24-03-13

Grootste sterrenwacht ter wereld

Banner India.jpg

Zaterdag 8 december 2012 (2)

 

Om 11:00 uur zijn we terug in Jaipur aan het meer bij ons hotel. Een jonge goochelaar laat ons zijn kunstjes zien en dan brengt de bus ons naar een atelier waar textiel met block prints wordt bedrukt, een oude ambachtelijke manier van werken en de moeite om eens te zien met hoeveel geduld en precisie dit werk wordt uitgevoerd. C koopt hier haar zoveelste sjaal, een in pashmina deze keer, een fijne wolsoort. De lunch is vandaag voorzien in een restaurant in de stad. Het is een prachtig gebouw met een tuin. De muren en plafonds van het restaurant zijn rijkelijk en kunstig beschilderd en er staat een heerlijk buffet op ons te wachten. Gezien het mooie weer India Ca 08 dec 2012 321.JPG(zonnig en zeer warm) verkiezen we om buiten te eten. Na afloop worden we nog vergast op een poppentheater met prachtige marionetten. Terug in de stad stappen we meteen in een riksja voor een ritje door de stad tussen het drukke verkeer. We komen o.m. langs het beroemde Paleis der Winden, maar hier komen we morgenochtend terug als de zon beter zit voor de foto’s. We worden afgezet bij de Jantar Mantar, een merkwaardige plek die opgenomen is in het Unesco Werelderfgoed. Het is de grootste sterrenwacht ter wereld, gebouwd in 1730 door een Sawai Jai Singh die reusachtige constructies naliet die allerlei metingen kunnen verrichten van de stand van de zon en de planeten. Zeer merkwaardig. ‘Sawai’ is een eretitel die werd toegekend aan verdienstelijke mensen en betekent letterlijk: 1 + ¼. Het zijn dus mensen die een kwart waardevoller zijn dan gewone stervelingen. De bouwwerken staan verspreid in een groot park en hebben iets van moderne beeldhouwwerken en architectuur. We krijgen even vrij om rond te kijken en in de souvenirshop wil de plaatselijke gids ons iets laten zien: een mooi boek met kleurenfoto’s van huwelijkspartijen in India. Hij wijst ons een foto aan van een superchique feest met prachtige toiletten. Onder de aanwezigen zien we de Britse prins Charles en “Bubbles”, de koning die een paar maanden geleden gestorven is. En de man ernaast is… onze gids zelf! Hij was een vertrouweling en goede vriend van de koning en verantwoordelijk voor de feesten in het paleis. De foto’s zijn van het huwelijk van zijn dochter.  

India Ca 08 dec 2012 348.JPG

Daarna gaan we te voet naar het nabijgelegen City Palace, een andere topper in Jaipur.  Een grote rechthoekige binnenplaats is rondom afgezoomd door statige gebouwen met rode muren en met wit afgezoomde rondbogen, erkers en torentjes. Het geheel is imposant, elegant en vooral zeer harmonieus. In het midden biedt een sierlijke zuilengalerij toegang tot een soort troonzaal en in een andere zaal bewonderen we een tentoonstelling met kleren uit de tijd van de mogols. Sommigen zijn als tenten zo groot. Een volgende binnenkoer is veel luchtiger en kleurrijker: de muren zijn getooid met grote bloemenmotieven terwijl boven de ramen en deuren in een kleurrijk patroon van symmetriche figuren, pauwen met breed uitwaaierende staart staan afgebeeld.

 

Het is nog maar 15:45 uur als we het City Palace verlaten, dus er is tijd voor een verfrissend drankje en François weet wel een gezellige plek. In plaats van een frisse pint proberen we een lassi van mango, een soort drinkyoghurt, zeer lekker en verfrissend. Als we om 17 uur in het hotel terugkomen, hebben we nog ruim de tijd om nog even langs het meer te wandelen. We kuieren over de wandelpromenade waar het op deze zaterdagavond vrij druk is, maar de hele omgeving is niet zo fris. Vooral de rand van het water is ronduit vuil. Toch kunnen we enkele mooie foto’s India Ca 08 dec 2012 384.JPGmaken van het waterkasteel midden in het meer met op de voorgrond de uitbundige kleur van bloeiende bougainvillea’s. We keren terug naar ons hotel aan de overkant van de straat voor een verfrissende douche en om het stof van de dag weg te spoelen en zakken daarna af voor een aperitief in de bar. Zowel de sherry als de daiquiri zijn superklein en superduur. Buiten horen we het lawaai van muziek en vuurwerk: een bruidsstoet. Ik haast me naar buiten en kom middenin de wilde feestvreugde van de stoet terecht. Onder het oog van de bruidegom op zijn paard en tussen een rij van lantaarndragers, dansen vooral mannen uitbundig in het rond. Ze nodigen de toegestroomde westerse toeristen uit om mee te doen, althans de meest aantrekkelijke vrouwen onder hen. Ik moet mij tevreden stellen met het maken van leuke foto’s. Het diner is lekker en dan is er “happy hour” in de bar, d.w.z. een dubbele drink voor de prijs van één. Ik kies voor een (opnieuw zéér kleine) Cointreau en de prijs valt nog mee: 400 roepies of 6 euro. Maar… daar komt 20% BTW en 4,94% taks bij! Om 23:15 uur gaan we slapen.

 

voor meer foto's van Jaipur: klik hier

 

vorige                              volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india, jaipur |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.