12-09-12

De beroemde Mezquita van Còrdoba

banner andalusie.jpg

Donderdag 19 april 2012 (2)

 

Als we voor een tweede verkenning de stad intrekken zitten we al in de late namiddag. Door de gezellige smalle straatjes van La Juderia, de oude jodenwijk, trekken we naar de kathedraal of La Mezquita, dé beroemdste bezienswaardigheid van Còrdoba. Het is een imposant bouwwerk, ook aan de buitenkant: lange buitenmuren en een hoge ranke toren. In de toeristenzone is het nog tamelijk druk, maar misschien is het nu wel het moment voor een bezoek, o.w.v. het eerder grijze weer maar vooral omdat op dit late uur de meeste dagtoeristen al vertrokken zijn. Als we de immense ruimte binnentreden, blijkt dat we gelijk hebben: we zijn er nagenoeg alleen. De Mezquitais een Moorse moskee die omgebouwd is tot een katholieke kerk. Meteen staan we in een labyrinth van zuilengangen met hun overbekende rood-wit gestreepte rondbogen, veel

spanje,andalusië,cordoba

uitgestrekter dan ik me had voorgesteld maar ook véél indrukwekkender. Wat een schoonheid! Er hangt een mystieke sfeer die nog versterkt wordt door het avondlicht dat door de schaarse vensterramen naar binnenvalt. We nemen natuurlijk ontelbare foto’s al is er daarvoor misschien net iets te weinig licht. De zuilengangen leiden ons naar het immense koor.  Hier ontmoeten de Moorse en katholieke kunst elkaar in een opmerkelijke harmonie. De uitbundige Moorse versieringen sluiten wonderwel aan bij de overdadige barok van het altaar en de twee indrukwekkende orgels. Dit is enig in de wereld en wellicht de mooiste kathedraal die we tot nu spanje,andalusië,cordobatoe gezien hebben, maar het is vooral de sfeer die onvergetelijk is. Als we buiten komen, is de hemel dreigend bewolkt en het wordt stilaan frisser. Voorlopig regent het niet en we zijn al blij dat we het tot nu droog hebben gehouden. We wandelen even tot aan de brede Guadalquivir, die in onze lagere schooltijd ondanks haar moeilijke naam belangrijk genoeg was voor een prominente plaats in de aardrijkskundeboeken. We zoeken onze weg door de Juderia op zoek naar de restaurantjes die we vooraf genoteerd hadden. Vòòr één ervan, El Churrasco, bestellen we op een terrasje een sherry. Tot mijn verbazing begrijpt de dienster ons niet en uiteindelijk leren we dat je hier om een vino de Jerez moet vragen. We rusten even uit terwijl we de voorbijgangers observeren, maar het begint toch wel echt frisjes te worden en voortdurend vrezen we voor een bui.

 

Het is nog maar 19 uur en dus nog te vroeg om te eten dus we besluiten om nog wat rond te slenteren. Zo komen we bij de oude staswallen waar we onverwacht nog twee restaurantjes ontdekken die in onze Capitoolgids worden aanbevolen: Rubio en Salinas. Het wordt moeilijk om te kiezen en uiteindelijk besluiten we het betere El Churrasco te houden voor morgenavond. Het is spanje,andalusië,cordobanog steeds te vroeg, dus drinken we nog maar een sherry en nu begrijpen we dat het geen “vino de Jerez” is maar gewoon een fino, één van de vele varianten van de sherrywijn. Om 20:30 uur gaan we eerst reserveren bij El Churrasco en keren dan terug naar Rubio dat met zijn aantrekkelijk terras onze voorkeur krijgt. Buiten is het echter te koud en het interieur valt ons tegen zodat we finaal toch voor Salinas opteren. Ook dit blijkt niet veel zaaks en als ook nog het eten tegenvalt, besluiten we dat de adviezen van de Capitoolgids niet veel waard zijn. Ik eet er rabo de toro (ossenstaart), een specialiteit van de streek, maar moet tussen de beenderen en het vet zoeken naar een stukje vlees. Gelukkig maken de vriendelijke bediening en een gratis likeurtje achteraf veel goed, maar toch heb ik meer het gevoel van in een frituur te zijn terechtgekomen dan in een restaurant. Om 21:15 uur keren we terug naar ons hotel. Buiten is het weer intussen toch wat beter geworden: er heerst een zachte temperatuur en… de zwaluwen vliegen hoog, dus dat geeft goede hoop voor morgen. In het hotel werkt de wifi niet. Aan de receptie wordt mij gezegd dat het hele hotel zonder verbinding zit en dat ze “Madrid gebeld hebben”. Misschien is het binnen enkele minuten opgelost, misschien morgen… Ik heb er niet veel vertrouwen in maar maak er mij weinig zorgen om. We redden het wel zonder internet.


vorige                                        volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, andalusië, cordoba |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.