30-04-13

De heilige stad Varanasi

Banner India.jpg

Vrijdag 14 december 2012 (2)


Op de terugweg heeft François nog een extraatje in petto: een niet gepland riksjaritje want we hebben nog tijd en een beetje geld over. In het hotel krijgen we een half uur om nog snel even de voeten te wassen en de koffers uit te checken en na een snelle hap (een kom soep en twee sandwichen) brengt de bus ons naar de luchthaven.

India Ca 14 dec 2012 151.JPG

Er is een splinternieuw modern luchthavengebouw in aanbouw, maar nu moeten we het nog doen met twee gates en drie shops. Er zijn zelfs geen luidsprekers zodat een bediende ons persoonlijk moet komen zeggen dat we mogen instappen. In één van de drie winkeltjes koop ik een van de boeken die François me heeft aanbevolen: “Holy Cow” van Sarah MacDonald, een Australische journaliste die haar zoektocht naar de spiritualiteit in India beschrijft. Om 13:45 uur vertrekt onze vlucht en na amper drie kwartier landen we in Varanasi. Er hangt mist en de 18° celsius voelen fris aan. Varanasi, ook Benares genoemd, is de heiligste stad van India, gelegen aan de Ganges, de heilige rivier.  De hindoes geloven dat sterven in Varanasi verlossing brengt uit de eeuwige kringloop van wedergeboortes. Sommige ouderlingen  komen dan ook naar hier om te sterven, anderen worden hier verast waarna hun as aan de rivier wordt toevertrouwd. De stad kent dan ook zijn gelijke niet als bedevaartsplek. Dagelijks komen hier duizenden hindoes om zich in de heilige Ganges te zuiveren. Vanavond en morgenvroeg zullen we getuige zijn van hoe dat er aan toe gaat, maar nu nemen we eerst onze intrek in het Gateway Hotel, veruit het mooiste hotel in Varanasi, gelegen in een mooie tuin. Die komt echter bij dit grijze weer niet echt tot zijn recht. We krijgen een suite toegewezen die bestaat uit 3 ruime kamers: een slaapkamer, een salon en een grote badkamer. Zowel in de slaapkamer als in het salon beschikken we over een grote flatscreen-tv. Het hele hotel baadt in een chique koloniale sfeer maar is toch een tikkeltje uitgeleefd. Om 16:30 uur vertrekken we naar de stad en worden meteen geconfronteerd met het grootst mogelijke contrast: de straten zijn overdruk, lawaaierig en vooral vuil. Alles en iedereen straalt armoede uit. Onvoorstelbaar! Je voelt je eigenlijk een beetje gegeneerd omdat je in zo’n luxueus hotel logeert midden de armoede. We maken een riksjatocht. Een tengere jongen duwt zich zijn ziel uit het lijf om ons door het drukke verkeer te sleuren, vooral als het bergop gaat. Ik stap mee uit om te duwen.  Hij apprecieert het, maar hij wil mij toch zo snel mogelijk weer doen instappen. Kwestie van eergevoel, denk ik.

India Ca 14 dec 2012 190.JPG

We weten niet waar eerst te kijken rondom ons. We zitten zeer oncomfortabel want onze konten zijn te dik voor deze voertuigen. Foto’s maken is moeilijk, maar we doen het toch, zo goed en zo kwaad als het gaat. Bij het begin van de nog drukkere verkeersvrije zone, moeten we uitstappen en te voet verder. Het is er zo druk, dat we elkaars hand moeten vasthouden om elkaar niet kwijt te raken in het gewoel. Hier is foto’s maken zelfs helemaal uitgesloten. We hebben ogen te kort: allerlei rare figuren, pelgrims, bedelaars, arme drommels,… maar desondanks zeer kleurrijk. 

 

vorige                volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india, khajuraho, varanasi, benares |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.