28-11-12

Santa Croce en San Polo

Dia1.jpg

Dinsdag 2 oktober 2012 (1)

 

Ik heb goed geslapen vannacht al werd ik af en toe geplaagd door een mug. Als we om 8 uur opstaan, is de hemel een stuk blauwer dan de vorige dagen. Vandaag staat wandeling n° 2 uit italie,venetië,santa croce,san poloonze 100% Venetië reisgids op het programma naar Santa Croce en San Polo. Deze twee wijken liggen aan de overkant van het Canal Grande, dus een eindje verwijderd van de grote drukte. Toch moeten we eerst de Rialtobrug over en dat is natuurlijk een van de drukste plaatsen van de stad maar op dit uur van de dag valt het nog mee. Vanop de brug heb je aan weerszijden een mooi uitzicht over een bocht van het Canal Grande.  Vlakbij bezoeken we eerst de markt. Vooral de vismarkt staat bekend als een van de mooiste van Italië, maar ook de groenten- en fruitkraampjes bieden een prachtig en kleurrijk schouwspel. De hoofdrol is evenwel voor de vissen. Een ongekende diversiteit ligt er levendvers te blinken: dorade, zeebaars, lotte, makreel, zonnevis, tong, tonijn, zwaardvis en nog vele soorten die we niet onmiddellijk kunnen thuisbrengen. En dan zijn er natuurlijk de inktvissen, langoustines, garnalen, gamba’s, kreeften, krabben en alle mogelijke schelpdieren. Wat een

italie,venetië,santa croce,san polo

overvloed. Overal staan huisvrouwen met een kritische blik de vissen te keuren vooraleer ze hun bestelling van de dag doen. Onder het afdak van de markt en op de kade heerst een grote bedrijvigheid. Alles wordt hier natuurlijk met bootjes aan- en met karretjes weer afgevoerd naar de bestemming. Dat zijn waarschijnlijk allemaal restaurants want in de hele stad heb ik nog geen enkele viswinkel gezien. We blijven hier een hele poos plakken en kunnen maar niet genoeg krijgen van het schouwspel. Aangezien we niet kunnen kopen, nemen we zoveel mogelijk foto’s. Zo hebben we toch iets mee naar huis. En dan wandelen we San Polo binnen.  Het is een zeer sfeervolle wijk, een heel ander Venetië, namelijk dat van de Venetianen zelf. Hier wordt gewoond en geleefd, de mensen doen er hun boodschappen, kennen elkaar en slaan een praatje. Natuurlijk zijn er ook toeristen want er zijn ook hier kanalen, bruggetjes, gondels en talloze schilderachtige hoekjes. Maar de drukte van de overkant is hier ver af. De zon trekt geleidelijk weg. We volgen onze 100%-gids naar de San Zan Degola, een sober Byzantijns kerkje met enkele zeer oude fresco’s. Het is een Russisch-Orthodoxe kerk en dat merk je aan de opschriften in cyrillisch schrift en de vele ikonen aan de muur.

italie,venetië,santa croce,san polo

 

Op de middag bereiken we de Campo San Giacomo dell’ Orio, een groot plein met een hoge klokketoren en veel groen. Hier rusten we even uit met een prosecco in een bar met dezelfde naam. Het is ons nog iets te vroeg om nu al te lunchen. We besluiten om de wandeling een stuk in te korten zodat we ons niet hoeven op te jagen om rond te komen en ons niet teveel vermoeien tegen vanavond want dan staat ons nog een lange wandeling te wachten naar het restaurant dat we van thuis uit gereserveerd hebben. We steken de wijk middendoor tot aan de Santa Maria Gloriosa dei Frari, een van de grootste kerken van de stad. Het koor is voorzien van prachtig gesculpteerde houten banken en de zij-altaren zijn rijkelijk versierd met veel marmer. Er hangen ook enkele prachtige schilderijen. In een aparte ruimte bezoeken we een tentoonstelling van kunstwerken in glas. Recht tegenover de kerk ligt het kleine en gezellige Caffè dei Frari dat o.m. wordt aanbevolen voor zijn cicchetti, dat is zowat de Venetiaanse versie van de Spaanse tapa’s.  italie,venetië,santa croce,san poloHet is al behoorlijk vol in de kleine gelagzaal, maar we kunnen nog net een tafeltje voor twee bemachtigen. Dit is een ‘locale storico’. De muren zijn getooid met fraaie muurschilderingen en het interieur doet een beetje aan een Parijse bistro denken. Aan de toog maken we onze keuze uit de cicchetti de pesce: bacala mantecato, pollipi, garnalen op polenta en een gevulde Sint-Jacobsschelp. Het smaakt zeer lekker, maar de porties zijn klein, net genoeg om de honger te stillen maar een volwaardige maaltijd is het niet. Na afloop gaan we dus nog op zoek naar iets zoets en we stuiten zowaar op een ijsbar van Grom wiens fantastische ijsjes we de vorige dagen ontdekten. Daaraan kunnen we natuurlijk niet weerstaan. Daarna trekken we via de winkelstraatjes van San Polo terug richting Rialtobrug. De hemel kleurt inmiddels opnieuw blauw en de zon geeft veel warmte. 

