28-08-12

Albaicin, de oude Arabische wijk

banner andalusie.jpg


Maandag 16 april 2012

  

Ik word pas wakker om 8:30 uur en C zou nog doorslapen, maar dat kan niet want we willen vandaag Granada grondig verkennen. We zijn duidelijk de laatsten aan het ontbijt. De bediening is bijzonder traag maar het ontbijt zelf is oké. Ik wil de gps instellen, maar dat lukt niet. Ook wanneer ik Paul opbel om hulp te vragen, komen we er niet uit. Op het schermpje verschijnt steevast Brussel als ons vertrekpunt. We hebben echter geen tijd om ons daar nu verder om te bekommeren want het is al 10:00 uur en we moeten eerst nog naar de Servi Caixa om onze tickets voor het Alhambra voor morgen op te halen. Het Alhambra is één van de drukst bezochte plaatsen van Spanje en je moet dus vooraf reserveren. Dat hebben we vorige week thuis via het internet gedaan en tot onze verrassing was alleen nog morgenvoormiddag mogelijk. Aan de Servi Caixa staat een automaat waar we onze tickets vruchteloos proberen op te vragen. Na diverse pogingen laten we een paar Nederlandse toeristen proberen, maar het lukt ook hen niet. Dan maar aanschuiven aan het loket en met de hulp van een bankbediende lukt het uiteindelijk toch. Het is 10:30 uur als we eindelijk ons bezoek aan Granada kunnen aanvatten. De zon schijnt maar het is koud! Via het stadscentrum en de Plaza Nueva wandelen we naar de Paseo de los Tristes, die Granada Ca (126).JPGkronkelt langs een kabbelend riviertje met een paar schilderachtige bruggetjes en ons brengt tot aan de voet van de heuvel waar bovenop het Alhambra troont. Links van ons ligt het Albaicin, de oude Moorse wijk, die we deze namiddag wensen te bezoeken. Langs de paseo liggen enkele fraai versierde gevels van een palacio, een casa of een kerk. Zéér mooi, dus… veel foto’s! Op het einde verbreedt de promenade zich tot een pleintje waar de blauwe regen en de roze bloesem duidelijk maken dat de lente wel degelijk is ingetreden. Van hieruit heb je een schitterend zicht op het majestueuze Alhambra, hoog op de heuvel en schitterend in de zon tegen de helblauwe hemel. Het weer is inderdaad beter geworden, maar het is nog steeds frisjes. spanje,andalusië,granadaHier vertrekt een pad dat via met keien geplaveide lange trappen tot aan het Alhambra leidt, 33 minuten klimmen staat er. We beginnen er aan en het is een flinke klim! Onze conditie kon beter, maar toch staan we na een 20-tal minuutjes helemaal boven. Het is amper middag en we bedenken dat het misschien wel mogelijk moet zijn om vandaag al het Alhambra binnen te komen met onze tickets voor morgen. Er staat een rij wachtende toeristen maar wij moeten maar even aanschuiven want de reservaties hebben voorrang. Maar we komen er niet in. Er staat niets anders op dan morgen terug te komen zoals gepland. Dus maar terug naar beneden. Het is intussen behoorlijk warm geworden want de zon staat hoog en brandt. We zoeken dus al de schaduw op. Wie had dat gisteren en deze ochtend gedacht? 

 

Als we beneden komen, vatten we meteen een nieuwe klim aan, deze keer naar Albaicin, de oude Arabische wijk op de tegenoverliggende heuvel. De meeste restaurants blijken gesloten, maar we hebben toch geen honger. Op een stemmig groen pleintje achter de kerk treffen we enkele aantrekkelijke terrasjes. We besluiten even uit te rusten op het terras van Bar Pañero en bestellen een fris glas witte wijn. We krijgen er een klein bordje paella bij als hapje en dat lijkt ons spanje,andalusië,granadavoldoende als lunch. Het kost ons slechts 5 euro… Intussen komen er steeds meer wolken opzetten en regelmatig verdwijnt de zon maar de temperatuur is heerlijk. We wandelen nu de schilderachtige straatjes in met hun witgekalkte huisjes en muren, vele bloemen en hier en daar een mooie doorkijk naar de vallei en het Alhambra. We komen aan de gezellige Plaza Larga (helemaal niet zo groot als de naam doet vermoeden) met zijn terrasjes, bars, winkeltjes, balkons met traliewerk, kleurrijke potten in keramiek en sinaasappelbomen. We wandelen verder straatje op en af op zoek naar de Mirador de San Nicolás. Hier hebben zich heel wat toeristen verzameld

