08-09-12

Een Romeins bad

 

spanje,andalusië,cordoba


Donderdag 19 april 2012 (1)

 

Het is deze morgen nog grijzer dan gisteren! Het heeft vannacht een flinke bui gedaan en vandaag ontsnappen we waarschijnlijk niet aan de regen! Na een verkwikkend ontbijt –er lagen zowaar onze lievelingskoekjes uit Ikea op- vertrekken we richting Córdoba. Er is weinig verkeer op de autosnelweg en het landschap verandert stilaan: de heuvels veranderen in zachte glooiingen en we zien steeds minder olijfbomen. In het begin zijn er wel nog een paar grote olijfoliefabrieken die al van heel ver herkenbaar zijn aan de grote witte rookpluim die ze uitstoten. Is dat veroorzaakt door spanje, andalusië, cordobade warme persing of door het verbranden van de pitten, ik weet het niet. Af en toe vallen er enkele regendruppels maar hoe dichter we bij onze bestemming komen, hoe meer blauw er in de lucht komt. Het is precies 12 uur als we na 130 kilometer rijden in Córdoba arriveren. Het is even zoeken naar ons hotel want een haperende gps en de vele straten met éénrichtingsverkeer spelen ons parten. Na een kwartiertje bereiken we toch het Palacio del Bailio, een vijfsterrenhotel van de Hospes keten. We worden er zeer vriendelijk ontvangen maar onze kamer is nog niet klaar. De receptionist geeft ons enkele tips voor een leuk restaurantje of tapasbar voor de lunch en we trekken meteen de stad in. Voor onze auto en de bagage wordt gezorgd. De temperatuur ligt meteen 10 graden hoger dan deze morgen: een aangename 17 à 18 graden. Ondanks de dreigende wolken blijft het droog, maar we nemen voor de zekerheid toch maar een regenjas mee. Dit is een heel andere stad dan Granada: verzorgde winkelstraten, leuke steegjes met nette huizen, wit gekalkt maar allemaal opgefleurd met een kleurig biesje, meestal geel. Talloze appelsienboompjes zorgen niet alleen voor een groene en oranje toets maar verspreiden ook een heerlijke geur. Het valt ons op dat de sinaasappelbomen terzelfdertijd bloesem en rijpe vruchten dragen, waarschijnlijk het hele jaar door. De winkels zijn nog open tot 13:30 uur en op de Plaza San Miguel heerst dan ook nog een grote drukte. In de nabijheid van het plein gaan we op zoek naar de Taberna San Miguel, één van de oudste en meest gekende tapasbars van de stad. We komen binnen in een oude taverne met een soort overdekte binnenkoer die rondom getooid is met oude

spanje, andalusië, cordoba

affiches, schilderijen en foto’s van toreadors en ruiters. Overal staan plastieken bloemen en antieke prularia zoals een oud kasregister, een oude tv, tegelsteentjes met spreuken, lookstringen en koperen pannen. Er is geen plekje onbenut. Echt de moeite van een bezoek waard, maar de belangrijkste reden blijft toch de kaart met een zeer uitgebreide keuze aan tapas en streekgerechten. We kiezen voor een viertal bordjes: chipirones (inktvis), boquerones fritos (ansjovis), tortilla (omelet met aardappel) en patatas bravas (gefrituurde aardappelen in pikante tomatensaus). De versgebakken broodjes zijn in een leuk papiertje verpakt. Gelukkig hebben we van alles maar een halve portie besteld want hiermee zijn we meer dan zoet. De Rioja tinto de la casa smaakt er voortreffelijk bij. We prijzen ons zeer gelukkig met het advies van onze receptionist, want zelf hadden we deze plek waarschijnlijk niet gevonden.

 

Om 14:30 uur melden we ons terug aan bij Hotel Palacio del Bailio en we krijgen meteen een rondleiding in het schitterende en uitgestrekte hotel. Het paleis dateert uit de 16e eeuw en is geklasseerd als cultureel erfgoed. Op een zeer geslaagde manier zijn hier strakke moderne toetsen toegevoegd aan een eeuwenoud gebouw. Alles ademt ruimte en frisheid uit. Pronkstuk is een schitterende salon en bibliotheek met indrukwekkende moors gedecoreerde muren en plafond. Ook het restaurant is van historische waarde: één muur bevat authentieke Romeinse muurschilderingen en onder de glazen vloer zie je de resten van een Romeinse villa. Onze kamer ligt in het achtergebouw en daarvoor moeten we door de aangename tuin met palm- en appelsienbomen en zwembad wandelen. We zijn onder de indruk!  Onze kamer is ruim en ultramodern: een donkere parketvloer, muren met een speciale verftechniek behandeld en een spanje, andalusië, cordobabadkamer met glazen wanden. Op het bed liggen enkele verse rozenblaadjes gestrooid. Ik keer even naar de receptie terug om de wifi-code op te vragen en om te reserveren voor de Bodyna of spa. Onder het hotel is er namelijk nog een écht Romeins bad in gebruik dat dateert uit de 1e eeuw vòòr Christus! Aangezien het er op dit uur waarschijnlijk rustig is, raadt de bediende ons aan om er meteen heen te gaan. Dit wordt een aparte belevenis. We hebben de ruimte inderdaad helemaal voor ons alleen. Het bad bestaat uit een lang smal zwembad in een gewelfde gang en drie kleine vierkante baden: normaal, heet en koud. Het is de bedoeling om je hierin afwisselend onder te dompelen en vervolgens een baantje te trekken in de zwemgang. In heel de ruimte is het vrij donker en veel te warm. We houden het dan ook vrij snel voor bekeken en trekken naar de kamer om ons klaar te maken voor de stad en het diner.


vorige                                   volgende

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, andalusië, cordoba |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.