27-01-12

Europese kunst in een Newyorkse villa

Banner NY.jpg

Dinsdag 11 oktober 2011 (1)

 

Onze citytrip zit er op, of beter gezegd: ons programma zit er op. Vandaag beschikken we wél nog over ruim een halve dag, want onze vlucht is pas om 18u25. Ik ben al vroeg wakker maar wacht toch tot 7 uur om op te staan. We pakken onze koffers en geven ze beneden in het hotel in bewaring tot deze namiddag. We hebben afgesproken dat vandaag iedereen zijn eigen weg gaat. Zo kunnen de anderen rustig nog wat shoppen terwijl wij nog wel een museum willen doen. Jammer genoeg is het MoMa gesloten op dinsdag, dus kiezen we voor The Frick Collection waarover we zeer veel goeds gehoord en gelezen hebben. Met de metro rijden we één station verder uptown tot 64th Street en we bevinden ons in Upper West Side in de buurt van het Lincoln Center.  Als we uitstappen kunnen we Central Park van west naar oost recht doorsteken om vlak bij het Frick uit te komen. We moeten echter eerst nog ontbijten, dus gaan we op zoek naar een deli. Op de hoek van Broadway en 46th Street stuiten we op de moderne Epicerie usa,new york,citytripBoulud, een recent geopende “eat-in and take-out market” van de Franse chef Daniël Boulud, die even verder Daniël uitbaat, één van de beste restaurants in New York. Van een onverwachte meevaller gesproken! ‘s Avonds wordt deze delicatessenzaak getransformeerd in een oesterbar ten behoeve van het opera- en theaterpubliek van het Lincoln Center, maar nu kan je er o.a. heerlijke Franse croissants, blue berry financiers en amandelcake eten. We nemen plaats op het terras en laten het ons smaken! Dit is een perfecte start van onze laatste dag in New York. Het is deze morgen iets meer bewolkt dan de vorige dagen, maar het is toch nog steeds vrij warm. En dan volgt een aangename ochtendwandeling dwars door Central Park naar de Upper East Side. De ochtendzon zet de bomen, die hun eerste herfstkleuren beginnen te vertonen, in een gouden glans, een ideale gelegenheid dus voor een laatste reeks mooie foto’s.  

 

Aan de overkant aangekomen, zijn we 10 minuten te vroeg voor The Frick Collection. Stipt om 10 uur schuiven we dus als één van de eersten het museum binnen. Het is ondergebracht in een usa,new york,citytripschitterende villa aan de rand van Central Park op de hoek van 5th Avenue en 70th Street. Staalmagnaat en kuntsverzamelaar Henry Clay Frick bouwde dit prachtige huis in 1913 om er zijn collectie in onder te brengen. Het museum is niet al te groot maar het bevat een unieke schat aan schilderijen van hoofdzakelijk Europese meesters. Zowel de Franse en Italiaanse als de Spaanse en Engelse schilderkunst zijn vertegenwoordigd met o.a. Monet, Renoir, Bellini, Titiaan, Goya, El Greco, Constable, Turner en vele anderen maar ook de Hollandse en Vlaamse meesters zoals Rembrandt, Vermeer, Rubens, Bruegel en Van Dijck zijn hier te bewonderen. Een ongelooflijke collectie! Momenteel loopt er ook een tijdelijke tentoonstelling met tekeningen van Picasso. Daarbij komt nog het ronduit prachtige huis met zijn veel marmer, donkerbruine lambriseringen en zijn schitterende overdekte binnentuin, die dit museum tot een echt pareltje en een absolute must maken. We zijn blij dat we hier op de valreep nog zijn binnengestapt. Het museum is niet al te groot zodat we na 45 minuten al terug buiten staan. We wandelen langs Madison Avenue en zijn vele exclusieve winkels terug naar Midtown. Hier vergaap je je niet alleen aan de etalages,

usa,new york,citytrip

maar ook aan het al even chique publiek. Ongetwijfeld lopen hier celebrities rond, maar wij kennen daar zo weinig van dat we ze ongetwijfeld niet zouden herkennen. Op de brede avenue stoten rood-wit gestreepte pijpen reusachtige stoomwolken uit. Dit fenomeen is typisch in het Newyorkse straatbeeld. Ik meen te weten dat de stoom van de electricteitscentrales komt die ondergronds wordt opgevangen en dient voor de verwarming van sommige gebouwen, maar ik ben er niet zeker van. Ik besluit om het even te vragen aan een politieman die dromend op een kruispunt staat rond te kijken. “Good question!” antwoordt hij, “Last week was even worse. I always wondered myself what it is for. And I have to breath it every day! I’m sure this is no good for my health!”  Dus nu weet ik het nog niet. (Later zoek ik het op het internet op en ik blijk gelijk te hebben).

 

vorige                                                              volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, new york, citytrip |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.