30-01-12

Nog enkele onverwachte meevallers

Banner NY.jpg

Dinsdag 11 oktober 2011 (2)

 

Bij 5th Avenue stappen we nog even binnen in de reusachtige speelgoedzaak van FAO Schwarz en kopen er wat snoep voor op het vliegtuig, heerlijke appelzuurtjes. Het draait inmiddels rond de middag en we besluiten voor een snelle lunch naar Carnegie Deli te gaan, de plek die we usa,new york,citytripdonderdag gemist hebben door de verkeerde deur binnen te stappen. Via 57th Street steken we door naar 7th Avenue en plots staan we voor Nobu 57, één van de restaurants van de beroemde Japanse chef. Het tweede gelukkige toeval van vandaag! De buitenkant is zeer eenvoudig en discreet, maar ons oog is geoefend in het vinden van restaurants. We willen graag eens een blik naar binnen werpen. Boven de bar hangen reusachtige Japanse sakevaten met grote en kleurrijke Japanse karakters. We besluiten hier een aperitiefje te drinken om eens rustig te kunnen rondkijken. Op een zeer geslaagde manier is hier de Japanse soberheid gecombineerd met de Amerikaanse grandeur. Jammer dat we niet genoeg tijd hebben om hier ook te lunchen, maar een klein hapje moet er toch bij kunnen. We bestellen elk twee kleine taco’s met yellow fin tuna, lobster, ceviche en kingcrab, zeer verfijnd, mooi gepresenteerd en zeer lekker, maar... zeer klein! Samen met twee galzen wijn moeten we 67 dollar usa,new york,citytripbetalen. Dat kan tellen voor een aperitief! We hebben natuurlijk nog honger en trekken dus toch nog naar Carnegie Deli, de juiste deze keer. Onmiddellijk is te merken dat dit één van de beroemdste deli’s is van New York. Het is er zeer druk, maar het restaurant beslaat diverse kleine kamertjes en er is dus plaats voor veel volk. In elk van de ruimtes zijn alle muren van boven tot onder volgehangen met gesigneerde foto’s van beroemdheden. usa,new york,citytripWe bestellen een sandwich pastrami en worden naar onze plaats geleid. We moeten plaatsnemen aan een lange tafel. Er heerst een rumoerige maar gezellige en sympathieke sfeer. Iedereen zit dicht op elkaar en dat leidt natuurlijk tot spontane gesprekken met de andere gasten. Op tafel staan kommetjes met dikke groene opgelegde augurken en dan komt onze sandwich... een hoge toren van tientallen laagjes pastrami. Gelukkig hebben we maar één portie besteld want met zijn tweeën krijgen we ze nauwelijks op. Lekker en vooral een hele belevenis!

 

Op het einde moeten we ons wat haasten om tijdig terug in het hotel te zijn en de anderen terug te vervoegen met wie we om 13u30 zijn afgesproken. Ik moet samen met M trouwens ook nog de vier (!) iPads uit de kluis gaan ophalen. M en MA zijn er al, maar er is wat paniek. Cl is haar vest onderweg kwijtgeraakt en samen met A is ze teruggegaan om ze te zoeken. Enkele minuten vóór halftwee komen ze opgelucht terug, de vest in de hand; ze hebben geluk gehad. Nu nog de iPads overladen in de handbagage en wachten op de shuttle van Nobles Luxury Transport die ons naar de luchthaven zal brengen.  Stipt om 14 uur arriveert het busje en we stappen in. Nu moeten we

usa,new york,citytrip

New York echt verlaten. We rijden nog een laatste keer langs Times Square, waar we nog een blik opvangen van de beroemde naked cowboy die met zijn gitaar en enkel gekleed in een minuscule slip, zomer en winter de toeristen vermaakt. En dan gaat het langs de autosnelweg naar Newark. Er is weinig verkeer en de rit, die volgens de concierge in het hotel gemakkelijk een uur kan duren, neemt amper een half uur in beslag zodat we om 14u30 al bij het luchthavengebouw aankomen. Het inchecken verloopt wat moeizaam omdat onze tickets niet gekoppeld zijn aan namen, maar de United-bediende blijft er kalm en vriendelijk bij en alles komt in orde.  Ook de controle verloopt vlot en is helemaal niet streng. We moeten wél onze schoenen uitdoen en ikzelf word er uitgepikt voor een at random extra controle. Die heeft evenwel niet veel om het lijf: even met een doekje over mijn handen wrijven en daarna over mijn bagage en alles is rond. Nu hebben we zeer veel tijd. Newark is een zeer uitgestrekte luchthaven met een modern en zeer net nieuw gedeelte. We doden de tijd met het gebruikelijke slenteren langs de winkeltjes en een drankje tot we om 17u40 eindelijk mogen instappen. Het duurt echter nog een hele tijd vooraleer we eindelijk het luchtruim in gaan want het luchtverkeer is ongelooflijk druk! Om de 30 seconden landt er een vliegtuig of stijgt er een op, soms zelfs twee naast elkaar. De vlucht verloopt voorspoedig. We krijgen onmiddellijk avondeten opgediend en meteen daarna val ik als een blok in slaap (met dank aan een slaappilletje) maar het is duidelijk dat de vermoeidheid van de voorbije week stilaan haar tol eist. In één trok slaap ik tot de lichten aangaan voor het ontbijt (d.w.z. een schamel broodje en een yoghurt). Ik heb 5 uren geslapen en zodoende is de vlucht voorbij vóór ik het besef. Om 7u40 landen we op Zaventem. Het is op zijn Belgisch zwaar bewolkt, er valt een “drizzle”. Het is 15 graden. We worden opgewacht door het taxibusje dat ons binnen de kortste tijd thuis brengt. Onderweg wordt niet veel meer gepraat. De vermoeidheid laat zich nu bij iedereen voelen. We zullen later nog eens moeten bijeenkomen om de herinneringen op te halen en te besluiten dat we een schitterende citytrip achter de rug hebben. Nu vooral eerst uitrusten.