 

vorige                                               volgende

08:04 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, venetië, santa croce, san polo |  Facebook | |

26-11-12

Murano, glazen kunst en kitsch

italie, venetië, murano

Maandag 1 oktober 2012 (2)

 

De tijd is op die manier natuurlijk al ver gevorderd, dus de hoogste tijd om de boot terug te nemen naar Murano. Ook hier wordt het een beetje rondstruinen langs de kades, maar het eiland valt een beetje tegen. Er zijn een paar mooie bruggen maar verder vooral vervallen glasfabrieken die een eerder trieste indruk geven. We volgen het traject van onze 100% Venetië reisgids en komen langs een paar kunstwerken in glas (niet mooi), een groot plein en een paar kerken. We stappen even binnen in de Basilica dei Santi Maria e Donato. Hier is een mooie mozaïekvloer te bewonderen en vooral het Byzantijns koor met een met gouden mozaïek versierde koepel. En dan

italie, venetië, murano

komen we aan een kanaaltje met aan weerszijden op de kade een eindeloze rij winkeltjes met Muranoglas. Het meeste is lelijke kitsch van Chinese makelij, maar we vinden toch een paar mooie winkels met echt prachtig glaswerk in modern design, maar die stukken zijn dan weer italie, venetië, muranoonbetaalbaar. Intussen is het echt warm geworden, maar toch vinden we niet de tijd om iets te drinken. Eigenlijk had ik gehoopt hier een glasblazerij in werking te kunnen bezoeken, maar die hebben we niet gevonden. Om 17:15 uur stappen we terug de boot op die ons zal overzetten naar de Fundamenta Nuove. De tocht duurt nauwelijks 10 minuten. Op de terugweg naar ons hotel springen we nog even de Jezuïetenkerk binnen, die maandag gesloten was. Het interieur is ronduit sensationeel: alle muren en zuilen zijn in zwart en wit marmer en de plafonds zijn prachtig beschilderd.

 

Om 17:45 uur zijn we in ons hotel terug. We besluiten eerst te douchen en dan op ’t gemak de stad in te gaan om iets te drinken en daarna te eten. Veel moet dat niet meer zijn, want we hebben deze middag al goed gegeten. Eerst even uitkijken wat er open is, want op maandag zijn veel restaurants gesloten. De aantrekkelijke wijnbar die we gisterenavond op de Strada Nueva gezien hebben, is gesloten. Dan maar naar de Osteria Al Vecio Bragosso in dezelfde straat. We eten er een lekkere dorade en zeebaars in de oven en geraken in een gezellige babbel met twee Canadese dames uit Montreal.  Ze zijn op rondreis in Europa en hebben ook ervaring met Brugge. Ze doen zeer enthousiast maar hun verhaal klopt niet helemaal. Wanneer een andere buur zich in het gesprek mengt, een echte ‘Londener’, hebben we het moeilijk om het gesprek te blijven volgen, want zijn taal is voor ons veel moeilijker te verstaan. Na afloop trekken we nog even naar Grom voor een ijsje. Eén van de Canadese dames gaat mee en ze is al even enthousiast over de heerlijke gelato. Net zoals gisterenavond worden we weer overvallen door een stortbui, maar gelukkig gaat het gauw over zoadat we deze keer droog ons hotel bereiken. We gaan nog even langs de bar voor een espresso en een grappa en tegen 22:30 uur gaan we slapen.

 

vorige                                            volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: italie, venetië, murano, cannaregio |  Facebook | |