31-08-12

Van Granada naar Baeza

spanje, andalusië, granada, jaèn, baeza


Dinsdag 17 april 2012

 

Vandaag staat de rit van Granada naar Baeza op het programma, maar deze voormiddag bezoeken we eerst het beroemde Alhambra want vorige week waren er al geen tickets meer beschikbaar voor gisteren. Als we om kwart na acht vertrekken is het koud (slechts 7°C) maar de hemel kleurt volledig blauw en algauw warmt het op tot aangenamere temperaturen.   Tot onze grote opluchting doet de gps het tòch en zonder moeite vinden we het Alhambra waar het wèl zoeken is naar de inrit van de parking. We kunnen meteen naar binnen maar het is toch nog een hele wandeling naar de Palacios Nazaries of de Nasridenpaleizenwaar ons bezoek begint. We moeten nog wachten tot

spanje, andalusië, granada, jaèn, baeza

9:30 uur vooraleer we binnen mogen want de tickets zijn hier getimed. In afwachting genieten we van het heerlijke zonnetje en van het mooie uitzicht over de stad. De gebouwen van het Alhambra liggen er mooi bij tussen de bloeiende bomen en de eerste bloemen. En dan stappen we de poort binnen en staan meteen middenin de Moorse pracht. De paleizen zijn adembenemend mooi met hun Moors stucwerk fijn als kant, witmarmeren vloeren, elegante zuiltjes en sierlijke rondbogen, binnenplaatsjes met fonteinen en kanaaltjes. We waren hier in 1986 al geweest maar toch zijn we opnieuw overweldigd door al dit moois. Alleen jammer dat restauratiewerken hier en daar het zicht ontsieren. Zo krijgen we de beroemde leeuwenbeelden van de fontein in de Palacio de los Liones helemaal niet te zien. Het weer is ideaal, ook voor de foto’s. Zoals gevreesd kon worden maken we er weer veel te veel. Wat gaan we daar achteraf allemaal mee doen? Na de paleizen volgen de tuinen. Tussen de palmbomen en langs metershoge gladgeschoren hagen wandelen we naar het Generalife, het kleine elegante zomerpaleis met zijn mooie tuin en waterpartijen. In sierlijke boogjes omhelzen de waterstralen van de fonteintjes elkaar vooraleer ze zich klaterend in het kanaaltje storten dat naar het paleis leidt. Van hieruit heb je ook een mooi uitzicht op de paleizen van het Alhambra, en de vallei met aan de overkant Albaicin, de charmante Arabische stadswijk die we gisteren bezochten. Een enthousiaste groep Koreaanse toeristen maakt nog veel meer foto’s dan wij. We kunnen moeilijk afscheid nemen en blijven nog een tijdje in de tuinen rondwandelen, maar om 12:00 uur is het toch tijd om te vertrekken. We hebben immers nog een hele rit voor de boeg.

 

We stellen de gps in op Baeza en die geeft 139 kilometer aan en 1 uur 40 minuten. We zullen ons dus niet echt moeten opjagen. Hij leidt ons weg van de stad, de bergen in en we komen vrij dicht spanje, andalusië, granada, jaèn, baezabij de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. De weg is smal en plots niet meer verhard zodat we voortdurend moeten laveren tussen de diepe putten en scherpe stenen. Waar gaat dit heen? Wanneer Erna (zo noemen we de Hollandse gps-stem) ons sommeert om links af te slaan op een nòg smaller weggetje, zijn we helemaal “van de kaart”. We besluiten nog even verder te rijden en komen op een kruispunt waar een taxi geparkeerd staat. De chauffeur en de twee klanten staan het landschap te bewonderen. De chauffeur bevestigt ons dat de weg zo nog een vijftal kilometer verder gaat, maar raadt ons aan terug te keren want we riskeren onze auto kapot te rijden. Dank u, Erna! Er zit dus niets anders op dan terug af te dalen naar het stadscentrum en dan maar de wegwijzers te volgen i.p.v. de gps. Het is 13:00 uur precies als we de oprit van de autostrade naar Jaén bereiken. We hebben besloten om daar even te stoppen want er is een mooie kathedraal te bewonderen en misschien lukt het wel om er te lunchen. Het is een rit van 90 kilometer langs een mooie autostrade, kronkelend door de bergen. De besneeuwde toppen zijn nooit ver weg en overal zijn de uitgestrekte heuvelflanken beplant met strak opgelijnde olijfbomen, er komt geen einde aan. Het is niet te bevatten hoeveel bomen hier wel staan en hoeveel duizenden (miljoenen?) liter olijfolie die wel moeten opbrengen. En wie plukt dat allemaal?

