20-11-12

Koffie met muziek

Dia1.jpg

Zondag 30 september (2)


Door de toeristenmassa banen we ons een weg naar het San Marcoplein. Het moet gezegd: het ìs indrukwekkend! Het enorme plein is langs drie zijden afgezoomd door een eenvormig gebouw met elegante arcades en op de vierde zijde prijkt fier de San Marco Kathedraal. Deze imposante kerk met haar koepels en talrijke sierlijke torentjes en haar kleurrijke mozaïeken boven de portalen, italie, venetië, san marcobehoort tot de mooiste kerken van Italië en Europa. Jammer genoeg staat ze nu gedeeltelijk in de steigers. We besluiten om niet in de lange rij wachtende toeristen aan te schuiven want we hebben de kathedraal vroeger al bezocht. We houden het dus maar bij sightseeing aan de buitenkant. Ook het Dogenpaleis bezochten we al eerder, dus ook dat laten we links liggen, evenwel niet zonder nog eens bewonderend de schitterende buitenkant te bekijken. Het enorme plein biedt overigens op zich al voldoende spektakel: een kleurrijke massa toeristen slentert er over de uitgestrekte ruimte op zoek naar het mooiste kiekje. Daarbij zijn de duiven die gretig uit de hand komen eten of op het hoofd van de kinderen plaatsnemen, een onvermijdelijke topper. Toch lijkt het me dat er vroeger veel meer waren; ze zijn waarschijnlijk grotendeels door de toeristen verdreven.  Vòòr de kerk staan stapels houten planken en metalen onderstellen klaar voor eventueel ‘acqua alta’ of hoog water. Bij hoog water en springtij gebeurt het regelmatig dat het Canal Grande buiten zijn oevers treedt en en het hele San Marcoplein onder water zet. Voor de Venetianen is het de gewoonste zaak om dan op verhoogde voetpaden te lopen. De piazza is L-vormig. Waar de twee benen elkaar raken, kijkt de hoge campanile, die van verre dominant het silhouet van de stad beheerst, streng toe op de gang van zaken. In de andere hoek vind je de Torre dell’ Orologio met bovenop twee mechanische bronzen klokkenluiders die om het uur hun werk doen.


Het tweede deel van het plein wordt beheerst door de prachtige kantwerken gevel van het Dogenpaleis met zijn fijne bogen en sierlijke zuilen.  Hier is het zo mogelijk nog drukker. We wandelen tot aan de kade maar hier is de drukte zo groot, dat we er ons snel weer uit de voeten maken, zij het niet zonder enkele mooie beelden te schieten van de gondels op het Canal Grande.

italie, venetië, san marco

We keren terug tot bij Caffé Florian, zowat het beroemdste koffiehuis van de stad en zelfs van het land. Zowel de binnen- als de buitenkant is hier sinds meer dan 100 jaar onaangeroerd gebleven en dat is er aan te zien: het is oubollig en onfris. We nemen plaats op het terras waar een orkestje lichte klassieke muziek ten gehore geeft en dat zorgt natuurlijk voor een heel aparte sfeer. Wegens de exclusiviteit van de plek én het etablissement is het er uiteraard niet goedkoop!  We drinken een espresso en een caffè latte voor respectievelijk 6,50 en 9 euro maar… per persoon komt er nog 6 euro bij voor het orkest! We blijven dus maar een hele poos zitten om maximaal te genieten voor ons geld. Maar het moet gezegd: het is een zeer leuke plek, er is van alles te zien en de koffie is lekker en zéér verzorgd opgediend. 

 

vorige                                                volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, venetië, san marco |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.