 

vorige

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (2) | Tags: usa, new york, citytrip |  Facebook | |

27-01-12

Europese kunst in een Newyorkse villa

Banner NY.jpg

Dinsdag 11 oktober 2011 (1)

 

Onze citytrip zit er op, of beter gezegd: ons programma zit er op. Vandaag beschikken we wél nog over ruim een halve dag, want onze vlucht is pas om 18u25. Ik ben al vroeg wakker maar wacht toch tot 7 uur om op te staan. We pakken onze koffers en geven ze beneden in het hotel in bewaring tot deze namiddag. We hebben afgesproken dat vandaag iedereen zijn eigen weg gaat. Zo kunnen de anderen rustig nog wat shoppen terwijl wij nog wel een museum willen doen. Jammer genoeg is het MoMa gesloten op dinsdag, dus kiezen we voor The Frick Collection waarover we zeer veel goeds gehoord en gelezen hebben. Met de metro rijden we één station verder uptown tot 64th Street en we bevinden ons in Upper West Side in de buurt van het Lincoln Center.  Als we uitstappen kunnen we Central Park van west naar oost recht doorsteken om vlak bij het Frick uit te komen. We moeten echter eerst nog ontbijten, dus gaan we op zoek naar een deli. Op de hoek van Broadway en 46th Street stuiten we op de moderne Epicerie usa,new york,citytripBoulud, een recent geopende “eat-in and take-out market” van de Franse chef Daniël Boulud, die even verder Daniël uitbaat, één van de beste restaurants in New York. Van een onverwachte meevaller gesproken! ‘s Avonds wordt deze delicatessenzaak getransformeerd in een oesterbar ten behoeve van het opera- en theaterpubliek van het Lincoln Center, maar nu kan je er o.a. heerlijke Franse croissants, blue berry financiers en amandelcake eten. We nemen plaats op het terras en laten het ons smaken! Dit is een perfecte start van onze laatste dag in New York. Het is deze morgen iets meer bewolkt dan de vorige dagen, maar het is toch nog steeds vrij warm. En dan volgt een aangename ochtendwandeling dwars door Central Park naar de Upper East Side. De ochtendzon zet de bomen, die hun eerste herfstkleuren beginnen te vertonen, in een gouden glans, een ideale gelegenheid dus voor een laatste reeks mooie foto’s.  

 

Aan de overkant aangekomen, zijn we 10 minuten te vroeg voor The Frick Collection. Stipt om 10 uur schuiven we dus als één van de eersten het museum binnen. Het is ondergebracht in een usa,new york,citytripschitterende villa aan de rand van Central Park op de hoek van 5th Avenue en 70th Street. Staalmagnaat en kuntsverzamelaar Henry Clay Frick bouwde dit prachtige huis in 1913 om er zijn collectie in onder te brengen. Het museum is niet al te groot maar het bevat een unieke schat aan schilderijen van hoofdzakelijk Europese meesters. Zowel de Franse en Italiaanse als de Spaanse en Engelse schilderkunst zijn vertegenwoordigd met o.a. Monet, Renoir, Bellini, Titiaan, Goya, El Greco, Constable, Turner en vele anderen maar ook de Hollandse en Vlaamse meesters zoals Rembrandt, Vermeer, Rubens, Bruegel en Van Dijck zijn hier te bewonderen. Een ongelooflijke collectie! Momenteel loopt er ook een tijdelijke tentoonstelling met tekeningen van Picasso. Daarbij komt nog het ronduit prachtige huis met zijn veel marmer, donkerbruine lambriseringen en zijn schitterende overdekte binnentuin, die dit museum tot een echt pareltje en een absolute must maken. We zijn blij dat we hier op de valreep nog zijn binnengestapt. Het museum is niet al te groot zodat we na 45 minuten al terug buiten staan. We wandelen langs Madison Avenue en zijn vele exclusieve winkels terug naar Midtown. Hier vergaap je je niet alleen aan de etalages,

usa,new york,citytrip

maar ook aan het al even chique publiek. Ongetwijfeld lopen hier celebrities rond, maar wij kennen daar zo weinig van dat we ze ongetwijfeld niet zouden herkennen. Op de brede avenue stoten rood-wit gestreepte pijpen reusachtige stoomwolken uit. Dit fenomeen is typisch in het Newyorkse straatbeeld. Ik meen te weten dat de stoom van de electricteitscentrales komt die ondergronds wordt opgevangen en dient voor de verwarming van sommige gebouwen, maar ik ben er niet zeker van. Ik besluit om het even te vragen aan een politieman die dromend op een kruispunt staat rond te kijken. “Good question!” antwoordt hij, “Last week was even worse. I always wondered myself what it is for. And I have to breath it every day! I’m sure this is no good for my health!”  Dus nu weet ik het nog niet. (Later zoek ik het op het internet op en ik blijk gelijk te hebben).

 

vorige                                                              volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: usa, new york, citytrip |  Facebook | |