 

spanje, andalusië, granada, jaèn, baezaTegen 14:00 uur bereiken we Jaén. We rijden zonder problemen naar het centrum tot vlak bij de kathedraal en gaan eerst op zoek naar iets eetbaars. De zon brandt en we zijn blij een terrasje te vinden in de schaduw. Na het eten trekken we naar de kathedraal: een mastodont met twee trotse torens en een pralerige barokke voorgevel. De kerk gaat echter pas om 17 uur open, dus we zullen het moeten stellen met de buitenkant.  Verder lijkt er in het stadje niet veel te beleven en er is zeer weinig volk op straat, maar ja we zijn nu eenmaal in het land van de siësta… We wandelen door de verlaten winkelstraat die mooi geplaveid is met bruinrode marmer die in de zon ligt te blinken. Behalve een zeer sfeervolle authentieke taberna met azulejos en oude foto’s van flamencozangers aan de muur (Jaén is o.a. een centrum van de flamenco) en hammen aan het plafond is er niet veel te zien. Jammer dat we dit niet geweten hebben want hier zou het leuker geweest zijn om te eten. Misschien een gemiste kans?

 

Om 15:45 uur zijn we terug op weg naar onze eindbestemming van vandaag: Baeza. Het is nog maar amper 48 kilometer rijden en al gauw bereiken we het stadje dat bekend staat om zijn mooie renaissancegebouwen. Ons hotel Puerta de la Luna ligt midden in het historische centrum in een smal steegje. Het is even mikken met de auto, vooral om de smalle garagepoort in te rijden, maar het lukt zonder schrammen. Het hotel zelf is mooi. Aan de buitenkant is er nauwelijks iets van te zien maar binnenin kom je in een stijlvol oud gebouw met een mooie tuin met zwembad. Daarvoor is het echter nog wat te koud. Bij de receptie vragen we om een upgrade van de kamer (volgens de Caractèrebrochure mogelijk indien beschikbaar). Zonder op onze vraag te antwoorden geeft de receptionist ons de sleutel en het is ons helemaal niet duidelijk of we al dan niet een upgrade hebben gekregen. De kamer is in ieder geval zeer ruim en dat is ook de badkamer. Net zoals op de meeste van onze andere etappes, zullen we ook hier tweemaal overnachten. We trekken er meteen op uit om het stadje te verkennen. Het is zonnig en een heerlijke 20° warm. Baezais een eerder klein oud stadje met een prachtig historisch centrum. Op het pleintje vòòr de kerk staat een mooie fontein en de omliggende straatjes zijn zeer schilderachtig. Door de vele

spanje, andalusië, granada, jaèn, baeza

renaissancegebouwen is de sfeer eerder Italiaans dan Spaans. Het stadje is opgenomen op de lijst van Erfgoed van de Menselijkheid van Unesco. We hebben morgen nog wel de tijd om alles wat uitgebreider te verkennen en nu hebben we vooral dorst. Dus eerst op zoek naar een terrasje. Op de grote Plaza de la Contitucion zijn er enkele terrasjes en restaurants, maar ze ogen weinig aantrekkelijk. We besluiten om vanavond maar in het hotel te eten en hopen morgen iets beters te vinden. Nu nemen we toch maar plaats op één van de verlaten terrassen en bestellen een glas witte wijn. Het is heerlijk in de late avondzon. Ik draag overigens voor het eerst deze reis korte mouwen, maar algauw wordt het toch te fris en heb ik nood aan een pullover. Om 19:30 uur beëindigen we onze wandeling en trekken terug naar het hotel. Op de kamer laad ik de foto’s van de eerste dagen over op mijn harde schijf. Het zijn er al 697 en C heeft er 325, samen dus al meer dan 1.000 in drie dagen. We gaan toch een beetje moeten temperen, vooral ik. Tegen 20:30 uur gaan we naar restaurant La Pintada van ons hotel. Het blijkt een kil en ongezellig restaurant met een sture bediening en het eten valt ook tegen. Om 22:30 uur zijn we terug op de kamer. De slaap zal deugd doen! Morgen hebben we veel tijd, dus vanavond zetten we de wekker niet.

 

vorige                                                       volgende

08:02 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, andalusië, granada, jaèn, baeza |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.