26-11-12

Murano, glazen kunst en kitsch

italie, venetië, murano

Maandag 1 oktober 2012 (2)

 

De tijd is op die manier natuurlijk al ver gevorderd, dus de hoogste tijd om de boot terug te nemen naar Murano. Ook hier wordt het een beetje rondstruinen langs de kades, maar het eiland valt een beetje tegen. Er zijn een paar mooie bruggen maar verder vooral vervallen glasfabrieken die een eerder trieste indruk geven. We volgen het traject van onze 100% Venetië reisgids en komen langs een paar kunstwerken in glas (niet mooi), een groot plein en een paar kerken. We stappen even binnen in de Basilica dei Santi Maria e Donato. Hier is een mooie mozaïekvloer te bewonderen en vooral het Byzantijns koor met een met gouden mozaïek versierde koepel. En dan

italie, venetië, murano

komen we aan een kanaaltje met aan weerszijden op de kade een eindeloze rij winkeltjes met Muranoglas. Het meeste is lelijke kitsch van Chinese makelij, maar we vinden toch een paar mooie winkels met echt prachtig glaswerk in modern design, maar die stukken zijn dan weer italie, venetië, muranoonbetaalbaar. Intussen is het echt warm geworden, maar toch vinden we niet de tijd om iets te drinken. Eigenlijk had ik gehoopt hier een glasblazerij in werking te kunnen bezoeken, maar die hebben we niet gevonden. Om 17:15 uur stappen we terug de boot op die ons zal overzetten naar de Fundamenta Nuove. De tocht duurt nauwelijks 10 minuten. Op de terugweg naar ons hotel springen we nog even de Jezuïetenkerk binnen, die maandag gesloten was. Het interieur is ronduit sensationeel: alle muren en zuilen zijn in zwart en wit marmer en de plafonds zijn prachtig beschilderd.

 

Om 17:45 uur zijn we in ons hotel terug. We besluiten eerst te douchen en dan op ’t gemak de stad in te gaan om iets te drinken en daarna te eten. Veel moet dat niet meer zijn, want we hebben deze middag al goed gegeten. Eerst even uitkijken wat er open is, want op maandag zijn veel restaurants gesloten. De aantrekkelijke wijnbar die we gisterenavond op de Strada Nueva gezien hebben, is gesloten. Dan maar naar de Osteria Al Vecio Bragosso in dezelfde straat. We eten er een lekkere dorade en zeebaars in de oven en geraken in een gezellige babbel met twee Canadese dames uit Montreal.  Ze zijn op rondreis in Europa en hebben ook ervaring met Brugge. Ze doen zeer enthousiast maar hun verhaal klopt niet helemaal. Wanneer een andere buur zich in het gesprek mengt, een echte ‘Londener’, hebben we het moeilijk om het gesprek te blijven volgen, want zijn taal is voor ons veel moeilijker te verstaan. Na afloop trekken we nog even naar Grom voor een ijsje. Eén van de Canadese dames gaat mee en ze is al even enthousiast over de heerlijke gelato. Net zoals gisterenavond worden we weer overvallen door een stortbui, maar gelukkig gaat het gauw over zoadat we deze keer droog ons hotel bereiken. We gaan nog even langs de bar voor een espresso en een grappa en tegen 22:30 uur gaan we slapen.

 

vorige                                            volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, venetië, murano, cannaregio |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.