04-09-12

Ùbeda

spanje, andalusië, baeza, ubeda


Woensdag 18 april 2012

 

We hebben geslapen tot 8:30 uur! De hemel is grijs en het heeft vannacht geregend. De voorspellingen van Meteovista zijn 25% kans op regen vandaag en voor morgen in Cordoba zelfs 75%. Ik had in Andalusië anders verwacht… We krijgen een zeer uitgebreid ontbijtbuffet voorgeschoteld, maar alles is vooraf bereid, dus vaak hard en droog, vooral het brood. Bovendien is er meer zoet dan zout en daar hou ik niet zo van. We rijden naar Ùbeda vandaag, de stad die meestal in één adem genoemd wordt met Baeza. Ze ligt op amper 8 kilometer en is een stuk groter dan Baeza. Ook zij staat op de Unescolijst van Werelderfgoed. Maar eerst moeten we ons uit de garage wurmen en door de smalle straatjes van Baeza en dat is geen sinecure. Onze Citroën C4 is geen superkleine auto en inderdaad algauw zitten we in een smalle doorgang vast. Ik heb enkel de keuze welke van de twee spiegels (weliswaar ingeklapt) ik zal schrammen. De schade valt mee en hopelijk zeggen ze er bij de verhuurfirma niets van. We zien wel. De hemel is zeer grijs en het is ronduit koud, maar voorlopig is het nog droog. In Ùbeda is het moeilijk om een parkeerplaats te vinden maar uiteindelijk vinden we toch een ondergrondse parking. Als we buitenkomen is het een beetje moeilijk om ons te oriënteren maar met de hulp van een paar voorbijgangers vinden we toch de Plaza Don Pedroen de Toeristische Dienst waar we een degelijk stadsplan krijgen. We hebbern nu een duidelijker zicht op het historisch centrum en wandelen van het ene mooie plein naar het andere. Dit is echt een prachtige stad: huizen met mooie portieken en monumentale deuren, prachtige kerken en palacios, meestal in renaissancestijl. We slenteren

spanje, andalusië, baeza, ubeda

door de stad en maken foto’s. Af en toe waait er een koude wind en ook de zon laat zich eventjes zien maar het blijft gelukkig droog. We wandelen straatje in en uit en het valt me op dat ook in de voormiddag de meeste winkels gesloten zijn. Ik vraag me af wanneer die dan wél open zijn? We bezoeken de Sacra Capilla del Salvador, hét symbool van Ùbeda. De kapel herbergt de grafkelder van don Francisco de los Cobos, die zich met deze kapel wou verheffen boven het gewone volk. Het altaarkoor is overdadig versierd met verguld smeedwerk, overdreven en helemaal niet verfijnd. De sacristie is zeer speciaal. Hier heeft Cobos de uiteenlopende visies van het christendom en de Romeinse keizer Augustus op het geluk en het hiernamaals laten uitbeelden. Ondanks de vele verbodsbordjes worden hier foto’s à volonté gemaakt, dus ook wij laten ons niet onbetuigd. Als we buitenkomen wandelen we via de Plaza del Primero de Mayo naar de Casa Mudéjar waar het archeologisch museum is ondergebracht. Het museum is niet groot, maar wél interessant. Je kan er archeologische vondsten bewonderen uit zowel de prehistorie en de middeleeuwen als uit de tijd van de Romeinen en van de Muselmannen.

 

’s Middags gebruiken we een goedkope (slechts 15 euro) lunch in het Méson Navarro. Het interieur valt wat tegen, maar het eten kan ermee door, al is de migas minder lekker dan die van zondag en de varkensribbetjes een beetje zwartgeblakerd. Aan een ander tafeltje doet een Italiaanse spanje,andalusië,baeza,ubedatoeriste alsof ze nog nooit zo lekker gegeten heeft… moeilijk te begrijpen! We nemen rustig onze tijd en bestellen nog een dessert, lekker maar zeer zoet en zwaar. Het anijsdrankje achteraf doet alles echter een beetje beter verteren. Het is 15:00 uur als we het restaurant verlaten en we wandelen nog even door de stad naar het Hospital de Santiago om vervolgens terug naar Baeza te rijden. Om 16:30 uur parkeren we onze auto opnieuw in de garage van het hotel en vertrekken voor een tweede bezoek aan Baeza. We beginnen bij de kathedraal, mooi maar niet sensationeel. Het museum bevat vooral enkele prachtig geborduurde kerkgewaden. Daarna springen we nog even binnen in de oude leslokalen van de voormalige universiteit en in een winkeltje van olijfolie waar de keuze zo groot is, dat we door het bos de bomen niet meer zien en niet tot kopen komen. Om 18:00 uur zijn we zo moe dat we even wat uitblazen op een bankje om de drukte wat te bekijken. De winkels gaan nu pas open, maar sluiten alweer de deuren om 20:30 uur. Er staat een koude wind en we houden onze fleece goed dichtgeknoopt, maar na een halfuurtje wordt het ons toch te koud en we keren naar het hotel terug. We hebben geen honger maar alleen al om de avond door te brengen, trekken we er toch op uit. Het dichtstbijzijnde restaurant is de Torre Al Bayyassa op amper 100 meter van ons hotel.  Even de kou trotseren en dan hopen op een gezellig warm restaurantje. Het is echter heel koud in het gezellige eethuisje maar onmiddellijk wordt de gasverwarming aangestoken. We zijn de enige gasten. We beperken ons tot een salade die verrassend fris en lekker is, en de porties zijn reuzegroot. Hoog in de hoek van het restaurant hangt een tv waarop de Champions League match tussen Chelsea en Barcelona gevolgd wordt door de baas en de bazin. Tussen de happen door kan ik ook een beetje volgen, maar om 21:30 uur houden we het toch voor bekeken en keren we terug naar de kamer. Hier kan ik nog de tweede helft van de match bekijken en C kruipt meteen onder de warme wol.


vorige                                               volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, andalusië, baeza, ubeda |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.