spanje,andalusië,granada

want dit is wellicht de plek met het mooiste panorama van de stad: het Alhambra in zijn volle glorie met daarachter de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Hier kan je uren zitten kijken en genieten. Dat doen we dan ook op één van de ruime terrassen in het zonnetje. Het is moeilijk om een plekje te vinden maar we hebben geluk en vleien ons neer bij een heerlijke koffie en een warme chocolademelk. spanje,andalusië,granadaLangs de smalle winkelstraatjes Calderia Nueva en Vieja wandelen we terug richting stad. De vele Marokkaanse winkeltjes met hun kleurrijke stofjes, keramiek en lantaarns bieden een levendig spektakel en we wanen ons bijna in Marokko.  Dat doen we helemaal wanneer we de Teteria del Bañuelo binnenstappen om er een thee te drinken. Het is één van de oudste en meest authentieke theehuizen van Granada. Alles is in zonnige kleuren geschilderd, blinkende keramiektegeltjes tegen de muur, een fonteintje, kleine tegeltafeltjes en banken met een heleboel kussens, waterpijpen, kortom:  Marokko! Hier bestel je niet zomaar een thee. Er is een (tot op de draad versleten) kaart en het is niet makkelijk om een keuze te maken. We nemen respectievelijk een infusie van anijs en een van azahar of oranjebloesem en bestellen er een taartje met dadels en amandelen bij en eentje met amandelen en citroen. Heerlijk en wat een sfeer!

 

Het is intussen  16:15 uur geworden, dus tijd om af te dalen naar de stad. Langs het riviertje en de Plaza Nueva komen we terug in de buurt van de kathedraal, waar het minder druk is dan gisteren. We gaan net zoals gisteren langs restaurant Cunini, maar die blijken nog steeds gesloten. We lopen nog even door de winkelstraten waar C een heuse slappe lach krijgt als ze de ouderwetse en potsierlijke babykleertjes in de etalages ziet. De zo mogelijk nog meer protserige bruids- en feestkledij voor volwassenen moet trouwens niet onderdoen! Om 18:00 uur zijn we terug op onze hotelkamer en… nog steeds is er van de beloofde cava geen spoor. Ik besluit nog eens te gaan polsen aan de receptie en daar beloven ze dat die voorzien is tegen 18:30 uur. “Of willen jullie hem nu?”. En inderdaad er wordt een groot dienblad afgeleverd met een grote fles cava in een ijsemmer, twee glazen en een verse fruitmengeling, mooi geschikt op een leisteen. We laten het ons smaken en laten nog een slokje cava voor vanavond. Intussen regel ik de electronica (opladen van de nodige batterijen) en zet ik even de tv aan. Welgeteld één zender: Canal Sud waar natuurlijk niets interessants op te zien is. Dan maar overgeschakeld op het radiokanaal met flamencomuziek teneinde de sfeer nog wat op te drijven. Een verkwikkende douche en nog wat lezen en om 20:00 uur trekken we opnieuw richting stad. Als blijkt dat Cunini (het enige sterrenrestaurant in de buurt) nog steeds gesloten is, hebben we even een probleem maar uiteindelijk komen we toch terecht op de Plaza Rib Rambla in Restaurante Centro de Granada: nieuw, trendy en stijlvol én een goede keuken. Op de gegrilde dorade en het geconfijte melkvarken valt niets aan te merken. Als we om 22:00 uur buitenkomen besluiten we af te zien van de geplande avondwandeling naar de Paseo del Darro voor een zicht op het Alhambra by Night. We zijn te moe en keren terug naar het hotel, de koffers pakken en nog een glaasje cava… We kijken terug op een mooi bezoek aan Granada. We besluiten dat je de stad niet gezien hebt zonder een bezoek aan het Albaicin en eigenlijk moet morgen het hoogtepunt nog komen: het Alhambra.


vorige                                            volgende


 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, andalusië, granada |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.