op. Hier wordt het uitzicht nog mooier want nu hebben we de zon in de rug en de indrukwekkende gebouwen van de stad liggenNY 18.jpg te blaken in de zon. We varen o.m. langs het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, zien de torens van de Empire State en de Chrysler Building boven alles uitsteken en varen vervolgens onder de machtige Brooklyn en Manhattan Bridge door. Het is een voortdurend afwisselend zicht en de 3 uren vliegen voorbij. In het Noorden steken we een smal kanaal door en komen zo terug op de Hudson River. Hier is het water zo breed dat in 2009 een Airbus van US Airways met 155 passagiers aan boord er een sensationele maar feilloze noodlanding maakte. We varen onder de George Washington Bridge door en bereiken algauw ons vertrekpunt aan Pier 83. Het is al van ver te herkennen dank zij het Intrepid Sea, Air and Space Museum waar een hele verzameling vliegtuigen op een reusachtig vliegdekschip tentoongesteld staan. Op de wal staat ook een legendarische supersonische Concorde van British Airways, ooit het neusje van de zalm in de burgerluchtvaart, maar sinds 2003 afgevoerd wegens niet rendabel. Om 12u45 stappen we terug aan wal na een bijzonder gesmaakte boottocht die ons, zeker bij dit mooie weer, beter dan wat ook geconfronteerd heeft met de grootsheid van New York, niet voor niets de stad die wellicht het meest  tot de verbeelding spreekt van alle wereldsteden. Hier wonen 8 miljoen mensen en dagelijks komen er niet minder dan 2,5 miljoen bij die in de stad werken.

 

vorige                                                         volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, new york, citytrip |  Facebook | |

27-12-11

Zen-Boeddhisme met 2 sterren

Banner NY.jpg

Donderdag 6 oktober (3)

 

Hier beëindigen we onze wandeling en langs de lange en drukke 42nd Street wandelen we terug naar Times Square. We komen langs Madame Tussauds en langs restaurant Auréole waar we volgende week allen samen komen dineren (zie maandagavond). Bij Times Square stappen we USA, new york, citytripbinnen in het Hard Rock Café om even rond te neuzen. Behalve een grote wand vol electrische gitaren onthouden we vooral de vele attributen van beroemde rocksterren waaronder verschillende van The Beatles. Echte relikwieën zoals de beroemde kraagloze jasjes, gehandtekende foto’s tot zelfs de originele voordeuren van de Abbey Road Studio’s. Het is intussen al 18 uur als we ons laten neerploffen in de zetels van de bar van het hotel om op adem te komen bij een biertje.  Voor vandaag nemen wij afscheid van de rest van de groep en spreken af morgenvroeg om 7u30. En dan rest ons al niet veel tijd meer voor een snelle douche vooraleer we een taxi vragen die ons naar restaurant Kajitsu moet brengen in East 9th Street, East-Village. We popelen want we verwachten er zéér veel van. Het is één van de 9 restaurants in New York met twee Michelinsterren, wat dus al veelbelovend is, maar we zijn vooral nieuwsgierig naar de Shojin keuken, die ontwikkeld is in de oude Zen-Boeddhistische kloosters en beschouwd wordt als de basis van de Japanse keuken. Getrouw aan de Boeddhistische regel om geen leven te nemen, is de Shojin keuken volledig vegetarisch. Om met deze elementaire regels 2 Michelinsterren te verdienen, moet het toch iets zeer bijzonders zijn. We zijn zeer benieuwd! Door het drukke verkeer duurt de taxirit 35 minuten en brengt ons langs SoHo en o.a. Bleeker Street, waar we later nog komen wandelen. De straten met hun vele winkels doen tamelijk Europees aan en zien er zeer gezellig uit. Dat belooft voor overmorgen!  Kajitsu is ondergebracht in een souterrain achter een klein bescheiden geveltje en valt dus helemaal niet op. Ook binnenin is alles zeer sober en het interieur heeft helemaal geen sterallures. We krijgen een tafeltje in een kleine ruimte waar nog twee andere tafels staan, beide eveneens bemand door een koppel. Een vaasje aan de muur met één bloem erin vormt de enige decoratie in het kleine zaaltje. Een vriendelijke Japanse bediende brengt ons meteen de drankenkaart. We zijn even in de war en zeggen dat we willen eten, waarop de drankenkaart vervangen wordt door de menukaart. Hierop valt weinig te kiezen: er zijn 2 menu’s, één van 50 en één van 70 dollar. We kiezen voor de grootste mét “sake pairing” (supplement van 34$). Hier dus geen aangepaste wijnen maar aangepaste sakés. En dit wordt een ware revelatie. Ik heb nooit geweten dat er in saké een al even grote diversiteit en schakeringen bestaan als in wijn. We krijgen niet minder dan 5 soorten geserveerd, gelukkig in kleine glaasjes.

NY 15.jpg

En dan het eten! Ook een ontdekkingstocht langs ongekende smaken en aroma’s, sommige een beetje vreemd, maar stuk voor stuk in perfecte harmonie met elkaar. We krijgen o.a. rode misosoep met tempura van Maitake paddenstoelen, traag gestoofde groentjes met gerookte sojasaus, een kroketje met Matsutake paddenstoel op een hibiscusblad, Hijike rijst met zwarte sesam, ... en verder bespaar ik u alle andere Japanse benamingen voor allerlei gekende en ongekende groenten, paddenstoelen en specerijen want vlees of vis komen hier niet op tafel. We sluiten af met Matcha thee met snoepjes. De donkergroene en schuimende thee wordt in een kleine portie geserveerd in een drinkkommetje en is zeer intens van smaak. Hij is in de thees wat de espresso is in de koffies: even nippen volstaat om je mond voor een hele tijd met het rijke aroma te vullen. Wat een sensatie. Onze hoge verwachtingen zijn nog overtroffen en onze horizon is vanavond alweer verruimd; we voelen ons op culinair gebied verrijkt. Dit zullen we niet gauw vergeten. Onze reisgenoten hadden ongelijk om niet mee te komen, al dient gevreesd dat zij niet zo zouden genoten hebben van deze keuken die mijlenver van onze tradities en smaken verwijderd is.

                                                                                                                                                                                         

De terugrit naar het hotel verloopt veel vlotter en sneller dan de heenrit want onze taxi neemt deze keer 1st Avenue en zet ons na amper 15 minuten bij ons hotel af. Het kost ons ook nauwelijks de helft van wat we bij de heenrit moesten betalen. Op Times Square gonst het natuurlijk nog van het leven. We hebben nog geen zin om te gaan slapen en stappen nog even m&m’s World binnen. Daar lopen we zowaar Cl en A tegen het lijf. Zij hebben samen met M en MA bij Remi gegeten en vonden het lekker. Het is bijna middernacht als we op onze kamer komen, zéér tevreden over een zeer gevulde dag en een schitterende afronding ervan. Morgen wacht ons een cruise op de Hudson River en een bezoek aan Brooklyn.

 

vorige                                                                  volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, new york, citytrip |  Facebook | |