20-08-12

Vertrek in het holst van de nacht

banner andalusie.jpg

Zondag 15 april 2012 (1)

  

In het holst van de nacht om 2:45 uur loopt de wekker af, een onwezenlijk gevoel en het kost even moeite om me te realiseren waarom. Ach ja, vandaag vertrekken we naar Zuid-Spanje en over een uurtje worden we door Begonia Reizen opgehaald. Alles is klaar maar er rest toch geen tijd om te treuzelen en we slaan voor vandaag douche en ontbijt over. Om 3:30 uur precies stopt het busje voor de deur en de vriendelijke en praatgrage chauffeur verontschuldigt zich nogmaals voor het vroege uur. Hij is ons dankbaar omdat we bereid waren een half uur te vervroegen om een andere klant ter wille te zijn. Zo vertrekken we op een donkere en kille zondagochtend richting Zaventem. Op de snelweg is er meer verkeer dan je zou verwachten en in de buurt van de luchthaven is het zelfs behoorlijk druk! In de nieuwe incheckhall voor chartervluchten, bijna uitsluitend Jetair en Thomas Cook, is er zowaar al een hele massa volk verzameld. De vluchten gaan nagenoeg allemaal naar Spanje, Turkije en andere populaire toeristische bestemmingen.  We checken in voor de Jetair vlucht naar Malaga en gaan eerst op zoek naar een ontbijt. Een simpel croissantje met koffie kost ons niet minder dan 10 Euro per persoon! Daarna kunnen we enkel wat rond lummelen want de meeste winkeltjes gaan pas om 7 uur open. Aangezien we op onze goedkope vlucht niets te eten of te drinken krijgen, kopen we nog een Twix en een fruitsapje voor onderweg en om 6:55 uur, stipt op tijd, wordt ons geduld beloond en kiest ons vliegtuig het luchtruim voor een vlucht van een kleine 2,5 uren.

 

De weersvooruitzichten voor vandaag in Malaga zijn niet zo schitterend: zwaar bewolkt en frisjes en later zelfs wat regen. De volgende dagen kondigen zich echter zonniger aan. Afwachten. De piloot kondigt net voor het landen 20° aan, maar in werkelijkheid voelt het eerder als 12°… Het is wel vrij zonnig maar er staat een strakke koude wind. Het is vrij druk op de luchthaven en we halen meteen onze huurauto af. Het is een splinternieuwe (amper 3.000 km op de teller) zwarte Citroën C4. We moeten even terug om een kras op de zijvleugel te melden en om 10:50 uur zijn we eindelijk op weg. We zijn even in verwarring door de gewijzigde nummering van de autosnelweg (MA20 ipv E15) maar nadat we onze gps geïnstalleerd hebben, geraken we snel op de goede weg. Paul was zo vriendelijk om ons zijn gps uit te lenen en we ondervinden er al meteen het nut van. Vandaag moeten we tot Granada, zo’n 150 kilometer. We volgen de kustlijn in oostelijke richting tot Vélez Malaga en trekken daar het binnenland in. Een mooie kronkelende weg leidt ons door de bergen langs Vinuela tot Alhama de Granada. Hoe hoger we stijgen, hoe kouder en grijzer het wordt. De auto is comfortabel en bolt prima! Er is weinig bewoning onderweg, laat staan eetgelegenheden, dus houden we halt in Alhama aan Restaurante San Marcos dat er treffelijk uitziet. We zitten hier op een hoogvlakte en de thermometer geeft amper 5° aan. Spanje, Andalusië, MalagaIn het ruime restaurant brandt gelukkig de open haard en we krijgen een tafeltje vlak bij, of beter gezegd bijna ìn de haard. Het gevolg is dat we aan de ene kant zeer warm en aan de andere kant ijskoud hebben. Het is algemeen geweten dat in dit geval het gemiddelde niet echt speelt. Wij zijn de enige klanten in het restaurant en aan de toog zitten drie mannen hun zondags aperitiefje te drinken. Bij een glas rode wijn met lekkere groene olijven (naar goede Spaanse gewoonte niet in de olie maar in eigen vocht) bestuderen we de kaart en we moeten meteen onze Malaga-Granada Ca (11).JPGbeperkte kennis van het Spaans even opfrissen: vaca is runds, cerdo is varken, ternera kalf en cordero lam. We kiezen voor één ‘entremesa variados’ en één ‘plato de San Marcos’, een keuze van streekgerechten zoals migas, huevo frito, taco de lomo, chorizo en morcilla (bloedworst). Het is allemaal eenvoudige kost maar de porties zijn reuzegroot en alles smaakt zeer lekker! Vooral de migas is nieuw voor mij. Het is een typische volkse schotel, die in de Spaanse bergstreken veel voorkomt omdat de ingrediënten stuk voor stuk goedkoop zijn: gebakken broodkruim waaronder fijngehakte groenten en vlees gemengd zijn. Niet slecht. Na het eten houden we halt in het dorpje voor een korte wandeling. Het is best een mooi bergdorpje en vanop het plateau aan het kerkje hebben we een panoramisch uitzicht over de omgeving: een diepe rotskloof en in de verte bergtoppen die zowaar met een laagje poedersneeuw bedekt zijn. Het is 14:15 uur als we onze tocht verder zetten. Zo’n 50 kilometer voor Granada komen we in een hevige regenbui terecht. Het kwik zakt opnieuw tot 5°C. Het is hier kouder en natter dan thuis… wie had dat verwacht? 

 

vorige                                                                  volgende

08:31 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, andalusië, malaga, alhama de granada |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.